• Zveřejněno: 02.06.2019
Datum: 02.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Peking - Peking obvinil Spojené státy z tvoření překážek v obchodních jednáních s tím, že nejnovější americká cla na dovoz čínského zboží obchodní spor mezi dvěma velmocemi nevyřeší. Podle agentury Reuters to vyplývá z dnes zveřejněné zprávy čínské vlády k obchodním jednáním s USA.

Praha - Hlavní vlnu zdražování elektřiny a plynu způsobenou loňským strmým růstem velkoobchodních cen mají české domácnosti za sebou. Shodli se na tom analytici, které oslovila ČTK. Pokles cen ve zbytku roku ani v roce 2020 ale neočekávají, počítají se stagnací nebo s dalším nárůstem cen, který už by ale měl být mírnější. V posledních měsících zdražili prakticky všichni dodavatelé. Analytici už dříve odhadli, že během roku 2019 mohou některým lidem vzrůst meziročně náklady na energie až o několik tisíc korun ročně.

Pardubice - Pardubický kraj opraví na etapy silnici z Třemošnice do Trhové Kamenice na Chrudimsku. Úsek dlouhý 30 kilometrů bude stát kolem půl miliardy korun. Hejtmanství na investici dostalo evropské dotace. ČTK to řekl hejtman Martin Netolický (ČSSD).

Brno - Brněnské strojírně Šmeral v loňském roce klesly tržby o 23 procent a po zisku v roce 2017 vykázala ztrátu 30 milionů korun. ČTK to zjistila z výroční zprávy umístěné na internetových stránkách společnosti.

Jihlava - Nejvyšší cenu poroty v soutěži ručního broušení skla ve Světlé nad Sázavou získal v sobotu za povinnou tvorbu Aleš Zvěřina z Nového Boru. Ve strojním broušení zvítězil Petr Švancar z pořádající Bohemia Machine a ve volné tvorbě Petr Slavík ze studia Ground Design v Mimoni. ČTK to řekl hlavní organizátor a technolog sklárny Bomma Stanislav Bárta. Sympozia se účastnily asi tři desítky soutěžících.

Berlín - Ve věku 93 let zemřel německý podnikatel Werner Sporleder, který je považován za autora několika celosvětově rozšířených inovací v zabezpečení staveb, včetně červenobílé výstražné pásky. Informovala o tom v sobotu agentura DPA. Dobře viditelná páska se používá jako mezinárodně srozumitelná výstraha před nebezpečnými místy nebo jako prostředek na vytyčení tras závodů, vyrábět ji jako první ale začala Sporlederova firma BAS Verkehrstechnik. O úmrtí svého zakladatele informovala firma BAS na webových stránkách. Sporleder zemřel 21. května.