• Zveřejněno: 19.06.2019
Datum: 18.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Lucemburk - Soudní dvůr Evropské unie by měl dnes rozhodnout o rakouské žalobě na plánované mýtné pro osobní auta v Německu. Generální advokát soudu v únoru doporučil, aby soudci žalobu zamítli. Ti sice nejsou právním názorem generálního advokáta vázáni, nicméně k němu často přihlížejí.

Berlín - Vodohospodářská a technologická společnost Xylem ze západoněmeckého Herfordu představila pivo uvařené z odpadní vody. Zakoupit si ho ale možné nebude, sloužit bude totiž k reklamním účelům jako ukázka recyklačních možností. Agentura DPA poznamenala, že myšlenka vaření chmelového nápoje z odpadní vody není nová, neboť obdobné projekty se uskutečnily již v USA a také v takové pivní zemi, jakou je Česká republika.

Datum: 18.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se dnes sejde se zástupci krajů a obcí kvůli dalšímu fungování mýtného systému. Kremlík v minulých dnech oznámil, že stát nezavede nulovou sazbu na silnicích první třídy. Podle ministra by bezplatné mýto mohlo zpochybnit mýtný tendr. Kraje se obávají, že to povede k objíždění zpoplatněných úseků přes silnice nižších tříd a tím i k jejich ničení. Možnost zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy loni krajům slíbil bývalý ministr dopravy Dan Ťok.

Praha - Na pražském hlavním nádraží dnes začne dlouho připravovaná rekonstrukce fasády historické Fantovy budovy. Opravy za 212 milionů korun provede stavební společnost Avers. Modernizace budovy by měla trvat minimálně dva a půl roku. Na rekonstrukci vnější části budovy by následně měly navázat i opravy vnitřních prostorů, ty však budou součástí samostatné zakázky.

Brusel - Obchodní protekcionismus byl v loňském roce na vzestupu a dosáhl nového rekordu, zvláště kvůli novým bariérám, které zavedly Spojené státy a Čína. Celkem 23 zemí, které nejsou členy EU, loni zavedlo 45 nových bariér. V platnosti tak bylo na konci roku rekordních 425 omezujících opatření od 59 zemí. Vyplývá to z pondělní zprávy Evropské komise (EK) o překážkách obchodu a investic. Celkově nové bariéry zavedené loni ovlivňují nebo hrozí, že ovlivní vývoz z EU za 51,4 miliardy eur (1,3 bilionu Kč).

New York - Americké akcie v pondělí posílily v čele s technologickými firmami Facebook, Apple a Amazon. Investoři čekají, že zasedání měnového výboru centrální banky USA (Fed) v tomto týdnu potvrdí, že Fed ještě letos sníží úrokové sazby.

Le Bourget (Francie) - Sedm z deseti lidí tvrdí, že by byli ochotni v určitém okamžiku svého života cestovat v samořízeném letadle, tedy bez pilota. Vyplývá to z průzkumu americké softwarové firmy Ansys mezi 22.000 lidmi.

Le Bourget (Francie) - Americký výrobce letecké techniky Boeing hned první den aerosalonu u Paříže zaznamenal další neúspěch. Jeho americký dodavatel motorů GE Aviation totiž informoval o problémech, které budou mít dopad na nová letadla Boeing 777X. Evropský konkurent Airbus naopak představil novou verzi svého stroje A321neo s dlouhým doletem. Uvedla to v pondělí agentura Reuters.

Ankara - Turecko představilo na aerosalonu u Paříže model nové stíhačky páté generace. Nese označení TF-X a podobá se americkému letounu F-35, jehož prodej Ankaře hrozí Spojené státy zablokovat. Podle agentury AFP chce Turecko předvést, že se při vývoji vlastního "neviditelného" letadla dokáže obejít bez USA.

Datum: 17.06.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Brno - Do české krajiny se po deštivém květnu vrací sucho. Červen totiž přináší tropické teploty a jen lokální bouřky. Podle věděckého portálu InterSucho, který sleduje zemědělské sucho, panovalo sucho v neděli na více než třetině území, počínající sucho bylo na 27 procentech území. Bez projevů sucha je 36 procent České republiky, vyplývá z dnes zveřejněných dat. Stejný tým provozuje i portál, který předpovídá výnosy plodin a je zřejmé, že sucho letos sníží výnosy ozimé pšenice, ozimého ječmene a řepky velmi významně.

Kladno - Kladenskému závodu výrobce stavebnic Lego loni meziročně vzrostl zisk ze 191 milionů korun na 228 milionů korun. ČTK to zjistila ve výroční zprávě zveřejněné v obchodním rejstříku. V kladenské továrně, kde pracuje kolem 2000 lidí, zaměstnanci stavebnice kompletují, dekorují a balí. Na výsledky upozornil web borovan.cz.

Praha - Nulová sazba mýtného na silnicích první třídy asi nebude. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by její zavedení zpochybnilo mýtný tendr. Krajům, které o nulovou sazbu žádaly, chce nabídnout kompenzaci. Pokud bude stát mýtné na silnicích první třídy skutečně vybírat, budou regiony podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) chtít peníze na opravy okolních cest. Kraje se na zavedení bezplatného mýta dohodly s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem (za ANO).

Praha - Pětileté období, po které vláda nemůže svým nařízením měnit sazby úhrad z vydobytých nerostů, by mělo být zrušeno. Počítá s tím novela horního zákona, kterou dnes schválila vláda. Změna se však netýká prvního pětiletého období, které začalo v roce 2017. Zároveň chce stát díky novele eliminovat případné budoucí výdaje ze státního rozpočtu na odstraňování následků hornické činnosti a likvidace dolů a lomů v případě nezodpovědného hospodaření těžebních společností. Normu musí ještě schválit Parlament a podepsat prezident.

Praha - Pražská burza dnes stagnovala navzdory posílení většiny hlavních emisí. Index PX sice stoupl, ale pouze o 0,01 procenta na 1051,57 bodu. Burzu brzdilo oslabení akcií Komerční banky, Moneta Money Bank a energetické firmy ČEZ, které se podílely na většině dnešního objemu pražských burzovních obchodů.

České Budějovice - Úsek dálnice D3 Třebonín - Kaplice - nádraží chce stát začít stavět na jaře 2021. Odhad nákladů na část dálnice dlouhou 8,5 kilometru jsou 2,5 miliardy Kč bez DPH. Novinářům to dnes po jednání Spolku pro výstavbu dálnice D3 a dálnice D4 řekl generální ředitel Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) Pavol Kováčik. Stát nyní staví 40 kilometrů dálnice D3. K hranicím by D3 měla být hotová na přelomu let 2024 a 2025, řekl Kováčik.

Praha - Koruna dnes mírně oslabila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru si od předchozího závěru pohoršila o čtyři haléře na 25,56 Kč/EUR. Na americký dolar ztratila česká měna tři haléře, a dnes kolem 17:00 se obchodovala v kurzu 22,77 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Plzeň - Plzeň letos dostane od akciové společnosti Plzeňská teplárenská dividendu téměř 193 milionů korun. Jde o 65procentní podíl z loňského zisku, který odpovídá akcionářskému podílu města. Zastupitelé města dnes schválili rozdělení peněz, řekl ČTK radní pro ekonomiku David Šlouf (ODS). Peníze půjdou hlavně na stavby podpořené dotacemi EU a na tréninkové centrum mládeže.

Paříž - Miliardář a sběratel umění Patrick Drahi, který stojí za telekomunikační a mediální skupinou Altice, se dohodl na převzetí aukčního domu Sotheby's. Dohoda firmu ohodnocuje na 3,7 miliardy dolarů (84,2 miliardy Kč), oznámila dnes firma. Po 31 letech, co se s akciemi Sotheby's obchoduje na newyorské burze, se tak podnik vrátí do soukromého vlastnictví.

Londýn - Firmy zapsané na londýnské akciové burze mohou ode dneška prodávat akcie na burze v Šanghaji, zatímco čínské firmy mohou získávat peníze prostřednictvím londýnského trhu. Dlouho očekávaný projekt London-Shanghai Stock Connect označil britský ministr financí Philip Hammond za příležitost prohloubit globální konektivitu, uvedl zpravodajský server BBC.

New York - Největší americký výrobce léků Pfizer, který stojí mimo jiné za lékem Viagra, koupí za 10,64 miliardy USD (242 miliard Kč) farmaceutickou společnost Array Biopharma. Pfizer dnes oznámil, že si tak rozšíří nabídku léků na rakovinu.

Londýn/New York - Ceny ropy zahájily týden poklesem. Trh se obává zejména dopadů zpomalování růstu globální ekonomiky v důsledku obchodních sporů, což převážilo nad obavami ohledně dopadů útoku na tankery v Ománském zálivu z minulého týdne. Ropa dopoledne ztrácela asi jedno procento, později ztráty zmírnila.

Paříž - Francouzský módní dům Chanel v loňském roce zvýšil čistý zisk o 16,4 procenta na 2,17 miliardy dolarů (49,4 miliardy Kč), příjmy vzrostly o 12,5 procenta na 11,12 miliardy USD (253 miliard Kč). Hospodaření podpořila vysoká poptávka bohatých Číňanů doma i v zahraničí. Firma, která letos přišla o svého návrháře Karla Lagerfelda, dnes opět potvrdila, že není na prodej.

Londýn/New York - Americký dolar na začátku nového týdne mírně oslabuje, z části kvůli slabým statistickým údajům. Před zasedáním měnového výboru americké centrální banky (Fed), které budou finanční trhy tento týden pozorně sledovat, ale dolar zůstává blízko dvoutýdenního maxima.

Moskva - Ruský provozovatel ropovodů Transněfť plánuje obnovit dodávky ropy všemi trasami ropovodu Družba ve standardní kvalitě a objemu od 1. července. Družba pro firmu zůstává prioritou a od třetího čtvrtletí se naopak sníží dodávky uralské ropy prostřednictvím přístavu Usť-Luga. S odvoláním na informace zdrojů a s odkazem na čtvrtletní harmonogramy vývozu to dnes uvedla agentura Reuters.

Datum: 17.06.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Nulová sazba mýta na silnicích první třídy asi nebude. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by její zavedení zpochybnilo mýtný tendr. Ministr to uvedl na twitterovém účtu. Krajům, které o nulovou sazbu žádaly, chce nabídnout jinou kompenzaci. Kraje se na zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy, o které se systém v příštím roce rozšíří, dohodly s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem. Nulovou sazbu žádaly na celkem 600 kilometrech. Reakci krajů ČTK shání.

Karlovy Vary - Zavedení mýta na silnicích první třídy bez výjimek požadovaných kraji je podle předsedkyně Asociace krajů ČR Jany Mračkové Vildumetzové (ANO) porušením dohody. Kraje pak budou žádat, aby jim stát poskytl peníze na opravy silnic, po kterých budou kamiony zpoplatněné úseky objíždět. Řekla to dnes ČTK v reakci na rozhodnutí ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) neumožnit na vybraných úsecích takzvané nulové mýtné.

Praha - Řadu hejtmanství nepotěšilo rozhodnutí ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) nezavést nulovou sazbu mýta na silnicích první třídy, jak bylo domluveno s předchozím ministrem Danem Ťokem. Zpoplatnění veškerých silnic prvních tříd zničí podle hejtmanů silnice nižších tříd, kudy by kamiony pravděpodobně zpoplatněné úseky objížděly. Hejtmany mrzí, že dohoda nebyla respektována a zůstalo u slibu.

Praha - Televizní skupinu Prima zcela ovládl Ivan Zach. Jeho firma THR Media koupila 75 procent v polovičním vlastníkovi Primy Denemo Media od Vladimíra Komára. V Denemo Media má přitom zbývající čtvrtinový podíl Zachova skupina GES, která zároveň už vlastní druhou polovinu Primy. Vyplývá to z informací Primy. Cenu transakce se obě strany rozhodly nezveřejňovat.

Praha - Bouřky, přívalové deště a kroupy, které v minulých dvou týdnech zasáhly většinu území republiky, způsobily klientům pojišťoven stovky škod v řádu stovek milionů korun. Mezi nejčastější případy patří poškozené střešní krytiny a fasády staveb krupobitím či pády stromů. Stovky škod vznikly i na karosériích aut, vyplývá z dnešní ankety ČTK mezi největšími pojišťovnami.

Kladno - Kladenskému závodu výrobce stavebnic Lego loni meziročně vzrostl zisk ze 191 milionů korun na 228 milionů korun. ČTK to zjistila ve výroční zprávě zveřejněné v obchodním rejstříku. V kladenské továrně, kde pracuje kolem 2000 lidí, zaměstnanci stavebnice kompletují, dekorují a balí. Na výsledky upozornil web borovan.cz.

Plzeň - Plzeň se může pustit do přípravy přestavby křižovatky zvané Rondel na frekventované Karlovarské třídě ve čtvrti Roudná. Zastupitelé dnes rozhodli, že půl století starý kruhový objezd a čtyřproudou silnici s tramvajovou tratí pod ním nahradí po zasypání úrovňová křižovatka. Hrubým odhadem půjde o investici za půl miliardy korun, nejméně 200 milionů dá Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), s nímž město už tři roky přestavbu připravuje.

Ženeva - Světová obchodní organizace (WTO) na žádost Pekingu zastavila spor ohledně toho, zda Číně náleží status tržní ekonomiky. Oznámil to dnes rozhodčí výbor WTO. Peking tak musí i nadále akceptovat antidumpingová cla na levné čínské zboží ze strany Evropské unie a Spojených států, informovala agenturaReuters.

Šen-čen (Čína) - Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států, budou v letošním a příštím roce o 30 miliard dolarů (683 miliard Kč) nižší, než se předpokládalo. Uvedl to dnes podle agentury AP zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Potvrdil rovněž, že restrikce mají velmi negativní dopad na odbyt chytrých telefonů Huawei v zahraničí. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu.

Praha - Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Jeseník - Správa Chráněné krajinné oblasti Jeseníky (CHKO Jeseníky) povolila likvidaci kůrovcem napadených stromů v okrajových částech národní přírodní rezervace Rejvíz v Jeseníkách, avšak bez použití chemických přípravků. Na většině území rezervace Rejvíz už lesníci proti kůrovci zasahovat nebudou. ČTK to dnes sdělil vedoucí Správy CHKO Jeseníky Petr Šaj. Výjimka povolující zásahy v okrajových částech Rejvízu se nelíbí Hnutí Duha a Společnosti přátel Jeseníků. Ekologické organizace se proti rozhodnutí odvolají k ministerstvu životního prostředí a požádají o nápravu.

Praha - Podniku Pražské služby (PSAS) loni klesl čistý zisk meziročně o 18,6 procenta na 100,4 milionu korun. Přesto jde o třetí nejlepší výsledek od vzniku společnosti v roce 1994. Výnosy loni vzrostly o 7,3 procenta na 3,23 miliardy korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě ve Sbírce listin. Od loňského prosince je stoprocentním vlastníkem PSAS hlavní město.

Praha - Inspekce práce loni provedla u zaměstnavatelů přes 28.000 kontrol a za porušení předpisů, která při nich zjistila, udělila 4045 pokut za 299 milionů korun. Nejvíce nedostatků se týkalo bezpečnosti práce. Vedle toho zaměstnavatelé chybovali v oblasti pracovních vztahů, nelegálního zaměstnávání a zákona o zaměstnanosti. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státního úřadu inspekce práce Richard Kolibač.

Strážnice (Hodonínsko) - Výrobce Strážnických brambůrků, jímž je firma Petr Hobža SNACK, investuje do modernizace a rozšíření výroby v příštích dvou letech až 140 milionů korun. Díky nové technologii bude výroba ekologičtější a denní kapacita výroby se posune z 12 až 13 tun na 30 tun, uvedl v tiskové zprávě pro ČTK výrobní ředitel firmy Libor Hobža.

Praha - Pražský magistrát připraví legislativní změny, které by regulovaly používání sdílených elektrických koloběžek a podobných strojů. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Lidé na koloběžkách totiž často jezdí rychle po chodnících nebo odkládají koloběžeky na místech, kde překáží chodcům. Vedení Prahy se již domluvilo minulý týden s firmou Lime na vytvoření pravidel používání jejich zeleno-bílých elektrických koloběžek.

Datum: 17.06.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Nulová sazba mýta na silnicích první třídy asi nebude. Podle ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) by její zavedení zpochybnilo mýtný tendr. Ministr to uvedl na svém twitterovém účtu. Krajům, které o nulovou sazbu žádaly, chce nabídnout jinou kompenzaci. Kraje se na zavedení bezplatného mýta na silnicích první třídy, o které se systém v příštím roce rozšíří, dohodly s předchozím ministrem dopravy Danem Ťokem. Nulovou sazbu žádaly na celkem 600 kilometrech. Reakci krajů ČTK shání.

Praha - Bankám a spořitelnám v Česku v prvním čtvrtletí stoupl souhrnný čistý zisk meziročně o 128 milionů na 18,34 miliardy korun. Vyplývá to z předběžných dat, která zveřejnila Česká národní banka. Bilanční suma ke konci března činila 7,765 bilionu korun, což je proti konci roku 2018 nárůst o 486 miliard korun.

Praha - Ceny průmyslových výrobců v ČR v květnu zpomalily meziroční růst na 3,8 procenta z dubnových 4,3 procenta. Ceny v zemědělství naopak zrychlily růst na 10,5 procenta a ceny ve stavebnictví na 5,5 procenta. Tržní služby pro podniky zdražily stejně jako v dubnu o 2,7 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Více než polovina kontrolovaných obchodníků s tabákem v loňském roce porušila předpisy. ČTK to dnes sdělila Česká obchodní inspekce (ČOI), která se při kontrolách zaměřila na dodržování zákonů o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek a o spotřební dani. Vedle toho ČOI ověřovala, zda obchody a provozovny, kde lze koupit tabákové výrobky, dodržují zákon o ochraně spotřebitele. Za chyby, které loni zjistila, ČOI uložila 1442 pokut za 13,5 milionu korun.

Plzeň - Česká investiční skupina Jufa, za kterou stojí Jan Chrenko a Jiří Fast, koupila pět solárních parků o celkovém výkonu 12 megawatt (MW). Fotovoltaické elektrárny získala od polského fondu Eques Fotovoltaica. Pod skupinu Jufa tak aktuálně spadají solární elektrárny s celkovým výkonem 82 MW, stala se dvojkou na českém solárním trhu za Skupinou ČEZ. Společnost Jufa to dnes uvedla v tiskové zprávě. Celková hodnota transakce včetně bankovního financování podle informací webu Euro.cz dosahuje zhruba jedné miliardy korun.

Praha - Čistý zisk čínské telekomunikační společnosti Huawei v ČR se loni meziročně zvýšil o zhruba 60 milionů korun na 160 milionů Korun. Tržby jí stouply o asi miliardu na 7,65 miliardy Kč. Uvedl to dnes server Lupa.cz. Podle něj výroční zpráva firmy za loňský rok uvádí, že "obchodní výsledky potvrzují stabilní postavení společnosti a její udržitelný růst na českém trhu".

Praha - Operátor T-Mobile nabídne v létě jako první na českém trhu neomezené stahování dat. Do konce srpna si budou moci uživatelé opakovaně aktivovat bezplatný balíček, který umožní během 30 dnů využívat mobilní data bez limitu. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Pardubice - Lesnické sdružení Pro Silva Bohemica poslalo otevřený dopis ministru zemědělství Miroslavu Tomanovi (ČSSD), v němž jej vyzývá ke změně zákona o myslivosti. Podle sdružení způsobuje přemnožená býložravá zvěř vysoké škody na lesních porostech a výsadba je nedokáže obnovit. Stavy zvěře by měly být v rovnováze s lesem, řekl dnes ČTK předseda sdružení Milan Hron. Ministerstvo zemědělství už dřív oznámilo plán povolit celoroční lov daňků a jelenů sika, kteří ožírají sazenice zejména listnatých stromů.

Jihlava - Na Vysočině evidoval letos v květnu úřad práce 101 obcí s nulovou nezaměstnaností. Byly to většinou vesnice s desítkami obyvatel v produktivním věku. Největší mezi nimi byl podle webu ministerstva práce Rozsochatec na Havlíčkobrodsku, kde v květnu chodilo do práce všech 332 lidí, kteří aktuálně mohou pracovat. Samostatných sídel je na Vysočině 704.

Praha - Ředitel TV Barrandov a předseda představenstva mediálního domu Empresa Media Jaromír Soukup spustil vlastní internetový obchod. Pod názvem Jaromír Soukup Shop na stránkách www.shoptv69.cz nabízí doplňky stravy, sportovní vybavení, nábytek i hračky. Na obchod upozorňuje reklamními inzeráty v časopisech svého vydavatelství, například na stránkách Sedmičky nebo Týdne. Uvedl to dnes server Mediaguru.

Praha - Praha vybuduje u stanice metra C Vltavská nový podjezd pod železniční tratí. Tramvaje od stanice by tak v budoucnu neměly jezdit přímo na nábřeží, ale podjezdem k plánované vlakové zastávce Praha-Bubny a nově vzniklé ulici Brazilská. Odtud by pak koleje vedly k Bubenskému nábřeží. Vyplývá to z dokumentu, který dnes schválili pražští radní. Důvodem změn je plán vytvořit přestupní uzel metra, tramvají a vlaků v souvislosti s plánovanou stavbou v železničním areálu Bubny, kde má vzniknout nová čtvrť.

Frankfurt - Největší německá letecká společnost Lufthansa zhoršila odhad celoročního zisku, a to zejména kvůli tlaku na snižování cen letenek v Evropě. Akcie podniku po zhoršení prognózy ztrácejí více než deset procent.

Londýn - Investice firem v Británii by měly v letošním roce kvůli přetrvávající nejistotě kolem odchodu země z Evropské unie klesnout o 1,3 procenta, tedy nejvýrazněji za deset let. Vyplývá to podle agentury Reuters z nejnovějších prognóz Britské obchodní komory (BCC).

New York - Hodnota kybernetické měny bitcoin pokračuje v růstu, poprvé od loňského května tak překonala hranici 9000 dolarů (zhruba 205.000 Kč). Informoval o tom dnes server CNBC. Dodal, že k růstu bitcoinu přispěly zprávy o tom, že internetová společnost Facebook hodlá v brzké době spustit vlastní digitální měnu.

Šen-čen - Tržby čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei, který čelí obchodním restrikcím ze strany Spojených států, budou v letošním a příštím roce o 30 miliard dolarů (683 miliard Kč) nižší, než se předpokládalo. Uvedl to dnes podle agentury AP zakladatel podniku Žen Čeng-fej. Svou firmu přirovnal k těžce poškozenému letadlu.