• Zveřejněno: 17.05.2019

Datum: 17.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dnes otevře obálky s nabídkami uchazečů o audit nového mýtného systému, který bude provozovat konsorcium společností CzechToll/SkyToll. Cenu desetiletého kontraktu na kontrolu fungování mýta úřad odhaduje na 495 milionů korun. Mýtný systém bude od příštího roku na zhruba 2100 kilometrech dálnic a silnic první třídy.

Zlín - Administrativní budova výrobce modulárních systémů Koma Modular ve Vizovicích na Zlínsku získala nejvyšší cenu v soutěži Stavba roku 2018 Zlínského kraje, Grand Prix architekta Pavla Nováka. Firma pavilon původně vyrobila pro světovou výstavu Expo 2015 v Miláně, poté jej přesunula do svého areálu a po úpravách slouží jako administrativní budova. Grand Prix se v soutěži neuděluje každý rok, ale pouze mimořádným stavebním počinům, jde o šestou cenu udělenou v soutěži, která se letos konala 17. rokem, řekla ve čtvrtek novinářům předsedkyně poroty Dagmar Nová.

Moskva - Ruský provozovatel ropovodů Transněfť odškodní všechny, kdo prokážou skutečnou újmu v důsledku kontaminace ropy v ropovodu Družba. Ve čtvrtek to podle agentury Reuters uvedl místopředseda ruské vlády Dmitrij Kozak. Ropovodem Družba teče ropa i do České republiky.

Chicago - Americká společnost Boeing ve čtvrtek ohlásila dokončení vývoje vylepšeného softwaru pro letouny 737 MAX, jejichž provoz byl přerušen po tragických nehodách v Indonésii a Etiopii. Firma dodala, že nyní poskytuje požadované údaje americkému Federálnímu úřadu pro letectví (FAA). Následně hodlá s úřadem pracovat na harmonogramu certifikačního testovacího letu.

New York - Americké akcie ve čtvrtek posílily v čele s technologickými podniky. Náladu investorů podpořily příznivé firemní výsledky a údaje o ekonomice. Přetrvávají však obavy ohledně obchodní války Spojených států s Čínou. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si připsal 0,84 procenta na 25.862,68 bodu.

Datum: 16.05.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Praha začne letos stavět novou trasu metra D z Pankráce do Písnice. Pražští radní na pondělím zasedání schválí záměr výstavby. Rovněž odsouhlasí zahájení geologického průzkumu, kterým stavba metra začne. Vyplývá to z návrhu usnesení, který má ČTK k dispozici. Přesné datum, kdy průzkum začne, není z dokumentu jasné. Průzkum vyjde celkem na 1,58 miliardy Kč. Stavby, které při něm vzniknou, budou součástí nové trasy.

Praha/Sofia - Prodej aktiv energetické společnosti ČEZ v Bulharsku je podezřelý. V dnešní tiskové zprávě to uvedla Česká pirátská strana. Bulharskou finanční skupinu Eurohold, se kterou nyní ČEZ exkluzivně jedná, označují Piráti za pochybnou. ČEZ i Eurohold tvrzení odmítají. Energetická firma tvrdí, že Eurohold prošel z její strany důkladným prověřením. Eurohold uvedl, že je investiční skupinou dlouhodobě podnikající na mnoha evropských trzích

Praha - Průměrná cena ojetých vozů v Česku se v letošním prvním čtvrtletí zvýšila o 2400 Kč, tedy zhruba jedno procento, na průměrných 228.900 Kč. Zejména mladší ojeté vozy letos čeká další růst. Uvedla to dnes společnost Cebia.

Praha - Policisté na benzinové čerpací stanici v Českém Krumlově zajistili dvě dodávky, mezi nimiž se překládalo kuřecí maso o hmotnosti 1,2 tuny neznámého původu. Jedna z dodávek neměla chlazení a maso nebylo chráněné proti kontaminaci. Veterináři zahájili správní řízení, v němž může padnout až 50milionová pokuta, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer.

Praha - Importér vozů Hyundai do ČR se stal opět členem Svazu dovozců automobilů. Uvedl to dnes v tiskové zprávě. Ze svazu firma Hyundai Motor Czech vystoupila před osmi lety kvůli údajnému dlouhodobému zkreslování prodejních statistik registrací nových vozů na českém trhu.

Praha - Česká měna dnes posílila k euru o tři haléře na 25,72 Kč/EUR. Na trhu je optimismus díky zmírnění napětí kolem cel. Vůči dolaru koruna ztratila čtyři haléře a dostala se na 23,01 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online a vyjádření analytiků.

Praha - Pražská burza dnes stagnovala. Index PX sice klesl, ale pouze o 0,05 procenta na 1051,57 bodu. Oslabily třeba akcie energetické firmy ČEZ a Komerční banky, posílily naopak akcie Moneta Money Bank a bankovní skupiny Erste. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Hradec Králové - Do osmimiliardového tendru Královéhradeckého kraje na výběr autobusových dopravců se přihlásilo devět dopravních firem. Vítězové budou zajišťovat dotovanou linkovou autobusovou dopravu v kraji od roku 2020 do roku 2030. Kraj vypsal výběrové řízení loni na konci října, uzávěrka pro podání nabídek byla dnes odpoledne. Zakázka je finančním objemem největší v historii kraje.

Peking/Hongkong/Washington - Nejnovější kroky Spojených států namířené proti čínské technologické společnosti Huawei by podle analytiků mohly zpomalit zavádění telekomunikačních služeb páté generace (5G) po celém světě. Informoval o tom dnes server televize CNN. Americké tajné služby podezírají Huawei ze spolupráce s čínskou rozvědkou, firma to ale popírá.

Varšava - Polsko smí odlišně danit velké a menší maloobchodní firmy. Rozhodl tak dnes ve svém verdiktu Soudní dvůr EU. Do hry se tedy znovu vrací možnost obnovení původního daňového režimu, který byl v zemi zrušen, protože jej evropské úřady pro kontrolu hospodářské soutěže označily za formu nezákonné státní pomoci.

Bratislava - Největší dodavatel zemního plynu na Slovensku, státní společnost Slovenský plynárenský priemysel (SPP), čelí exekuci v hodnotě 30 milionů eur (771 milionů korun) kvůli sporu s kyperskou společností Stroden Management Limited o proplacení sporných směnek. ČTK o tom dnes informoval SPP, který exekuci označil za nezákonnou.

Jeruzalém - Společnost Facebook dnes oznámila, že zablokovala izraelskou firmu, která vedla kampaň s cílem narušit volby, převážně v afrických zemích. Zrušeny byly také desítky facebookových účtů, jejichž prostřednictvím se šířily dezinformace. Informoval o tom izraelský list The Times of Israel.

New York - Dolar se dnes vyšplhal na týdenní maximum vůči koši předních měn. Americkou měnu nyní podporuje napětí v mezinárodních obchodních vztazích, zatímco euro je pod tlakem kvůli obavám ohledně blížících se voleb do Evropského parlamentu. Kolem 16:15 SELČ vykazovala jednotná evropská měna vůči dolaru pokles o 0,2 procenta na 1,1175 USD.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes rostou kvůli napětí na Blízkém východě, které budí obavy o osud dodávek. Tyto obavy převážily i zprávu o růstu zásob ve Spojených státech.

Datum: 16.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Jeneč (u Prahy) - Letoví dispečeři v Evropě připravují změny v organizaci letového provozu, chtějí tak řešit komplikace kvůli přeplněným letovým kapacitám. Novinářům to dnes po setkání s ministrem dopravy Vladimírem Kremlíkem (za ANO) řekl šéf Řízení letového provozu (ŘLP) Jan Klas. Dodal, že letos v létě se očekávají v Evropě další problémy s kapacitou.

Praha - Německý Elevion ze skupiny ČEZ koupil tamní skupinu Hermos, zaměřující se na automatizační a IT řešení pro průmysl, energetiku, životní prostředí, budovy a zdravotnictví. ČEZ to dnes uvedl na svém webu, cenu nespecifikoval. Transakci schválily antimonopolní úřady a byla dokončena. V minulém roce dosáhla skupina Hermos celkového obratu téměř 90 milionů eur (asi 2,3 miliardy korun).

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu vypořádat s námitkami, které měla firma Kapsch k tendru na mýtné. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který zrušil rozhodnutí Petra Rafaje z prosince loňského roku. ČTK to zjistila z úřední desky soudu. Jde například o námitku, která se týkala porušování zásady rovného zacházení. Mluvčí úřadu Martin Švanda ČTK řekl, že ÚOHS se s rozsudkem v současné době seznamuje a jistě proti němu podá kasační stížnost k Nejvyššímu správnímu soudu.

Praha - Čistý zisk skupiny ČSOB v letošním prvním čtvrtletí stoupl o pětinu na 4,8 miliardy korun. Důvodem nárůstu je vyšší čistý úrokový výnos, jednorázový zisk z prodeje ČSOB Asset Management a vypořádání právního sporu z minulosti. Celkový objem aktiv pod správou skupiny vzrostl meziročně o desetinu na 223,5 miliardy Kč. ČSOB, která patří mezi největší tuzemské banky, to dnes sdělila ČTK v tiskové zprávě.

Praha - Firma Ferrero Česká za rok končící loňským srpnem meziročně zvýšila tržby o 13,6 procenta na 2,34 miliardy korun, z toho zboží za 1,5 miliardy korun prodala v ČR, zbytek byl vývoz na Slovensko. Zisk klesl o 16 procent na 46,5 milionu korun. Firma to uvedla ve výroční zprávě umístěné ve Sbírce listin.

Praha - Po dvou zápůjčkách ropy petrochemickému holdingu Unipetrol má stát stále ještě zásoby ropy a ropných produktů na 68 dní. ČTK to dnes řekl předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr. Před současnými problémy s kontaminovanou ropou v ropovodu Družba mělo Česko zásoby ropy a ropných produktů zhruba na 84 dní. Evropská unie požaduje zásoby na 90 dní. Do rafinerie v Litvínově teče ropa ze státních rezerv od 1. května.

Praha - Úrokové sazby České národní banky stále nejsou i přes jejich poslední zvýšení na počátku května na rovnovážné úrovni. Na konferenci k měnové politice to dnes uvedl guvernér ČNB Jiří Rusnok. Při zvažování dalšího pohybu sazeb bude muset podle něj být ČNB nyní více trpělivá.

Praha - Čtveřice největších bank v Česku v prvním čtvrtletí 2019 vydělala 13,9 miliardy Kč, což je o šest procent meziročně více. Vyplývá to z výsledků bank. Tuzemským bankám podle expertů v posledních letech nebývale nahrávají kroky České národní banky.

Praha - Česká republika uspěla ve čtyřech mezinárodních arbitrážích celkem o zhruba půl miliardy korun, které souvisí s investicemi do fotovoltaických elektráren. ČTK to dnes sdělilo ministerstvo financí. ČR tak zvítězila v šesti ze sedmi solárních arbitráží, které proti ní byly zahájeny.

Brusel - Evropská komise (EK) dnes vyměřila pokutu 1,07 miliardy eur (27,5 miliardy Kč) pěti bankám za účast v kartelu. Týká se to ústavů Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG a Royal Bank of Scotland, které v rámci dvou kartelů na promptním trhu manipulovaly s devizovými kurzy 11 měn, uvedla komise. Švýcarská banka UBS pokutě unikla, protože na existenci kartelových dohod komisi upozornila.

Londýn - Britská cestovní kancelář Thomas Cook v prvním finančním pololetí prohloubila ztrátu na 1,5 miliardy liber (44,5 miliardy Kč) z 303 milionů liber před rokem. Navíc zhoršila výhled na další období, za méně než rok už potřetí, uvedla dnes agentura Reuters. Akcie podniku na zhoršený výhled zareagovaly propadem o 20 procent a jsou nejníže za více než šest let. Finanční pololetí skončilo v březnu.

Bentonville (USA) - Americká maloobchodní společnost Walmart v prvním finančním čtvrtletí zvýšila celkové tržby asi o jedno procento na 123,9 miliardy dolarů (2,8 bilionu Kč), a nedostála tak očekávání analytiků. Důvodem je především zhoršení v zahraničí, kde se na tržbách podepsaly výkyvy směnných kurzů. Celoroční výhled ale firma dnes potvrdila, uvedl server CNBC.

Paříž/Amsterodam/Londýn - Cílem Paříže není blokovat čínskou společnost Huawei, ale zachovat suverenitu Evropy a bezpečnost Francie. V reakci na rozhodnutí Washingtonu zařadit Huawei a její odbočky na černou listinu to dnes řekl francouzský prezident Emmanuel Macron. Nizozemský list De Volkskrant mezitím informoval, že tamní rozvědka AIVD vyšetřuje, zda skrytá chyba v místní mobilní síti s komponenty firmy Huawei neumožňovala čínské vládě špionáž.

Datum: 16.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Stavební a developerské skupině Metrostav loni stoupl čistý zisk meziročně více než čtyřnásobně na 743,2 milionu korun. Tržby skupiny vzrostly o 12,5 procenta na 35,1 miliardy korun. Na dnešní valné hromadě to řekl viceprezident skupiny František Kočí. Skupinu Metrostav tvoří 55 firem. Na výsledku se nejvíce podílela stavební firma Metrostav, na kterou připadají více než tři pětiny tržeb. Předloni skupině klesl čistý zisk meziročně téměř o polovinu.

Praha - Pohonné hmoty v ČR od minulého týdne znovu zdražily, růst cen ale zpomalil. Benzin je nyní v průměru za 33,28 Kč/l, což je o 12 haléřů více než minulou středu. Průměrná cena nafty vzrostla o šest haléřů na 32,49 Kč/l. V předchozím týdnu paliva zdražila zhruba o 20 haléřů. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků by měl růst cen pohonných hmot zpomalovat i nadále.

Znojmo - Český výrobce netkaných textilií PFNonwovens s továrnami ve Znojmě a Bučovicích zvýšil v letošním prvním čtvrtletí meziročně zisk o 87 procent na více než 202 milionů korun. Tržby společnosti vzrostly o čtyři procenta na 1,6 miliardy Kč. Důvodem byly mimo jiné vyšší ceny polymerů. V tiskové zprávě to dnes uvedl mluvčí firmy Jan Židek.

Praha - Energetická společnost ČEZ, firma Sev.en Energy podnikatele Pavla Tykače a firma EPH podnikatele Daniela Křetínského daly švýcarské firmě Alpiq nabídku na převzetí její české uhelné elektrárny ve Zlíně a uhelné a plynové elektrárny v Kladně. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na své zdroje. O prodeji obou českých tepláren podnik uvažoval už v roce 2013. Zdroje Reuters uvádějí, že Alpiq by oznámení o prodeji mohl zveřejnit již tento čtvrtek.

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se musí znovu vypořádat s námitkami, které měla firma Kapsch k tendru na mýtné. Rozhodl o tom Krajský soud v Brně, který zrušil rozhodnutí Petra Rafaje z prosince loňského roku. ČTK to zjistila z úřední desky soudu.

Praha - Stavba nové pražské trojské lávky začne letos v červenci a otevře se v létě 2020. Bude mít životnost 100 let a bude nově sloužit pro pěší i cyklisty. ČTK to dnes sdělil náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě). Původně zamýšlené provizorium se stavět nebude. Pražský magistrát získal ve středu od stavebního úřadu Prahy 7 stavební povolení pro výstavbu lávky mezi Císařským ostrovem a Trojou. Povolení je platné ode dneška. Vypsána byla rovněž veřejná zakázka na dodavatele stavby.

Brusel - Evropská komise (EK) dnes vyměřila pokutu 1,07 miliardy eur (27,5 miliardy Kč) pěti bankám za účast v kartelu. Banky manipulovaly s devizovými kurzy 11 měn. Týká se to ústavů Barclays, Citigroup, JPMorgan, MUFG a Royal Bank of Scotland, oznámila komise.

Paříž - Míra nezaměstnanosti ve Francii se v prvním čtvrtletí snížila na 8,7 procenta z 8,8 procenta v předchozích třech měsících. Ocitla se tak na nejnižší úrovni od začátku roku 2009. Uvedl to dnes francouzský statistický úřad INSEE. Výsledek je dobrou zprávou i pro prezidenta Emmanuela Macrona, kterému to může pomoci uklidnit protivládní protesty takzvaných žlutých vest proti vysokým životním nákladům.

Washington/Peking - Americké ministerstvo obchodu zařadilo čínskou společnost Huawei Technologies a jejích 70 odboček na černou listinu, což firmě výrazně zkomplikuje přístup k součástkám a komponentům nabízeným americkými podniky. Huawei, kterou zpravodajské služby v USA podezírají ze spolupráce s čínskou rozvědkou, bude podle agentury Reuters zasažena natolik, že nebude moci kvůli závislosti na amerických dodávkách prodávat některé své výrobky.

Frankfurt - Aerotaxi německého start-upu Lilium uskutečnilo svůj první let. Pětimístný dálkově řízený letoun poháněný baterií se počátkem května krátce vznesl vertikálně na mnichovském letišti. Lilium doufá, že stroj bude uveden do provozu do roku 2025, uvedla dnes agentura Reuters.

Curych - Švýcarský potravinářský kolos Nestlé prodá divizi péče o pleť. Exkluzivní jednání vede s konsorciem v čele s investičními společnostmi EQT Partners a ADIA (Abu Dhabi Investment Authority). Hodnota transakce činí 10,2 miliardy švýcarských franků (233 miliard Kč), což jí staví mezi největší letošní transakce v Evropě. Jde také o největší prodej majetku v rámci skupiny Nestlé za více než deset let, uvedla agentura Bloomberg.

Brusel/Praha - Letoví dispečeři na bruselském letišti dnes ráno zahájili neohlášenou stávku, trvat by měla do 13:00 SELČ. Protestní akce vedla ke zpožďování a rušení letů. Narušení provozu se podle serveru pražského letiště dotklo i spojů do České republiky a zpět.

Praha - Sněmovna by měla schválit návrh nového zákona, který má po vzoru mezistátních smluv zamezit dvojímu zdanění příjmů ve vztazích s Tchaj-wanem. Po rozpočtovém výboru ho dnes doporučil schválit i výbor zahraniční, který je pro návrh výborem garančním. Vláda kvůli zamezení dvojímu zdanění s touto asijskou zemí zvolila formu zákona místo standardních smluv. V případě Tchaj-wanu je třeba zákona, protože Česko s ohledem na politiku jedné Číny neuznává Tchaj-wan jako samostatný stát.

Praha - Český systém firemních daní je jedním z nejsložitějších v EU, vyplývá ze studie poradenské společnosti BDO a univerzit z německého Paderbornu a Mnichova. ČR totiž v celosvětovém srovnání obsadila 85. příčku ze 143 analyzovaných zemí. V rámci EU měly horší výsledek Itálie, Řecko a Chorvatsko. O analýze dnes v tiskové zprávě informovala poradenská společnost BDO.

Praha - Prodej technického spotřebního zboží v Česku v prvním čtvrtletí meziročně vzrostl o více než šest procent na 19,35 miliardy Kč. Nejvíce rostly prodeje telekomunikací a kancelářské techniky, naopak klesal zájem o fotoaparáty a informační technologie. Vyplývá to z analýzy společnosti GfK, kterou má ČTK k dispozici.

Sokolov - Novým manažerem připravovaného vývojového centra BMW Group Future Mobility Development Center (FMDC) u Sokolova je od 1. května Aleš Hoferek. Dosud působil jako ředitel poprodejních služeb u BMW Group Česká republika, kde jej vystřídal Michal Beneš. Firma o tom informovala na svých webových stránkách.

Praha - Pojišťovna UNIQA, která patří do sedmičky největších pojišťoven na českém trhu, vybrala v prvním čtvrtletí na pojistném 1,77 miliardy korun. Meziročně je to o 8,9 procenta více. ČTK to dnes sdělila mluvčí firmy Eva Svobodová. Pojišťovny v ČR vybraly za první tři měíce celkem 34,8 miliardy korun, což je meziročně o 3,9 procenta více.

Mladá Boleslav - Automobilka Škoda Auto investuje společně s Mladou Boleslaví v letošním roce 60 milionů korun na projekty zaměřené zejména na zlepšení dopravní situace a na podporu možností trávení volného času. Peníze firma investuje z Nadačního fondu Škoda Auto, do kterého vložila 30 milionů eur (asi 780 milionů korun). Postaví se například lávka pro pěší a cyklisty přes Jizeru nebo dětské hřiště. Novinářům to dnes řekli zástupci automobilky a Mladé Boleslavi.