• Zveřejněno: 17.04.2019
Datum: 17.04.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Americká investiční firma TPG Capital koupila většinový podíl v portfoliu moderních skladů a výrobních hal české developerské společnosti Contera. Hodnota prodaných nemovitostí činí 2,4 miliardy korun. TPG a Contera zároveň vytvořily společný podnik, který se zaměří na akvizice a výstavby dalších projektů ve střední Evropě. Na dotaz deníku E15 to potvrdila firma Contera. Její zástupci se k uzavřenému partnerství dnes dopoledne vyjádří na tiskové konferenci.

Velké Meziříčí - Strojvedoucí vlaku, který se 19. února samovolně rozjel a dojel s 11 cestujícími do Velkého Meziříčí, se podle policie nedopustil trestného činu obecného ohrožení z nedbalosti. Jeho jednání bylo zřejmě přestupkem, který bude řešit Drážní úřad. V tiskové zprávě to dnes uvedla mluvčí policie Dana Čírtková. Vlak se rozjel poté, co z něho kvůli poruše brzdy strojvedoucí vystoupil. Vlak jel několik kilometrů, nikdo se nezranil. Vyjádření Drážního úřadu ČTK zjišťuje.

Peking - Čína dnes oznámila meziroční růst hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí letošního roku ve výši 6,4 procenta, a vykázala tak stejnou dynamiku jako v posledním čtvrtletí roku 2018. Údaj o tempu hospodářského růstu je oproti očekávání vyšší, což podle agentury Reuters umožnila výrazně vyšší průmyslová produkce.

Datum: 17.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Akcie ve Spojených státech v úterý posílily zisky finančních a průmyslových podniků, dařilo se i akciím farmaceutické a kosmetické firmy Johnson & Johnson. Investoři čekají na další výsledkové listiny za první čtvrtletí. Na devizovém trhu zpevňoval dolar.

Praha - Lenka Voplatková, náměstkyně končícího ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), odchází z ministerstva do Českých drah (ČD). Od 23. dubna povede odbor vnějších vztahů a komunikace. ČD odbor vytvořily na konci března, na post nevypsaly žádné otevřené výběrové řízení. Informuje o tom server zdopravy.cz.

Datum: 16.04.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Víc než tři čtvrtiny z 5500 společností a firem v Česku, kde o podmínkách vyjednávali odboráři a zaměstnavatelé, mají kratší pracovní dobu bez krácení mzdy. ČTK to řekl předseda Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josef Středula. Centrála prosazuje zkrácení práce o půl hodiny denně z osmi na 7,5 hodiny. Argumentuje tím, že Češi tráví v zaměstnání mnohem víc času než lidé v jiných vyspělých zemích.

Praha - Kandidát na ministra dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) se dnes poprvé sešel se současným šéfem resortu Danem Ťokem (za ANO). Diskutovali spolu například o stavu legislativy k urychlení dopravních staveb, jejich financování nebo o modernizaci D1, u níž se shodli na potřebě jejího dokončení v termínu. Personální zemětřesení neplánuje. Kremlík to po zhruba hodinovém jednání řekl novinářům. S Ťokem by se chtěl ještě před svým nástupem do úřadu znovu setkat.

Praha - Premiér Andrej Babiš (ANO) bude muset informovat Sněmovnu, jak se vláda postaví k dvojí kvalitě potravin v Evropské unii, kterou podle kritiků umožní kompromisní návrh nových pravidel ochrany spotřebitele. Dolní komora o tom dnes rozhodla na návrh KSČM, záležitostí se bude zabývat 9. května.

Praha - Koruna dnes oslabila k oběma hlavním světovým měnám shodně o tři haléře. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 25,68 Kč/EUR a 22,70 Kč/USD. Na březnové výsledky cen průmyslových výrobců, které zrychlily meziroční růst na 3,8 procenta, tak česká měna příliš nereagovala.

Praha - Pražská burza druhý den v řadě ztratila. Index PX dnes klesl o 0,65 procenta na 1095,90 bodu. Dolů ho táhla především Komerční banka, jejíž akcie spadly o téměř čtyři procenta. Titul se dnes obchodoval první den bez nároku na dividendu. Mírně ztrácely i akcie Monety Money Bank či operátora O2. Naopak se ziskem končily rakouské emise nebo energetická společnost ČEZ. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Praha - Vládní návrh na zavádění elektronické evidence tržeb i do dalších podnikatelských odvětví bude asi čelit návrhům na zamítnutí. Občanští demokraté prosazují úplné zrušení zákona o evidenci tržeb, který už dopadl například na obchody a restaurace. Druhé čtení předlohy ale dnes Sněmovna nedokončila. Pokračovat by mohlo ve středu. Opoziční poslanci avizovali velký počet pozměňovacích návrhů.

Praha - Lenka Voplatková, náměstkyně končícího ministra dopravy Dana Ťoka (za ANO), odchází z ministerstva do Českých drah (ČD). Od 23. dubna povede odbor vnějších vztahů a komunikace. ČD odbor vytvořily na konci března, na post nevypsaly žádné otevřené výběrové řízení. Informuje o tom server zdopravy.cz.

Liberec - Dopravní podnik měst Liberce a Jablonce nad Nisou (DPMLJ) nakoupil další ojeté autobusy, aby zajistil městskou dopravu ve stotisícovém Liberci. Šest kloubových autobusů má pomoci zejména při plánovaných výlukách na tramvajové trati. ČTK o tom dnes informovala mluvčí dopravního podniku Martina Poršová. Za každý z autobusů, které ještě začátkem dubna jezdily na linkách v Praze zaplatil podnik 100.000 korun.

Jihlava - Jihlava chce začít využívat první část továrny Modeta u zoologické zahrady. Nemovitosti město koupilo před více než dvěma lety, výrobce plavek a sportovního oblečení tam zůstal dočasně v nájmu. Půlku objektu už ale nepotřebuje. Jihlavští zastupitelé dnes uvolnili 400.000 korun na přípravy úprav umožňujících dočasné využívání prázdné části areálu na různé akce do doby, než bude možná jeho celková rekonstrukce.

Londýn/New York - Euro dnes na devizových trzích oslabuje, reaguje tak na zpochybnění prognóz Evropské centrální banky (ECB) z řad některých jejích činitelů. "Významná menšina" vedoucích představitelů ECB se podle zdrojů agentury Reuters domnívá, že nynější ekonomické prognózy banky jsou příliš optimistické.

Londýn - Cena zlata během dnešního obchodování sestoupila až na letošní minimum. Poptávku podkopaly příznivé ekonomické údaje, které přesunuly zájem investorů k rizikovějším aktivům, jako jsou například akcie. Cena zlata klesla až na 1272,87 dolaru za troyskou unci, nejníže od 27. prosince. Kolem 16:20 SELČ kov ztrácel více než procento na 1274,40 USD.

Londýn/New York - Cena severomořské ropy Brent se dnes drží nad 71 dolary za barel. Přispívají k tomu obavy o dodávky, za kterými stojí pokles vývozu z Venezuely a z Íránu, stejně jako boje v Libyi. Investoři teď čekají na údaje o vývoji zásob suroviny ve Spojených státech za uplynulý týden.

Berlín/Amsterodam - Největší nizozemská finanční skupina ING projevila zájem o převzetí druhé největší německé banky Commerzbank. S odvoláním na své zdroje to dnes uvedl server německého listu Manager Magazin. ING a Commerzbank odmítly tyto informace komentovat. Commerzbank už v březnu potvrdila, že jedná o případném spojení s větším domácím konkurentem Deutsche Bank.

Datum: 16.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) zakázal Dopravní společnosti Ústeckého kraje (DSÚK) nákup 161 autobusů značek Scania a Zliner za více než miliardu. Podle ÚOHS jsou rámcové smlouvy na dodávku autobusů v rozporu se zákonem. Úřad to uvedl v tiskové zprávě. Ústecký kraj se k rozhodnutí vyjádří ve středu na tiskové konferenci, řekla ČTK mluvčí kraje Magdalena Fraňková. Podnět k ÚOHS podal výrobce autobusů SOR. Ten na dotaz ČTK odmítl rozhodnutí úřadu komentovat.

Praha - Investiční skupina Penta Investments loni zvýšila čistý zisk o 22 procent na rekordních 7,4 miliardy Kč (288 milionů eur). Tržby stouply o desetinu na 193 miliard korun (7,5 miliardy eur). Ziskové byly zejména společnosti Dr. Max a Penta Real Estate, výsledek pozitivně ovlivnily také Fortuna, pojišťovna Dôvera, Prima banka a Privatbanka. Penta to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Využívání uhlí postupně končí. Cestou do budoucna je kombinace jaderné energetiky a obnovitelných zdrojů. Na dnešní konferenci o solární energii a akumulaci v ČR to řekl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).

Praha - Se zaváděním nových forem práce v digitální éře bude potřeba nově upravit i ochranu zaměstnanců v zákonech. Lidé by mohli získat třeba "právo odpojit se" mimo pracovní dobu a nebýt neustále online. Řešit by se měl i rozsah odpovědnosti zaměstnavatelů či hrazení nákladů v případech, kdy pracovníci už nejsou na pracovišti a dělají odjinud. Na konferenci ke 100. výročí založení Mezinárodní organizace práce to dnes řekl náměstek ministerstva práce pro legislativu Petr Hůrka.

Praha - Praha zastaví privatizaci bytů. Shodla se na tom pražská koalice Pirátů, Prahy Sobě a Spojených sil pro Prahu (TOP 09 a STAN). Koalice se nyní domlouvá na tom, kterých bytů a v jaké fázi privatizace se zastavení prodeje bude týkat. Prodány budou byty, které již získaly souhlas některého z orgánů města, například zastupitelstva. ČTK a deníku Právo to dnes řekli náměstek primátora Petr Hlaváček (za TOP 09) a předseda bytového výboru Pavel Zelenka (Praha Sobě). Proti okamžitému zastavení privatizace naposledy protestovali lidé na Praze 14.

Praha - Předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos skončí k 30. dubnu po necelém roce ve funkci a z dozorčí rady odejde, uvedl dnes server Zdopravy.cz. Řídicí výbor v pondělí současně odvolal z pozice člena rady Jana Štrofa, nahradila ho prorektorka Univerzity Pardubice Tatiana Molková, vyplývá z informací podniku, které dostala ČTK.

Praha - Equa bank v letošním prvním čtvrtletí meziročně zvýšila čistý konsolidovaný zisk o 24 procent na 102 milionů korun. Počet klientů se meziročně zvýšil o 18 procent na 381.000. Banka to dnes uvedla v tiskové zprávě. Ostatní banky výsledky za čtvrtletí zatím nezveřejnily.

Chomutov - Odboráři z hutních závodů Ferromet a Válcovny trub Chomutov vyhlásili 9. dubna stávkovou pohotovost. Zaměstnavatel podle nich zdržuje podpis kolektivní smlouvy. ČTK to dnes řekl předseda odborové organizace v akciové společnosti Válcovny trub Chomutov Josef Maršálek s tím, že podle dohod by měly zaměstnancům mzdy vzrůst o sedm procent. Vyjádření firmy ČTK zjišťuje.

New York - Společnost Bank of America v prvním čtvrtletí zvýšila čistý zisk meziročně o šest procent na 6,87 miliardy dolarů (156 miliard Kč), a to díky růstu objemu úvěrů a snižování nákladů. Oznámila to dnes podle agentury Reuters firma, která je druhou největší bankou ve Spojených státech.

Paříž - Soud ve Francii dnes v šest let staré kauze vydávání koňského masa za hovězí uložil bývalému šéfovi společnosti Spanghero Jacquesi Poujolovi půlroční trest vězení. Nizozemského obchodníka Johannese Fasena, který podvod organizoval, pak poslal na dva roky za mříže. Informovala o tom agentura AFP.

Frankfurt nad Mohanem - Někteří vedoucí představitelé Evropské centrální banky (ECB) se domnívají, že ekonomické prognózy banky jsou příliš optimistické. Agentuře Reuters to řekly zdroje obeznámené s diskusemi uvnitř ECB. Podle zdrojů "významná menšina" činitelů ECB rozhodujících o nastavení úrokových sazeb vyjádřila na posledním zasedání pochybnosti o předpovídaném hospodářském oživení ve druhé polovině letošního roku a někteří dokonce zpochybnili přesnost prognostických modelů banky.

Šanghaj - Čínský automobilový trh by se měl ve druhém pololetí vrátit k růstu, zejména díky podpoře ze strany vlády. Tempo růstu už ale nebude dosahovat vysokých úrovní dřívějších let. Předpovídají to vedoucí pracovníci z automobilového průmyslu, na které se odvolává agentura Reuters. Čína je největším automobilovým trhem na světě a představuje významné odbytiště i pro českou automobilku Škoda Auto.

Brno/Praha - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zjistila v řetězci Lidl další masné výrobky z Polska, do nichž dal výrobce méně masa, než uvedl na obale. Šlo o výrobky pod privátní značkou řetězce Pikok, uvedl dnes v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. S prodejcem zahájí správní řízení o uložení pokuty. Podle mluvčí Lidlu Zuzany Holé obchod tyto potraviny stáhl z prodeje na konci března, firma ukončila s dodavatelem spolupráci.

Siřejovice (Litoměřicko) - Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) zahájilo dnes u Siřejovic na Litoměřicku na dálnici D8 program rozšiřování počtu odpočívadel. V celé České republice podle ŘSD chybí 1500 parkovacích míst pro nákladní automobily. U Siřejovic jich je zhruba 40, počet vzroste o 37 míst. Novinářům to dnes řekl ředitel ŘSD Jan Kroupa.

Brno - Výkupní cena prasat se postupně zvedla a zareagovali i výrobci masa a masných výrobků. Hlavním důvodem je zvýšení cen v Německu, na které je český trh s vepřovým úzce navázaný. Například tišnovský masokombinát Steinhauser zvýšil v prodejnách ceny vepřového zhruba o deset procent, čemuž odpovídá i zvýšení ceny masných výrobků, řekl ČTK ředitel podniku Ladislav Steinhauser. Výkupní cena kilogramu mrtvého jatečního prasete se zvýšila zhruba o pětikorunu na 40,50 koruny, řekl předseda předseda Agrospolu Knínice u Boskovic Ladislav Menšík.

Ostrava - V aglomeraci v Dolní oblasti Vítkovic (DOV) v Ostravě, který prochází kompletní sanací, už byla zbourána většina z 42 stavebních objektů. Hotovo je téměř 90 procent bouracích prací. ČTK to dnes řekla mluvčí skupiny Vítkovice Eva Kijonková.

Litovel (Olomoucko) - Novou linku na výrobu hygienického papíru dodala do Saúdské Arábie strojírenská skupina Papcel z Litovle na Olomoucku. Papírenský stroj je instalován v nově postaveném podniku a do zkušebního provozu by měl být uveden v závěru dubna. ČTK to dnes řekla mluvčí společnosti Papcel Martina Pavlíková. Hodnota kontraktu nebyla zveřejněna.

Datum: 16.04.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Ceny průmyslových výrobců v Česku zrychlily v březnu meziroční růst na 3,8 procenta z únorových 3,6 procenta. Důvodem bylo především zdražování energií. Ceny zemědělců stouply v březnu o 8,1 procenta a stavební práce zdražily o 4,8 procenta. Uvedl to dnes Český statistický úřad.

Praha - Dubnová makroekonomická predikce ministerstva financí je realistická. Vyhodnotil to na svém pondělním zasedání Výbor pro rozpočtové prognózy. Stejně tak hodnotí nový odhad rozpočtových příjmů pro roky 2019 a 2020. ČTK to dnes sdělil mluvčí Národní rozpočtové rady Janis Aliapulios.

Praha - Loni se na Energetický regulační úřad (ERÚ) s podněty obrátilo rekordních 13.489 lidí, meziročně o 14,4 procenta více. Nejčastěji šlo o stížnosti, dotazy a žádosti o zjištění informace. Každá osmá stížnost nebo dotaz mířily na zprostředkovatele, aukce, poradce nebo podomní prodej. ERÚ o tom dnes informoval na tiskové konferenci.

Praha - Předseda dozorčí rady Českých drah Petr Moos skončí k 30. dubnu po necelém roce ve funkci a z dozorčí rady zcela odejde. Řídicí výbor v pondělí současně odvolal z pozice člena rady Jana Štrofa, nahradila ho prorektorka Univerzity Pardubice Tatiana Molková. Uvedl to dnes server Zdopravy.cz.

Praha - Největší český poskytovatel venkovních billboardů BigBoard Praha ovládl provozovatele inzertních a srovnávacích webů HyperMedia. BigBoard získal 80procentní podíl ve společnosti. Zakladatel Petr Beneš si ponechal pětinu a bude společnost i nadále výkonně řídit. Firmy to uvedly v tiskové zprávě, prodejní cenu nesdělily.

Praha - Hlavní město začne připravovat majetkovou koncepci pro firmy ve svém vlastnictví. Je to nutný krok před tím, než vedení magistrátu rozhodne o tom, zda vytvoří koncern městských firem, jak o tom uvažovala předchozí politická reprezentace. Novináře o tom dnes informoval radní pro majetek Jan Chabr (TOP 09) poté, co o tom v pondělí rozhodli radní. Majetková politika stanoví kritéria pro hodnocení výkonu firem a také to, co od nich město očekává.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže se začal zabývat spojením největší personální agentury v ČR a na Slovensku, firmy Manuvia ze skupiny Arca Capital, s agenturou Edymax. Ta působí v Česku, na Slovensku a Německu. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu.

Krupka (Teplicko) - Státní podnik Diamo chce ověřit ložisko lithia a dalších kovů v okolí Krupky na Teplicku. Firma podala žádost o stanovení průzkumného území pro vyhledávání a průzkum výhradních ložisek v dané lokalitě. Cílem je zmapovat oblast a vyhodnotit perspektivnost ložiska. ČTK to dnes řekla mluvčí Diama Gabriela Úradníková.

Praha - Téměř třetina domácností zaznamenala za poslední rok zlepšení své finanční situace. Vyplývá to z únorového šetření agentury GfK. Jde o nejlepší výsledek od poloviny 90. let, kdy GfK začala tento průzkum pro Evropskou komisi provádět. Dnes to na tiskové konferenci uvedl ředitel GfK Tomáš Drtina. Stejně pozitivně se domácnosti dívají na zlepšení svých příjmů v letošním roce.

Praha - Provoz na pražském Letišti Václava Havla dnes dopoledne krátce omezila výhrůžka bombou. Policisté preventivně evakuovali odletovou halu Terminálu 2 poté, co jedna z cestujících vyhrožovala výbušným zařízením, ale žádná bomba pak u ní nalezena nebyla. ČTK to řekli mluvčí policie a letiště. Omezení provozu v hale trvalo asi tři čtvrtě hodiny a dopady na cestující budou podle letiště zřejmě minimální.

Praha - Loni se na lanovkách v Česku stalo šest mimořádných incidentů, lanové dráhy v ČR ale jsou bezpečné. Uvedli to na dnešní tiskové konferenci zástupci Drážního úřadu a Asociace lanové dopravy. Na českých horách je v provozu 112 lanových drah, kontroloři ročně prověří zhruba 15 lanovek.

Berlín - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v dubnu již šestý měsíc za sebou zvýšila. Podpořil ji mimo jiné pokles obav ohledně vývoje globálního hospodářství. Uvedl to dnes německý výzkumný institut ZEW.

Berlín - Největší německé aerolinky Lufthansa se v letošním prvním čtvrtletí dostaly do ztráty kvůli růstu nákladů na palivo a také kvůli nadměrným kapacitám sektoru v Evropě. Zatímco v prvních třech měsících loňského roku společnost vykázala zisk před úroky a zdaněním (EBIT) ve výši 52 milionů eur (1,3 miliardy Kč), v letošním prvním kvartálu zaznamenala ztrátu 336 milionů eur. Vyplývá to z dnešního oznámení firmy.

Londýn - Mzdy britských zaměstnanců se za tři měsíce do konce února zvyšovaly nejrychleji za posledních deset let a na vysoké úrovni zůstala také tvorba nových pracovních míst. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení. Celkové příjmy včetně odměn podle statistického úřadu ONS meziročně stouply o 3,5 procenta a vyvíjely se tak v souladu s názorem analytiků oslovených agenturou Reuters.