• Zveřejněno: 16.06.2019
Datum: 16.06.2019 08:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Vláda v pondělí projedná aktualizaci plánu Re:Start na období 2019 až 2030. Navrhuje 16 nových opatření za 10,1 miliardy korun. Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR), které návrh předkládá, počítá s tím, že 92 procent budou tvořit evropské dotace. Program Re:Start je určen pro Ústecký, Karlovarský a Moravskoslezský kraj. Jde o regiony poškozené těžbou uhlí.

Pardubice - V Pardubicích budou do roku 2022 tři nové trolejbusové trati, povedou přes most u Parama, Studentskou ulici u univerzity a obnoven bude trolejový provoz u stadionu. Náklady budou kolem 60 milionů korun. ČTK to řekl ředitel podnik Tomáš Pelikán. Podnik podal tři žádosti zvlášť, dostat může až 85 procent dotace. Trolejbusy by díky tomu odbočovaly z hlavní silnice do univerzitního kampusu.

Hradec Králové - Těžba dřeva v Královéhradeckém kraji loni kvůli likvidaci kůrovcových a větrných kalamit vzrostla o 32 procent na rekordních 963.769 metrů krychlových. Podíl nahodilé těžby z kalamit na celkové těžbě loni vzrostl na 83 procent ze 44 procent v roce 2017. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu (ČSÚ). V celé ČR těžba dřeva loni kvůli rozsáhlé kůrovcové kalamitě vzrostla o třetinu na dosud nejvyšších 25,7 milionu metrů krychlových.

Praha - V městské hromadné dopravě v České republice je klimatizace přibližně v desetině vozového parku měst, stále tak převládají vozy bez chladicí techniky. Podíl ale postupně roste, většina dopravních podniků nakupuje nové vozy pouze se zabudovanou klimatizací. Vyplývá to z vyjádření zástupců největších městských dopravních podniků v Česku. Dopravci v létě upravují i podmínky pro řidiče.

Frýdek-Místek - Společnost Vyncke, která vyvíjí a vyrábí zařízení na výrobu energie z biomasy a odpadu, pracuje ve svém areálu ve frýdecko-místecké části Chlebovice na největší zakázce v historii celé skupiny. Rafineriím slunečnicových olejů na Ukrajině dodá kotle za 48 milionů eur (1,23 miliardy korun). ČTK to řekl jednatel společnosti Petr Salvet.

Napajedla (Zlínsko) - Napajedla na Zlínsku budují ve sportovním areálu u škol volejbalové kurty a zázemí pro sportovce. Práce začaly již v zimě, hotovy by měly být na konci léta. Investice si vyžádá asi deset milionů korun, řekla ČTK starostka Irena Brabcová (Napajedelské fórum-ANO).

Oldřichov v Hájích (Liberecko) - Rekonstrukce silnice třetí třídy v Oldřichově v Hájích na Liberecku nabrala zpoždění. Podle původních plánů měla začít už na začátku prázdnin, zahájení se ale posunulo až na srpen. Důvodem jsou námitky uchazečů ve výběrovém řízení na dodavatele, zakázku kvůli tomu prověřoval i Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Pochybení ale nenašel, a kraj tak může podepsat smlouvu s vítězem. Stavět se bude i v příštím roce, řekl ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Rijád - Saúdská Arábie hodlá do konce letošního roku dokončit privatizační dohody za dvě miliardy rijálů (12,2 miliardy Kč). Vláda rovněž nadále počítá s primární nabídkou akcií ropné společnosti Saudi Aramco, která by se měla uskutečnit příští rok nebo na počátku roku 2021. Řekl to v rozhovoru s listem Aš-Šark al-Avsat korunní princ Muhammad bin Salmán.

New York - Stratolaunch, největší letadlo na světě podle rozpětí křídel, které letělo pouze jednou, je na prodej. Majitel letadla, holdingová společnost Vulcan, chce letadlo prodat za 400 milionů USD (9,1 miliardy Kč). Uvedl to server CNBC s odvoláním na informované zdroje.

Datum: 15.06.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Český výherce 1,412 miliardy korun, které v pátek vyhrál v evropské loterii Eurojackpot, se dnes odpoledne přihlásil o výhru. V pondělí začne se Sazkou řešit způsob výplaty. Vsadil on-line přes internet na stránkách loterijní společnosti a Sazka kvůli povinné registraci zná jeho identitu, informoval ČTK mluvčí firmy Václav Friedmann. "Jde o nejvyšší výhru na internetu v historii České republiky," poznamenal.

Dillí - Indie zavede vyšší cla na 28 amerických produktů, včetně mandlí, jablek a vlašských ořechů. Uvedla to dnes agentura Reuters s odvoláním na oznámení na indickém vládním webu. Nová cla začnou platit od neděle.

Karuizawa (Japonsko) - Ministři energetiky skupiny předních ekonomik G20 sdílejí znepokojení ohledně útoků na tankery v Ománském zálivu a budou spolupracovat při udržení stability na trhu s ropou. Uvedl to dnes japonský ministr průmyslu Hirošige Seko.

Datum: 15.06.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Projekt stavby nové lávky přes Berounku v Radotíně má zpoždění, protože tendr na zhotovitele řeší na základě stížnosti antimonopolní úřad (ÚOHS). Zatím není jasné, jak bude magistrát dále postupovat a kdy se začne stavět. ČTK to sdělil mluvčí Prahy Tadeáš Provazník. Nová lávka má nahradit stávající, která je ve špatném stavu. Původně měla být stavba zahájena už vloni.

Varšava - V polském městě Plock se při dnešním leteckém dni jedno akrobatické letadlo zřítilo do řeky Visly. Pilot nehodu nepřežil, uvedla televize TVN 24. Do Visly podle místního aeroklubu dopadl pilot z Německa s ruským strojem Jak-52. Příčiny neštěstí nejsou zatím známé.

Datum: 15.06.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Pracovníci ve stavebních firmách v současných horkých dnech začínají směny dřív a končí ještě před kulminací odpoledních teplot. Častěji se v práci střídají, pro případ náhlé nevolnosti pracují minimálně ve dvojicích. Firmy zajišťují pitný režim, speciální příplatek ovšem nevyplácejí. Na harmonogram prací nemá vedro žádný podstatný vliv. Přes den je přitom například při pokládce asfaltu u země teplota až 180 stupňů. Práce v noci však naráží na legislativní překážky. Vyplývá to z odpovědí zástupců stavebních společností, které ČTK oslovila.

Praha - Slováci v letošním roce vlastnili v Česku téměř 13.500 firem, což bylo o 31,5 procenta více než v roce 2015. Po Rusech byli nejčastějšími zahraničními majiteli českých podniků. Za nimi následovali Ukrajinci a Němci. Vyplývá to z analýzy poradenské společnosti Bisnode, která se zabývá poskytováním informací o firmách.

Curych - Příchod samořízených taxíků i soukromých vozů s autonomním řízením do ulic může vést k většímu přetížení městské dopravy, pokud nebude správně regulována. K tomuto závěru dospěla studie Spolkové vysoké školy technické v Curychu financovaná Spolkovým silničním úřadem.