• Zveřejněno: 16.05.2019
Datum: 15.05.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní předběžný odhad vývoje ekonomiky v prvním čtvrtletí. Podle analytiků růst hrubého domácího produktu (HDP) v prvním čtvrtletí zřejmě zpomalil, a to v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Ekonomové odhadují meziroční růst ekonomiky v prvním čtvrtletí v průměru o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta.

Praha - Ode dneška začíná platit nařízení Evropské komise, které stanovuje maximální ceny mobilního volání a SMS do zemí EU. České mobilní operátory to přinutilo snížit ceny zhruba o polovinu na 5,80 až 5,89 Kč za minutu, někteří virtuální operátoři šli s cenou ještě níže. Nařízení stanovuje maximální ceny volání do zemí EU na 19 centů (4,90 Kč) bez 21procentní DPH a šest centů (1,55 Kč) za SMS.

Praha/Amsterodam - Mezinárodní solární skupina s českými kořeny Photon Energy v letošním prvním čtvrtletí zvýšila provozní zisk EBITDA meziročně o 5,3 procenta na 1,08 milionu eur (27,8 milionu Kč). Výnosy vzrostly o 13 procent na 4,2 milionu eur, což bylo podle firmy způsobeno vysokou produkcí elektřiny i nárůstem ostatních příjmů. O svých konsolidovaných výsledcích ČTK v úterý informovala Photon Energy.

Frankfurt - Italský finanční ústav UniCredit pokročil v přípravách na případný pokus o převzetí německého konkurenta Commerzbank. Podle zdrojů agentury Reuters si najal investiční bankéře, včetně bývalého náměstka německého ministra financí Jörga Asmussena, jako poradce pro případnou nabídku na převzetí.

New York - Americké akcie v úterý posílily v čele s technologickými podniky. Smazaly tak část pondělního propadu, za kterým stály obavy investorů z eskalace obchodního konfliktu mezi Spojenými státy a Čínou. Tyto obavy polevily poté, co obě strany daly najevo ochotu pokračovat v jednáních. Dow Jonesův index, který zahrnuje akcie 30 předních amerických podniků, si připsal 0,82 procenta na 25.532,05 bodu.

Datum: 14.05.2019 20:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Za letošní první tři měsíce bylo v lesích státního podniku Lesy ČR vytěženo 1,4 milionu metrů krychlových kůrovcového dříví, meziročně zhruba třikrát více. Uvádí to pracovní verze materiálu ministerstva zemědělství pro jednání tripartity, kterou má ČTK k dispozici. Ministerstvo financí podle ní definitivně zamítlo z rozpočtových důvodů snížení daně z přidané hodnoty na palivové dříví o pět procentních bodů na deset procent. Napadených stromů letos přibude podle zprávy více než loni. Lesy ČR vlastní zhruba polovinu lesů v zemi.

Praha - Skupina HP Tronic, jejíž součástí jsou i firmy Datart a Euronics, převzala na Moravě pět kamenných prodejen s elektro zbožím Z-EMOS trading. Ty se v následujících měsících přejmenují a rozšíří síť Datartu na stovku. Jde o prodejny mimo jiné v Rožnově pod Radhoštěm, ve Frenštátě pod Radhoštěm a Uničově. Všechny budou zároveň výdejním místem e-shopů datart.cz, euronics. cz a kasa.cz, řekla dnes ČTK mluvčí HP Tronic Eva Kočicová.

Praha - Českou a slovenskou spolupráci v ukládání jaderného odpadu je potřeba postavit mimo jiné na výzkumu a na sdílení informací. Na tiskové konferenci to dnes řekl ředitel Správy úložišť radioaktivních odpadů (SÚRAO) Jan Prachař. Reagoval tak na nedávné informace, že by obě země mohly v této otázce úzce spolupracovat.

Praha - Vítězem letošního 19. ročníku ankety Pojišťovna roku se stala Česká podnikatelská pojišťovna (ČPP), která získala první místa v kategorii pojištění průmyslu a podnikatelů, pojištění občanů a v autopojištění. Výsledky soutěže, kdy pojistitele hodnotilo téměř 350 pojišťovacích makléřů, oznámily ČTK Asociace českých pojistných makléřů (AČPM) a Česká asociace pojišťoven (ČAP). Obě asociace soutěž organizují.

Praha - YouTube dnes v Česku spustil službu YouTube Music, která umožňuje poslouchání hudebního obsahu na pozadí, bez reklam nebo jeho stažení a pouštění offline. Službu již v některých zemích nabízí od loňského roku. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě. Bude konkurovat Spotify nebo Apple Music.

Praha - Česká měna dnes smazala své pondělní oslabení k euru. Zpevnila o dva haléře a vrátila se na 25,75 Kč/EUR. Vůči posilujícímu dolaru ztratila koruna šest haléřů na 22,96 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes posílila, index PX po předchozích šesti poklesech v řadě vzrostl o 0,62 procenta na 1050,31 bodu. Dařilo se většině akcií v čele s Monetou Money Bank. Mírně oslabily jen akcie nápojářské Kofoly a tabákové společnosti Philip Morris. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Moravecké Pavlovice (Žďársko) - Platforma proti hlubinnému úložišti požádala v otevřeném dopise o schůzku premiéra Andreje Babiše (ANO). Chce s ním jednat kvůli vyjádření, že by Česko a Slovensko mohly společně řešit otázku budoucího úložiště radioaktivního odpadu. Text dopisu dnes platforma zaslala ČTK, chce mimo jiné vědět, zda se o společném řešení skutečně vážně uvažuje. Mluvil o něm slovenský premiér Peter Pellegrini v Praze koncem dubna na Evropském jaderném fóru (ENEF).

Liberec - Liberecký kraj kritizuje novou studii proveditelnosti železničního spojení na Prahu. Liberec je jediným krajským městem, kterému rychlé spojení na hlavní město chybí. Doba jízdy dvě a půl hodiny je srovnatelná s rokem 1938 a nemůže konkurovat silničnímu spojení, řekl dnes ČTK hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). Nová studie podle něj řeší jen zlepšení železničního spojení z Prahy na Mladou Boleslav.

Slaný (Kladensko) - Ve Slaném končí první etapa obnovy sídliště Na Dolíkách. Město chce v lokalitě postupně vylepšit veřejná prostranství i třeba parkování. Další etapa, která má zahrnovat dopravní úpravy, by měla začít na podzim nebo příští rok, záležet bude na termínu získání stavebního povolení. Na nejbližším jednání 20. května budou zastupitelé schvalovat žádost o dotaci ministerstva pro místní rozvoj, řekl dnes ČTK starosta Slaného Martin Hrabánek (ODS).

Příbram - Kapitálový fond ze skupiny Genesis Capital prodá do konce května většinový podíl v příbramském výrobci vzduchotechniky KS Klima-Service. Uvedl to server E15. Menšinové podíly prodá podle něj i zakladatel firmy Jiří Beseda a manažeři. Novým vlastníkem firmy se stane německý koncern Trox. Cenu transakce strany nezveřejnily.

Řím - Společnost Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského má spolu s firmou A2a zájem o italský energetický podnik Sorgenia. Dvojice zájemců již učinila nezávaznou nabídku, informovaly agentury Reuters a ANSA s odvoláním na generálního ředitele A2a Valeria Camerana. Banky, které společnost Sorgenia ovládají - například Intesa, UniCredit, Mps či Banco Bpm - se mají do měsíce k nabídce vyjádřit.

Washington - Obchodní rozhovory mezi Spojenými státy a Čínou se nezhroutily a dosažení dohody je stále možné. Řekl to dnes americký prezident Donald Trump. Nynější obchodní spory mezi oběma zeměmi, největšími ekonomikami světa, označil za "malé hašteření".

Londýn - Hodnota kybernetické měny bitcoin pokračuje v růstu, poprvé od loňského července překonala hranici 8000 dolarů (zhruba 184.000 Kč). Podle údajů serveru CoinDesk dnes cena vystoupila až na 8335 dolarů, později však o část zisků přišla. Od začátku roku si bitcoin připisuje více než 120 procent, píše server CNBC.

Kyjev - V ukrajinském úseku ropovodu Družba k dnešnímu dni zůstává kolem 350.000 tun znečištěné ruské ropy. Agentuře Reuters to dnes řekl šéf ukrajinského provozovatele ropovodů Ukrtransnafta Mykola Havrylenko. Podle zvoleného harmonogramu bude společnost vypouštět ropu směrem do Maďarska a na Slovensko, uvedl.

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují, trh vyhodnocuje zprávy, podle kterých jemenští povstalci zaútočili na saúdskoarabský ropovod. K růstu cen ale podle analytiků přispívá i napětí kolem Íránu a napjatá situace ohledně obchodních jednání mezi Spojenými státy a Čínou.

Londýn/New York - Euro dnes vůči americkému dolaru mírně oslabuje. Reaguje tak na prohlášení italského vicepremiéra Mattea Salviniho, že Itálie je v rámci snahy o snížení nezaměstnanosti připravena porušit rozpočtová pravidla Evropské unie. Kolem 18:00 SELČ jednotná evropská měna ztrácela 0,1 procenta na 1,1212 USD.

Datum: 14.05.2019 16:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Česká pošta loni poprvé od svého vzniku v roce 1993 skončila v červených číslech. Vykázala ztrátu 275 milionů korun proti předchozímu zisku 91 milionů Kč. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu byla 1,075 miliardy Kč. Oznámila to dnes ČTK. Podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD), pod jehož ministerstvo vnitra Česká pošta spadá, stát dlouhodobě málo platí za služby, které chce. Pošta to dotovala z rezerv, které došly, napsal Hamáček ČTK.

Praha - Členové Svazu průmyslu a dopravy ČR dnes zvolili prezidentem Jaroslava Hanáka (66). Funkci obhájil podruhé, v představenstvu svazu působí od roku 2003. Hanák, který byl jediným kandidátem, získal 94 procent hlasů.

Praha - Budoucí správce mýtného systému společnost CzechToll převzala sadu prvních 25.000 palubních jednotek pro nový satelitní systém, nyní se je chystá otestovat. Po prověření kvality chce firma vyrábět 25.000 jednotek týdně. Do poloviny září jich plánuje vyrobit 450.000. CzechToll to dnes oznámil v tiskové zprávě. Nový mýtný systém se satelitní technologií by měl být na dálnicích spuštěn letos 1. prosince, na silnicích první třídy od ledna 2020.

Praha - Domácí teplárny loni meziročně vyrobily o 4,3 procenta méně tepla, produkce tak klesla na 162.409 TJ, uvedl dnes Energetický regulační úřad (ERÚ). Důvodem bylo teplé počasí, zejména v nadprůměrné zimě. Díky počasí loni vyráběly více energie fotovoltaické elektrárny, naopak vodní elektrárny vyrobily meziročně v průměru o 13 procent elektřiny méně kvůli suchu.

Plzeň - Plzeňské hlavní nádraží, významný uzel dálkové a regionální železniční dopravy na koridoru z Prahy do Chebu, dostalo moderní podobu vlakové křižovatky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes ukončila přestavbu stanice. Cestující mají od loňského prosince nové podchody pod všemi šesti nástupišti. Nové jsou prostor před nádražím a koleje ve směru na Cheb, opraveny jsou železniční mosty přes Mikulášskou ulici. Stavba, která trvala zhruba 2,5 roku, stála 1,35 miliardy korun, řekla dnes ČTK mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Bratislava/Moskva - Představitelé Ruska, Běloruska a několika přepravních společností dnes v Bratislavě projednají možnosti, jak obnovit tok ruské ropy ropovodem Družba. S odvoláním na informaci běloruské státní ropné společnosti Belněftěchim to uvedla agentura Reuters. Jednání by se mělo uskutečnit při schůzce Mezinárodní asociace přepravců ropy (IAOT) ve slovenské metropoli.

Londýn - Mobilní operátor Vodafone Group ve finančním roce 2018/19 vykázal ztrátu 7,6 miliardy eur (téměř 196 miliard Kč) a poprvé snížil dividendu, aby si zajistil dostatek prostředků pro budování mobilních sítí nové generace 5G a na dokončení akvizice firmy Liberty Global. Oznámil to dnes šéf společnosti se sídlem v Londýně Nick Read.

Tokio - Provozní zisk druhé největší japonské automobilky Nissan Motor se v uplynulém finančním roce snížil o 45 procent na 318,2 miliardy jenů (66,5 miliardy Kč). Byl tak nejnižší od finančního roku, který skončil v březnu 2010. Pro letošek firma, která čelí skandálu kolem vazby svého bývalého šéfa Carlose Ghosna, podle svého dnešního sdělení odhaduje, že se provozní zisk sníží o 28 procent na 230 miliard jenů a bude nejnižší za více než deset let.

Frankfurt nad Mohanem - Německé energetické společnosti innogy, která působí i v České republice, klesl v první čtvrtletí provozní zisk před zdaněním a úroky (EBIT) o 22 procent na 964 milionů eur (24,85 miliardy Kč). Důvodem je především pokračující pokles zákazníků v Británii, uvedla dnes firma. Výhled na letošní rok ale ponechala beze změny.

Tchaj-pej - Smluvnímu výrobci elektroniky Foxconn klesl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 17,7 procenta na 19,82 miliardy tchajwanských dolarů (TWD; 14,6 miliardy Kč). Důvod firma neuvedla. Tchajwanský podnik, známý také jako Hon Hai Precision Industry, je hlavním dodavatelem americké společnosti Apple. Ta se v poslední době potýká se slabší poptávkou po svých přístrojích, poznamenala agentura Reuters.

Brusel - Přílišná administrativní zátěž je hlavní důvod, proč si většina států EU přeje, aby v budoucnu nemusely každý rok předkládat zprávy o tom, jak plní strategické cíle unijní Společné zemědělské politiky (CAP). O záležitosti, která se týká pravidel souvisejících s příštím dlouhodobým rozpočtem unie, dnes v Bruselu jednali ministři zemědělství zemí bloku. Česko patří mezi státy, které prosazují odevzdávání těchto zpráv jen jednou za dva roky.

Menlo Park (USA) - Komunikační aplikace WhatsApp opravila chybu v zabezpečení svého produktu, která útočníkům umožňovala nainstalovat do telefonu uživatele sledovací software, informovala dnes agentura DPA. Špionážní program podle deníku Financial Times (FT) pochází od izraelské firmy NSO Group a používají ho zejména vlády a jejich tajné služby. WhatsApp své uživatele nabádá, aby si v zájmu ochrany zařízení nainstalovali nejnovější vylepšení aplikace.

Praha - Na východě Prahy by mohla v budoucnu vzniknout nová tramvajová trať. Takzvaná východní tangenta by spojila Želivského s Vršovicemi, Michlí a Spořilovem, odkud by vedla až na Jižní Město. Důvodem výstavby je odlehčit MHD v centru města. Vyplývá to z dnešního usnesení magistrátní výboru pro územní rozvoj. Schválil záměr vypracovat změnu územního plánu, která by výstavbu umožnila. Kdy by vznikla a kolik by stála, není jasné. Výbor dnes rovněž schválil změny umožňující vybudování několika železničních tratí.

Praha - Soukromí dopravci letos v prvním čtvrtletí opět meziročně zvýšili počet přepravených cestujících. RegioJet přepravil svými dálkovými vlaky 1,4 milionu cestujících, což je o 12,6 procenta více než v předchozím roce. Všemi spoji Leo Expressu pak ve stejném období cestovalo 560.000 lidí, což je meziročně o 57 procent více. Růst počtu cestujících se promítl i do růstu tržeb obou dopravců. Vyplývá to z informací dopravců pro ČTK. České dráhy statistiky za první čtvrtletí zatím nezveřejnily, loni ovšem přepravu také navýšily.

Praha - Sázky na hokejové mistrovství světa na Slovensku dosáhly u domácích sázkových kanceláří za čtyři odehrané dny zhruba 550 milionů korun. Je tak velmi pravděpodobné, že loňský hokejový rekord z MS v Dánsku (1,3 miliardy korun) bude překonán. Sázkaři jsou zatím úspěšnější než bookmakeři, hlavně kvůli pátečnímu zápasu Česko - Švédsko (5:2). Nejvyšší výhra je 1,5 milionu korun. Vyplývá to z odpovědí zástupců sázkových kanceláří, které dnes ČTK oslovila.

Datum: 14.05.2019 12:00

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Energetické společnosti ČEZ vzrostl v prvním čtvrtletí čistý zisk meziročně o 14 procent na 8,3 miliardy korun. Firmě stouply také tržby, a to o 12 procent na 51,8 miliardy korun. Výsledky ČEZ zveřejnila v dnešní tiskové zprávě. Vedení společnosti zároveň oznámilo, že z loňského zisku navrhne vyplatit dividendu 24 korun na akcii. Firma tak navrhuje vydat na dividendách 99 procent zisku, což je podle jejího generálního ředitele Daniela Beneše dosud nejvyšší podíl. Podle analytiků jde přesto o zklamání, loni ČEZ dával 33 korun na akcii.

Praha - Česká pošta loni poprvé od svého vzniku v roce 1993 skončila v červených číslech. Vykázala ztrátu 275 milionů korun proti předchozímu zisku 91 milionů Kč. Skutečná provozní ztráta bez započítání pohledávky vůči státu za univerzální službu byla 1,075 miliardy Kč. Oznámila to dnes ČTK.

Praha - Česká ekonomika v letošním roce stoupne o 2,5 procenta. Vyplývá to z pravidelné zprávy mise Mezinárodního měnového fondu (MMF) v ČR, o níž dnes zástupci fondu informovali na tiskové konferenci. Na počátku dubna MMF přitom ve svém pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook uvedl, že letos očekává růst české ekonomiky o 2,9 procenta. Loni česká ekonomika stoupla o 2,9 procenta.

Praha - Běžný účet platební bilance, tedy souhrn všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil letos v březnu přebytkem 214,6 milionu korun. Oproti předchozím měsícům přebytek několikanásobně klesl. V lednu totiž činil více než 25 miliard a v únoru přes 26,6 miliardy. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila Česká národní banka. Loni v březnu byla platební bilance ve schodku 11,2 miliardy korun.

Praha - Spotřeba elektřiny v Česku loni meziročně vzrostla o 0,2 procenta na 73,9 terawatthodiny (TWh). Je to nejvyšší hodnota od roku 1981, od kdy jsou údaje k dispozici. Výroba loni stoupla o 1,1 procenta na 88 TWh. Největší podíl (43 procent) připadal na hnědouhelné elektrárny. Vyplývá to z oficiálních údajů Energetického regulačního úřadu, které dnes zveřejnili jeho zástupci na setkání s novináři.

Praha - Domácí teplárny loni meziročně vyrobily o 4,3 procenta méně tepla, produkce tak klesla na 162.409 TJ, uvedl dnes Energetický regulační úřad. Důvodem bylo teplé počasí, zejména v nadprůměrné zimě. Díky počasí loni vyráběly více energie fotovoltaické elektrárny, naopak vodní elektrárny vyrobily meziročně v průměru o 13 procent elektřiny méně kvůli suchu.

Vizovice (Zlínsko) - Výnosy vizovické likérky Rudolf Jelínek loni vzrostly téměř na 480 milionů korun, předloni činily 454 milionů korun. Firmě loni vzrostl také zisk, před zdaněním byl 29,5 milionu korun, což je meziročně o 58 procent více. V tiskové zprávě to dnes uvedla zástupkyně společnosti.

Plzeň - Plzeňské hlavní nádraží, významný uzel dálkové a regionální železniční dopravy na koridoru z Prahy do Chebu, získalo moderní podobu vlakové křižovatky. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) dnes ukončila přestavbu stanice. Cestující mají od loňského prosince nové podchody pod všemi šesti nástupišti. Nové jsou prostor před nádražím a koleje ve směru na Cheb, opraveny jsou železniční mosty přes Mikulášskou ulici. Stavba, která trvala zhruba 2,5 roku, stála 1,35 miliardy korun, řekla dnes ČTK mluvčí SŽDC Radka Pistoriusová.

Washington - Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa poskytne 15 miliard dolarů (téměř 344 miliard Kč) jako výpomoc zemědělcům, jejichž produkty mohou být postiženy zostřující se obchodní válkou s Čínou. Jak má balíček pomoci vypadat, se ale blíže nevyjádřil.

Berlín - Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se v květnu nečekaně zhoršila. Vinu na tom má především vyhrocující se obchodní konflikt mezi Čínou a Spojenými státy, který ohrožuje hospodářský růst této největší ekonomiky Evropské unie. Uvedl to dnes německý výzkumný institut ZEW.

Londýn - Míra nezaměstnanosti v Británii za první tři měsíce do konce března klesla na nejnižší úroveň od poloviny 70. let. Tento vývoj podpořil názory, že kvůli nejistotě pramenící z odchodu Británie z Evropské unie se firmy přiklánějí spíš k najímání nových lidi než k dlouhodobým investicím do zařízení. Menší růst ale vykázaly mzdy britských zaměstnanců. Vyplývá to z dat statistického úřadu ONS.

Frankfurt n. Mohanem - Největší evropská pojišťovna Allianz, která působí také v ČR, zvýšila v letošním prvním čtvrtletí čistý zisk na 1,969 miliardy eur (50,75 miliardy Kč) z 1,939 miliardy před rokem. Hospodaření pojišťovny podpořily především nižší nárokované škody z přírodních katastrof, oznámila dnes společnost. Cíle na letošní rok potvrdila.