• Zveřejněno: 15.06.2019
Datum: 14.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Pražská burza dnes mírně posílila. Index PX stoupl o 0,06 procenta na 1051,46 bodu. Burze pomohl hlavně růst ceny akcií Komerční banky a energetické firmy ČEZ. Vyplývá to z výsledků obchodování na webu burzy.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu mírně posílily, když index PX stoupl o 0,2 procenta na 1051,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět nejlépe vedlo akciím mediální skupiny CME. Naopak nejvíce oslabily akcie likérky Stock Spirits. Předcházející týden české akcie posílily o půl procenta.

Praha - Koruna dnes vůči euru zpevnila o čtyři haléře na 25,52 Kč/EUR, což je její letošní nejsilnější hodnota. Vůči dolaru naopak česká měna oslabila o sedm haléřů. V 17:00 se podle serveru Patria Online obchodovala za 22,74 Kč/USD.

Brno - Poblíž letiště v brněnských Medlánkách dnes odpoledne spadl do pole vírník. Pilot i pasažér z nehody vyvázli s lehkými zraněními. ČTK to řekl mluvčí policistů Petr Zámečník.

Liberec - Díky vyšším daňovým příjmům a úsporám mohl Liberecký kraj rozdělit téměř 590 milionů korun z přebytku loňského hospodaření. Peníze šly hlavně do investic, řekla dnes ČTK náměstkyně hejtmana Jitka Volfová (ANO). Nejvíc peněz, bezmála 256 milionů korun přidal na dopravu. Peníze navíc šly hlavně do rekonstrukcí silnic druhé a třetí třídy a přípravy projektů. Víc peněz dal ale kraj například i na podporu cyklostezek.

Peking/Praha - Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dovážené ze Spojených států a Evropské unie. Nová cla se pohybují v rozmezí 57,9 až 147,8 procenta a jsou až desetkrát vyšší než dosavadní. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu. Nárůst cel bude mít podle české skupiny Z-Group dopad na celý světový i evropský trh ČR nevyjímaje.

Washington - Produkce zpracovatelského průmyslu ve Spojených státech se v květnu zvýšila o 0,2 procenta a v letošním roce tak vykázala první měsíční vzestup. Přispěla k tomu výroba motorových vozidel a jejich komponentů. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnila americká centrální banka (Fed).

New York/Londýn - Ceny ropy dnes stouply, za celý týden ale pravděpodobně vykážou pokles. Trh je stále pod vlivem incidentu v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu, ale také obav z dopadu obchodních sporů na globální poptávku po ropě.

New York - Dolar dnes zpevnil na nejvyšší úroveň v týdnu. Podpořily ho příznivé zprávy z ekonomiky USA, které zmírnily obavy, že hospodářství zpomaluje. Obchodníci také čekají na výsledky blížícího se zasedání americké centrální banky (Fed).

Záhřeb - Chorvatští zaměstnavatelé hlásí akutní nedostatek pracovní síly v cestovním ruchu. Podle nich je kvůli neschopnosti vlády umožnit příchod pracovníků ze zahraničí ohrožena turistická sezóna. Informoval o tom dnes deník Večernji list, podle kterého Chorvaté o práci v turismu často nejeví zájem.

Moskva - Ruská centrální banka dnes v souladu s očekáváním snížila základní úrokovou sazbu na 7,5 procenta ze 7,75 procenta. Naznačila také, že by kvůli zpomalující ekonomické aktivitě mohla úroky dále snížit, letos i dvakrát.

Hanoj - Vietnam vstupuje na trh osobních vozů s vlastní značkou. Z montážní linky vietnamské automobilky VinFast, která je součástí konglomerátu Vingroup, dnes sjely první automobily. VinFast chce být ve Vietnamu první, kdo uspěje v konkurenci zahraničních výrobců, jako jsou Toyota, Ford a Honda, napsala agentura Bloomberg.

Datum: 14.06.2019 16:01

Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Největší tuzemská kabelová firma UPC Česká republika loni vykázala čistý zisk 1,94 miliardy Kč proti předchozí ztrátě 223 milionů Kč. Za nárůstem stojí mimo jiné prodej polovičního podílu v satelitní firmě UPC DTH. Tržby vzrostly o 5,6 procenta na 4,57 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti.

Praha - Ceníkové ceny za mobilní datové služby pro rezidenty jsou na českém trhu vyšší, než jaké by byly na trhu s plně rozvinutou konkurencí. Konstatuje to analýza Českého telekomunikačního úřadu (ČTÚ), která prošla připomínkovým řízením a regulátor jí odešle k notifikaci Evropské komisi.

Česká Lípa - V České Lípě začala další etapa regenerace sídliště Špičák. Práce na úpravách Vladimirské ulice a jejího okolí zkomplikují život tamním obyvatelům až do konce roku. Projekt za 21,6 milionu korun patří letos k největším investičním akcím ve městě. Stejně jako na jiných podobných sídlištích i tady je největším problémem nedostatek míst k parkování, řekla dnes ČTK mluvčí radnice Kristýna Kňákal Brožová.

Praha - Český vyhledávač módy Glami z investiční skupiny Miton vstoupil na trhy Slovinska, Chorvatska a Bulharska. Společnost to dnes oznámila ČTK s tím, že si tak upevnila pozici největšího nezávislého vyhledávače módy v Evropě. Glami po loňské expanzi do Ruska, Řecka a Turecka v současnosti působí v 15 evropských zemích.

Polička (Svitavsko) - Společnost Agricol, která v závodu v Poličce vyrábí sýry a majonézu, dostala od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) pokutu 120.000 korun. Pro zpracování v průměru více než 200 tun mléka denně neměla příslušné integrované povolení. Firma bez povolení pracovala tři roky, uvedla v tiskové zprávě zástupkyně mluvčí ČIŽP Jana Jandová. Vyjádření jednatelů společnosti se ČTK nepodařilo získat.

Praha - Řidiči na Jižní spojce se musí připravit po dva prázdninové víkendy na komplikace, Praha a Technická správa komunikací (TSK) provedou na Lanovém mostě zátěžové testy nutné pro jeho opravu. Most bude při testech uzavřen, poprvé to bude z 20. na 21. července a podruhé, rovněž o víkendu, o 14 dní později. ČTK to sdělil primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě). TSK bude zároveň zkoumat po celé prázdniny mostní lana. Most z roku 1997 je ve špatném stavu, před více než deseti lety musel být při dílčích opravách na několik dní uzavřen.

Jihlava - V Jihlavě nabírá zpoždění stavba 3,1 kilometru dlouhé cyklostezky do průmyslové zóny v části Pávov, na niž má město dostat dotaci. Stezka zhruba za 60 milionů korun měla být hotová do konce května. Kvůli zpoždění už město pokutovalo stavební firmu Alpine Bau a další sankce chystá, řekl dnes novinářům náměstek primátorky Petr Laštovička (ODS). Podle firmy zpoždění způsobily chyby v projektové dokumentaci a změny u přeložek sítí v úvodu stavby.

Praha - Na pražské Letiště Václava Havla pojedou od stanice metra A Nádraží Veleslavín o víkendech vždy dva autobusy linky 119 za sebou. Ve směru z letiště pak bude interval 7,5 minuty zkrácen na polovinu. Poprvé linka takto začne jezdit od soboty 15. června. Autobusy budou v tomto režimu fungovat vždy od 9:00 do 20:00, a to do 15. září. ČTK to dnes sdělil Zbyněk Jiráček z odboru marketingu organizace Ropid, která plánuje pražskou MHD. Důvodem zdvojení kapacity je přeplněnost současných spojů.

Hradec Králové - Oteplování může změnit odrůdovou skladbu vinohradů v Královéhradeckém kraji, vytlačit rané odrůdy, které dříve dozrávají. Sucho nepředstavuje pro vinaře v regionu, kteří mají vinohrad starší deseti let, takový problém jako pro mnohé zemědělce. ČTK to dnes řekl Lukáš Rudolfský, spolumajitel společnosti Vinné sklepy Kutná Hora, které patří první registrovaný vinohrad v hradeckém kraji v obci Kuks na Trutnovsku.

Hradec Králové - Lidé ve stotisícovém Hradci Králové se mohou v současných vedrech ochladit i ve vozidlech městské hromadné dopravy, která jsou vybavena klimatizací. Z 137 autobusů, trolejbusů a elektrobusů má klimatizaci 37 vozů, tedy 27 procent. Podnik předpokládá, že i v budoucnu pořizované vozy budou s klimatizací a jejich podíl ve vozovém parku bude dál stoupat. ČTK to dnes řekl mluvčí podniku František Meduna. Plně klimatizovaný vozový park již má MHD v Trutnově a Náchodě.

Mělník - Mělník chystá letos opravu několika ulic, uzavírky chce koordinovat, práce proto začnou až po dokončení oprav na průtahu městem. Vzniknout má chodník v ulici Dobrovského, která ale nyní slouží jako jedna z objízdných tras, a kompletní rekonstrukce čeká ulice Zádušní a Okrouhlík, uvedl místostarosta Mělníka Milan Schweigstill (za STAN).

Praha - Na stavbu a údržbu silnic, železnic a další dopravní infrastruktury v Česku loni stát poskytl ze Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) více než 80 miliard korun. To je přibližně o čtyři miliardy korun meziročně více a zároveň o osm miliard korun více, než předpokládal schválený plán rozpočtu. Vyplývá to z výroční zprávy fondu, kterou v pondělí dostane pro informaci vláda. Letos by se měly výdaje z fondu vyšplhat ke 100 milionům korun.

Praha - Vláda chce zdvojnásobit poplatek za vklad do katastru nemovitostí. Zatímco nyní se platí 1000 korun, nově to má být 2000 korun. Návrh vláda vložila do sazbového daňového balíčku, který předložila Sněmovně a který mimo jiné zvyšuje spotřební daň z alkoholu a cigaret. Vláda návrh na zvýšení poplatku obhajuje inflací nebo vyššími administrativními náklady. Zatím není jisté, kdy se Sněmovna k projednání balíčku dostane.

Pičín (Příbramsko) - Pičín na Příbramsku usiluje o výstavbu vodovodu, který v obci s více než 600 obyvateli dosud chybí. V první fázi plánuje dva průzkumné vrty, které by měly ukázat, zda je vodní zdroj v obci dostatečně vydatný a kvalitní. ČTK to dnes řekla starostka Lenka Kupková (nez.).

Babylon (Domažlicko) - Plzeňská oblast Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) začne od července znovu projektovat obchvat Babylonu na Domažlicku na mezinárodní silnici I/26 z Plzně na hraniční přechod Folmava. Obchvat vyvede tranzitní dopravu mimo obec. Na současné úzké komunikaci, kde trvale roste provoz na současných 8200 vozů denně, se často stávají vážné nehody. Po 5,7 km dlouhém obchvatu, jehož náklady se odhadují na 710 milionů Kč, volají 35 let řidiči i místní, kteří chtějí v obci klimatické lázně. Dokončuje se změnová dokumentace pro územní rozhodnutí, řekl ČTK náměstek Miroslav Blabol.

Praha - Tři čtvrtiny Čechů si před návštěvou restaurace rezervují stůl, protože každý druhý má zkušenost s tím, že volné místo v restauraci nenašel a musel zvolit jiný podnik. Nejčastěji si ho objednávají telefonicky. Jen každý pátý využívá přes web restaurace rezervační formulář, který řada podniků nemá, anebo špatně funguje. Vyplývá to z průzkumu agentury STEM/MARK pro firmy Storyous, který ČTK poskytla její mediální zástupkyně Tereza Holá.

Praha - Více než polovina Čechů považuje životní úroveň své domácnosti za dobrou a téměř polovina lidí hodnotí kladně i ekonomickou situaci v Česku. Vyplývá to z květnového průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění Akademie věd (CVVM). Hodnocení životní úrovně se sice ve srovnání s průzkumem z předchozího měsíce ani meziročně výrazně nezměnilo, ale z dlouhodobého pohledu se v posledních zhruba šesti letech vytrvale zlepšuje.

Lucemburk - Členské země EU dnes ukončily řízení, které bylo od roku 2009 vedené se Španělskem kvůli jeho nadměrnému schodku. Ministři financí dnes v Lucembursku potvrdili, že Madridu se podařilo schodek dostat pod unijní referenční hodnotu tří procent. Itálii, u které nedávno Evropská komise začátek analogického řízení označila za oprávněné kvůli vysoké míře dluhu, dnes země vyzvaly, aby učinila kroky k jeho snížení.

Lucemburk - Ministři financí Evropské unie se v noci na dnešek v Lucemburku neshodli na tom, jak a z jakých zdrojů by měl být v budoucnu naplňován rozpočtový nástroj eurozóny. Domluvili ale základní obrysy tohoto nástroje a téma tak opět na stůl dostanou premiéři a prezidenti členských států za týden v Bruselu na summitu EU. Novinářům to na ranní tiskové konferenci řekl Mario Centeno, šéf euroskupiny, tedy schůzek ministrů financí zemí, které používají euro.

Datum: 14.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Generálním ředitelem a předsedou představenstva České pojišťovny bude od letošního 1. září Roman Juráš (48). Vedení pojišťovny přebírá od Marka Jankoviče, který ČP vedl od poloviny roku 2015. Jankovič zůstává do konce letošního roku členem představenstva ČP. Od 1. ledna 2020 bude působit v její dozorčí radě. ČP o tom dnes informovala ČTK.

Praha - Česká obchodní inspekce (ČOI) za první čtvrtletí letošního roku provedla víc než stovku kontrol zaměřených na diskriminaci spotřebitelů. Diskriminační jednání zjistila v pěti případech. Týkalo se případů, kdy byli znevýhodněni cizinci nebo žena na vozíku v doprovodu asistenčního psa. ČTK o tom dnes informoval mluvčí inspekce Jiří Fröhlich.

Praha - Mobilní bankovnictví má 48 procent Čechů, placení mobilem využívá 31 procent lidí a každý desátý má chytré hodinky. Z biometrických způsobů ověření online plateb kartou, které bude součástí bankovních aplikací od září, považují Češi za nejbezpečnější otisk prstu. Vyplývá to z průzkumu společnosti Mastercard mezi tisícovkou respondentů.

Brno - Cestující na některých autobusových linkách společnosti RegioJet se budou muset obejít beze služeb stevarda či stevardky na palubě autobusu. Firmě se nedaří pozice stevardů obsazovat, uchazečů je málo. Společnost to uvedla v tiskové zprávě. Na vybraných vnitrostátních linkách proto nahradí stevarda samoobslužný servis.

Ostrava - Pracovníci horkých provozů ve slezských hutích mají v letních vedrech častější přestávky a dostávají takzvané ochranné nápoje. Pracovní režim se zaměstnancům mění ve chvíli, kdy venkovní teplota ve stínu dosáhne 30 stupňů Celsia. V nejteplejších provozech se přijímají opatření i dřív. Například na vysokých pecích při odpichu teplota dosahuje až 70 stupňů. Za nápoje firmy utratí miliony. ČTK to řekly mluvčí společnosti ArcelorMittal Ostrava (AMO) Barbora Černá Dvořáková a mluvčí Třineckých železáren (TŽ) Petra Macková Jurásková.

Praha - Služba PREmobil poskytující mobilní tarify zákazníkům Pražské energetiky v létě skončí. Smlouvy tisíců klientů energetická společnost převede pod operátora T-Mobile, který službu PREmobil technicky zajišťoval. Uvedl to dnes server E15.cz.

Varnsdorf (Děčínsko) - Obyvatelé Varnsdorfu mají v anketě rozhodnout o stavbě rozhledny na vrchu Špičák, kterou město připravuje už několik let. Radnice na projekt nezískala dotaci, a stavbu tak bude muset zaplatit ze svého. Na otázku "Vybudovat rozhlednu na vlastní náklady?" mohou lidé na internetových stránkách města odpovídat až do konce června. Dnes ráno bylo pro stavbu 58 procent hlasujících, zjistila ČTK.

Peking - Čína zvyšuje antidumpingová cla na bezešvé trubky z legované ocele dovážené ze Spojených států a Evropské unie. Nová cla se pohybují v rozmezí 57,9 až 147,8 procenta a jsou až desetkrát vyšší než dosavadní cla. Oznámilo to dnes čínské ministerstvo obchodu.

Frankfurt - Primární nabídka výrobce nákladních aut Traton ze skupiny Volkswagen by měla ohodnotit firmu až na 16,5 miliardy eur (421,7 miliardy Kč). Volkswagen oznámil, že cena jedné akcie by se měla pohybovat v rozmezí 27 až 33 eur a s akciemi na burze se má začít obchodovat 28. června. Nabídka akcií Tratonu by tak mohla být letos jednou z největších v Evropě. Uvedla to agentura Bloomberg.

Lucemburk - Ministři financí zemí Evropské unie v noci na dnešek v Lucemburku nedokázali najít společnou představu toho, jak a z jakých zdrojů by měl být v budoucnosti naplňován rozpočtový nástroj eurozóny. Před červnovým summitem EU příští týden ale domluvili základní obrysy budoucího nástroje, a téma tak opět na stůl dostanou premiéři a prezidenti členských států za týden v Bruselu. Novinářům to na ranní tiskové konferenci řekl Mario Centeno, šéf euroskupiny, tedy schůzek ministrů financí zemí, kde se platí eurem.

Bratislava - Tempo meziročního růstu inflace na Slovensku v květnu zrychlilo na 2,7 procenta z 2,3 procenta v dubnu. Informoval o tom dnes slovenský statistický úřad. Spotřebitelské ceny tak rostly pomaleji než v Česku, kde květnová inflace v meziročním srovnání dosáhla 2,9 procenta.

Paříž - Výhled růstu poptávky po ropě v letošním roce se zhoršil kvůli nepříznivému výhledu globálního obchodu. V příštím roce by růst mohly podpořit stimulační opatření a rozvíjející se země. Uvedla v pravidelné měsíční zprávě o situaci na trhu s ropou Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Podle nového odhadu IEA očekává letos růst poptávky o 1,2 milionu barelů denně, což je o 100.000 barelů denně méně, než čekala dosud. Příští rok se má poptávka zvýšit o 1,4 milionu barelů denně.

Peking - Průmyslová výroba v Číně stoupla v květnu meziročně o pět procent, což byl nejpomalejší růst za 17 let. Tempo růstu zpomalilo z 5,4 procenta v dubnu a bylo nižší, než čekali analytici. Zpráva, kterou dnes zveřejnil čínský statistický úřad, je dalším signálem slábnutí poptávky ve druhé největší ekonomice světa, která je nyní v obchodním sporu s USA, napsala agentura Reuters.

New York - Nejúspěšnější kryptoměnou je v letošním roce méně známá měna litecoin. Od počátku letošního roku zpevnila již o více než 330 procent a překonala tak své větší a známější konkurenty, včetně bitcoinu, etheru a XRP. Uvedla to agentura Bloomberg. Tržní kapitalizace litecoinu je 8,4 miliardy USD (190,2 miliardy Kč), což z něj dělá podle údajů Mosaic Research sedmou největší digitální měnu světa.

San Francisco - Gigant sociálních sítí Twitter ve čtvrtek oznámil, že zrušil bezmála 4800 účtů, které byly podle něj napojeny na íránskou vládu a tajně prosazovaly agendu Teheránu. Podle deníku The Times of Israel bylo více než 200 z těchto účtů zapojeno do debat o Izraeli.