• Zveřejněno: 14.06.2019

Datum: 14.06.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

New York - Americké akcie ve čtvrtek posílily po předchozích dvou poklesech za sebou. Energetické společnosti těžily z výrazného růstu cen ropy, na akciovém trhu nicméně přetrvávají obavy z negativních důsledků obchodní války mezi Spojenými státy a Čínou.

Teplice - Ve věku třiasedmdesát let ve čtvrtek zemřel Štěpán Popovič, bývalý dlouholetý ředitel teplických skláren a někdejší předseda představenstva FK Teplice. Popovič byl v 90. letech také u zrodu finanční a investiční skupiny PPF. Majitel PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner dnes ČTK sdělil, že si Popoviče vážil jako byznysmena i jako přítele. O Popovičově úmrtí dnes fotbalový klub informoval na svém webu.

Datum: 13.06.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Na obhospodařovanou plochu a chov zvířat dostanou zemědělci dotace za zhruba 32 miliard korun, převážná část peněz pochází z evropských fondů. ČTK to dnes sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Finální příjem letošních takzvaných jednotných žádostí ukončil fond v pondělí, podalo je téměř 31.000 zemědělců, tedy skoro všichni v ČR, včetně holdingu Agrofert. Jde o tzv. nárokové dotace. Peníze pro první žádosti se začnou vyplácet letos na podzim, celková výplata potrvá zhruba do léta příštího roku.

Praha - Stát v příštích čtyřech letech dá na dotacích v několika veřejných soutěžích 1,95 miliardy korun na podporu výzkumných projektů v dopravě. Dotovány budou například projekty zavádějící nové technologické postupy a moderní řešení dopravy. Dnes o tom informovalo ministerstvo dopravy. Technologická agentura, která bude o dotacích rozhodovat, nyní vypsala první soutěž za 500 milionů korun.

Praha - Česká měna dnes posílila k euru na nejlepší úroveň od ledna. K 17:00 si polepšila oproti předchozímu závěru o pět haléřů na 25,56 Kč/EUR. Silnější kurz k euru měla koruna naposledy zhruba v polovině letošního ledna. K dolaru ale česká měna naopak oslabila o sedm haléřů na 22,67 Kč/USD. Vyplývá to z údajů na serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza skončila dnes znovu v červeném, index PX klesl o 0,11 procenta na 1050,88 bodu. Ztrácela většina titulů. Dařilo se Komerční bance. Aktivita na trhu byla nízká. Celkový objem obchodů dosáhl 346 milionů korun, což je výrazně pod dlouhodobým průměrem. Vyplývá to z údajů burzovního webu.

Praha - Případná americká cla na automobilový sektor by potenciálně ohrozila až pětinu českého exportu v automobilovém průmyslu a až 25.000 pracovních míst. ČTK to dnes řekl výkonný ředitel Sdružení automobilového průmyslu Zdeněk Petzl. Podle hlavního ekonoma Deloitte Davida Marka by riziko zavedení 25procentního cla na vývoz automobilů a jejich dílů z EU do USA znamenalo pokles tržeb automobilového průmyslu v ČR zhruba o 12 miliard korun ročně.

Plzeň - Plzeňská ŠKODA JS, která v minulosti dodala na jadernou elektrárnu Paks čtyři komplety reaktorů a dlouhodobě se podílí na jejich modernizaci a údržbě, dokončila modernizaci klíčového maďarského zdroje za zhruba jednu miliardu korun. ČTK to řekl Petr Kryl, ředitel divize inženýring a systémy kontroly řízení. Podnik se dále podílí na modernizaci řízení výkonu reaktoru arménské elektrárny Metsamor.

Teplice - Ve věku třiasedmdesát let dnes zemřel Štěpán Popovič, bývalý dlouholetý ředitel teplických skláren a někdejší předseda představenstva FK Teplice. Popovič byl v 90. letech také u zrodu finanční a investiční skupiny PPF. Majitel PPF a nejbohatší Čech Petr Kellner dnes ČTK sdělil, že si Popoviče vážil jako byznysmena i jako přítele. O Popovičově úmrtí dnes fotbalový klub informoval na svém webu.

New York/Londýn - Ceny ropy dnes vzrostly o více než čtyři procenta v reakci na incident v blízkosti strategicky významného Hormuzského průlivu, kde se dva ropné tankery zřejmě staly terčem útoku. Později ropa o část zisků přišla, krátce před 16:30 SELČ severomořská ropa Brent přidávala 3,29 procenta na 61,94 dolaru za barel, americká lehká ropa WTI si připisovala 3,48 procenta na 52,95 dolaru za barel.

Washington - Tempo růstu české ekonomiky se bude v příštích několika letech držet v blízkosti 2,5 procenta. Předpovídá to Mezinárodní měnový fond (MMF) v tiskové zprávě ke konzultacím s Českou republikou.

New York/Londýn - Kurz amerického dolaru vůči euru se dnes drží bez větších změn. Investoři jsou opatrní a čekají na výsledky blížícího se zasedání americké centrální banky (Fed) a summitu skupiny zemí G20. Kolem 18:00 SELČ jednotná evropská měna ztrácela zhruba 0,1 procenta na 1,1277 USD.

Ankara - Český premiér Andrej Babiš letos na podzim navštíví Turecko. Při dnešním slavnostním otevření závodu české energetické skupiny Energo-Pro v turecké metropoli Ankaře to řekl náměstek českého ministra zahraničí Martin Tlapa. Detaily programu i přesné datum návštěvy se podle něj budou ještě řešit.

Hamburk - Automobilky Volkswagen a Ford Motor jsou blízko k dohodě o spolupráci při vývoji samořízených vozů. Uvedl to dnes podle agentury Reuters šéf Volkswagenu Herbert Diess v projevu k vedoucím pracovníkům podniku. Firmy se již začátkem roku dohodly na společném vývoji lehkých užitkových automobilů.

Datum: 13.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 44,66 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká národní banka. Přebytek platební bilance je v prvním čtvrtletí obvyklý, loni ve stejném období byl zhruba o 6,8 miliardy korun vyšší.

Ostrava - Moravskoslezští krajští zastupitelé dnes rozhodli, že kraj finančně podpoří letecké linky do Vídně a Mnichova. Zaplatí část případné ztráty. Kraj chce tímto způsobem pomoci regionálnímu letišti v Mošnově na Novojičínsku. Novinářům to dnes řekl náměstek hejtmana Jakub Unucka (ODS).

Praha - Senát se dnes postavil za udržení ekonomické i institucionální nezávislosti veřejnoprávních médií. Pomoci by tomu podle některých senátorů mohla změna způsobu výběru mediálních rad tak, aby se na něm podílela i horní komora Parlamentu. Sněmovna se v minulosti opakovaně odmítla vzdát svého vlivu na tato média, řekl k tomu dnes místopředseda Senátu a někdejší předseda senátní mediální komise Jiří Oberfalzer (ODS).

Hradec Králové - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) loni propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Šlo o nejnižší výsledek v novodobé historii podniku. Důvodem byl výrazný pokles cen dřeva způsobený kůrovcovou kalamitou. Nízké ceny dřeva se odrazily v poklesu tržeb, ačkoli těžba dřeva vzrostla. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi.

Praha - Odvolaný šéf Českých drah Miroslav Kupec nejspíš skončí i ve statutárních orgánech dceřiných firem podniku. Předpokládá to smlouva členů představenstva. ČTK to sdělil mluvčí společnosti Radek Joklík. Kupec je předsedou dozorčí rady ČD Cargo, DPOV, Výzkumného ústavu železničního nebo ČD-Telematika.

Praha - Na obhospodařovanou plochu a chov zvířat dostanou zemědělci dotace za zhruba 32 miliard korun, převážná část peněz pochází z evropských fondů. ČTK to dnes sdělila mluvčí Státního zemědělského intervenčního fondu (SZIF) Vladimíra Nováková. Finální příjem letošních takzvaných jednotných žádostí ukončil fond v pondělí, podalo je téměř 31.000 zemědělců, tedy skoro všichni v ČR, včetně holdingu Agrofert. Jde o takzvané nárokové dotace. Peníze pro první žádosti se začnou vyplácet letos na podzim, celková výplata potrvá zhruba do léta příštího roku.

Praha - Příjmy z příjezdového cestovního ruchu v Česku se v letošním prvním čtvrtletí zvýšily meziročně o 3,5 procenta na 39,9 miliardy korun, vyplývá z čísel o platební bilanci zveřejněných Českou národní bankou. Institut turismu agentury CzechTourism uvedl, že za růstem příjmů jsou mírně vyšší korunové útraty zahraničních návštěvníků během jejich pobytů. Zahraničních turistů, kteří se letos od ledna do konce března v Česku ubytovali, totiž proti loňsku nepatrně ubylo.

Čelákovice (u Prahy) - V Čelákovicích u Prahy skončila po více než dvou letech rekonstrukce železničního nádraží. Náklady dosáhly 680 milionů korun bez DPH, více než 80 procent zaplatila evropská dotace. Při rekonstrukci zde byla postavena také nová parkovací věž pro kola, v plánu je dále parkovací dům pro zhruba 100 aut, řekli dnes zástupci Správy železniční dopravní cesty (SŽDC) a města Čelákovice.

Plzeň - Městští informatici a vědci ze Západočeské univerzity v Plzni (ZČU) vyvinuli autonomní požární senzory, které bude možné pomocí dronů využít v místech krizových událostí, například požárů, výbuchů nebo při šíření radiace. Senzory měří teplotu, vlhkost a hodnoty nebezpečných látek a určují směr jejich postupu. Hasičům pomohou efektivně zvládnout krizovou situaci hlavně v těžko dostupném terénu. Přístroje jsou po půlročním vývoji v prototypu a vědci a hasiči je budou několik měsíců testovat, řekla ČTK mluvčí ZČU Šárka Stará.

Praha - Nejvíce volných pracovních míst je ve výrobě, jde zejména o obsluhu strojů, nekvalifikované dělnické profese a řemeslníky. Firmy velice obtížně shánějí také IT specialisty. Vyplývá to z ankety ČTK mezi personálními agenturami. Nezaměstnanost v Česku v květnu klesla na 2,6 procenta, bez práce bylo nejméně lidí od května 1997. Volných pracovních míst přibylo na 346.552.

Ostrava - Ratingová agentura Moody's Investors Service udělila Moravskoslezskému kraji ratingové hodnocení A2 s pozitivním výhledem. Kraj tak obhájil své předchozí ratingové hodnocení, které ukazuje, že má nízkou zadluženost a zároveň dostačující finanční rezervy, řekl dnes novinářům hejtman Ivo Vondrák (ANO.

Praha - Pražský dopravní podnik (DPP) začal hloubit u tramvajové smyčky na Barrandově jámu, ze které bude při rekonstrukci smíchovské Nádražní ulice opravovat podvozky tramvají. Novinářům to dnes řekli náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě) a technický ředitel DPP Jan Šurovský. Tramvaje totiž budou při výluce jezdit jen mezi smyčkami na Barrandově a v Hlubočepích a nedostanou se do vozovny. U smyčky vznikne i zázemí pro zaměstnance a strážné. Práce v Nádražní začnou 8. července přeložkou kabelovodu a kanalizace, které jsou nutné před opravou trati.

České Velenice (Jindřichohradecko) - Část obyvatel a firmy v hospodářském parku v Českých Velenicích na Jindřichohradecku berou nyní vodu z rakouského Gmündu. Firmě Čevak, která město zásobuje vodou, se ve středu porouchalo čerpadlo. Za posledních 14 dní je to druhý případ, kdy město musí brát vodu z Rakouska, protože netekla voda, nebo jí teklo málo. ČTK to dnes řekl starosta Českých Velenic Jaromír Slíva (ČSSD). Dodávky pitné vody z Gmündu začaly 12. června ve 13:30, potrvají do pátečních 8:00, řekla ČTK mluvčí Čevak Jitka Kramářová.

Hradec Králové - Státní podnik Povodí Labe v minulých dnech zahájil v Hradci Králové stavební úpravy soutoku Labe s Orlicí a levého břehu Labe. Stavbaři z hradeckém firmy Popr zpevní břehy a vytěží sedimenty usazené na dně a březích Labe, aby koryto získalo větší kapacitu. Soutoku v lokalitě Jiráskových sadů, který patří k nejznámějším místům ve městě, by se pak měla vrátit podoba z počátku 20. století. Vše by mělo být hotové v polovině příštího roku, uvedlo Povodí Labe.

Brno - Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Petr Rafaj potvrdil pokutu 531.000 korun, kterou firmě Protom Strakonice vyměřil úřad za účast v kartelové dohodě v tendru na rekonstrukci sádek u obcí Hroby a Nuzbely. ČTK to zjistila z internetových stránek úřadu. Rozhodnutí předsedy je pravomocné a firma musí pokutu zaplatit. Bránit se může pouze žalobou ke krajskému soudu v Brně.

České Budějovice - Jihočeský kraj a město České Budějovice chtějí efektivně využít pozemky v areálu Jihočeského letiště, které se připravuje na ostrý mezinárodní provoz; začít by měl příští rok. Areál je na ploše zhruba 300 hektarů a všechny nemovitosti v něm vlastní Jihočeský kraj. Tamní pozemky by podle jihočeské hejtmanky Ivany Stráské (ČSSD) mohly letiště uživit. Kraj a město jsou vlastníky akcií společnosti Jihočeské letiště. Stráská dnes novinářům řekla, že účetní hodnota letiště je asi tři miliardy korun.

Praha - Celkové výdaje na zobrazovanou internetovou reklamu v květnu meziročně vzrostly o 17 procent na 622,3 milionu Kč. Proti dubnu se zvýšily o 14 procent. Vyplývá to z měření AdMonitoring.

Praha - Dvě třetiny Čechů využívají spořicí účty především jako investiční nástroj, od kterého si slibují lepší zhodnocení svých peněz proti běžnému účtu. Vyplývá to z průzkumu srovnávacího portálu Ušetřeno.cz mezi téměř 700 respondentů. Úročení naprosté většiny spořicích účtů přitom ani nepokrývá inflaci, podle aktuálních údajů serveru se úročení pohybuje od 0,05 do 3,0 procenta.

Frankfurt - Použití eura jako mezinárodní měny loni po předchozím poklesu vzrostlo. Euru nahrává odklon od dolaru kvůli dopadům americké zahraniční politiky a kvůli dřívějším obavám z růstu úrokových sazeb v USA. Dolar však zůstává naprosto dominantní mezinárodní měnou v obchodě, úvěrování a pro účely tvorby devizových rezerv. Vyplývá to z dnešní zprávy Evropské centrální banky (ECB).

Brusel - Průmyslová výroba v eurozóně se v dubnu meziměsíčně snížila o 0,5 procenta, klesá tak už dva měsíce. Dolů ji táhne zejména prudký propad v Německu i pokles v Itálii. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil statistický úřad Eurostat. V celé EU se průmyslová výroba snížila o 0,7 procenta, ale například v České republice o 0,7 procenta vzrostla.

Londýn - Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) snížila svůj odhad růstu globální poptávky po ropě. Důvodem je eskalace obchodních sporů. OPEC rovněž poukázal na rizika dalšího poklesu, což vytváří důvod pro prodloužení dohody o omezování těžby do konce letošního roku.

New York - Těžaře lithia v poslední době trápí odliv zájmu investorů, kteří svůj kapitál raději vkládají do konopí. Těžba lithia je přitom důležitá vzhledem k rozvoji elektrických aut, na jejichž výrobu se teď automobilky zaměřují čím dál více. Těžaři potřebují miliardy dolarů na investice, aby mohli rozšířit těžbu a udržet tempo s poptávkou, která by v nadcházejících letech měla růst dvouciferným tempem, uvedla agentura Bloomberg.

Milán (Itálie) - Tržby z prodeje osobního luxusního zboží, jako jsou boty, kabelky a oblečení, v letošním roce vzrostou při konstantních směnných kurzech o čtyři až šest procent. Loni stouply o šest procent a činily 260 miliard eur (6,7 bilionu Kč). K letošnímu růstu přispěje hlavně zvyšující se poptávka v Číně, která se na celosvětových příjmech z prodeje luxusního zboží podílí více než třetinou. Vyplývá to ze studie konzultační společnosti Bain & Company.

Ankara - Česká energetická skupina Energo-Pro dnes v turecké metropoli Ankaře otevřela závod na výrobu turbín, generátorů a dalšího zařízení pro vodní elektrárny. Provozovatelem závodu bude dceřiná společnost Litostroj Turkey. Celková investice činila 25 milionů eur (asi 640 milionů Kč). Výstavba ankarského výrobního závodu začala v červenci 2017, závod je v průmyslové zóně asi 30 kilometrů od centra Ankary.

Peking - Mezi lidmi v pevninské Číně se značně zvýšil zájem o informace k dění v Hongkongu. Čínští cenzoři se však usilovně snaží nepohodlné zprávy na vyhledávačích a sociálních sítích blokovat, informovala dnes agentura Reuters. Demonstranti v tomto poloautonomním regionu už několik dnů protestují proti návrhu zákona, jenž by umožnil osoby podezřelé ze spáchání trestného činu vydávat do pevninské Číny.

Tokio - Japonská společnost Mitsubishi Aircraft se po více než půl století blíží spuštění provozu prvního japonského civilního letadla. Nyní potřebuje dostat na palubu stroje nazvaného SpaceJet regulátory a zákazníky, napsal server televize CNBC. Japonsko je tak o krok dál ve snaze vybudovat letecký průmysl, který by se mohl poměřovat s některými světovými hráči v odvětví.

Datum: 13.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Skupina Mall Group prodá internetového srovnávače cen Heureka za zhruba 7,5 miliardy korun. Deníku Hospodářské noviny (HN) to řekl Jakub Havrlant, spoluvlastník a výkonný ředitel Mall Group, do níž srovnávač spadá. Novým majitelem Heureky se podle listu stane někdo z trojice současných akcionářů Mall Group, tedy skupina PPF Petra Kellnera, duo Daniel Křetínský s Patrikem Tkáčem nebo investiční skupina Rockaway, jejímž zakladatelem je Havrlant. Získané peníze chce Mall Group použít na rozvoj firmy.

Praha - Počet restaurací v Česku se za posledních devět let zdvojnásobil. Podle analýzy poradenské společnosti Bisnode je aktuálně v ČR 21.072 firem, které podnikají ve stravování a pohostinství. Nejvíc jich bylo založeno v roce 2016, kdy byla spuštěna elektronická evidence tržeb (EET).

Praha - Česká národní banky má stále prostor pro zvýšení sazeb. Vyplývá to z rozhovoru člena bankovní rady ČNB Vojtěcha Bendy pro agenturu Bloomberg. Upozornila na něj agentura Reuters. Benda uvedl, že na zasedání centrální banky 26. června zváží hlasování pro zvýšení sazeb.

Praha - Běžný účet platební bilance, který je souhrnem všech ekonomických transakcí české ekonomiky se zahraničím, skončil v prvním čtvrtletí v přebytku 44,66 miliardy korun. Uvedla to dnes Česká národní banka. Přebytek platební bilance je v prvním čtvrtletí obvyklý, loni ve stejném období byl zhruba o 6,8 miliardy korun vyšší.

Praha - České firmy jsou ohledně tolerance pozdní splatnosti faktur vysoko nad průměrem EU. Na 88 procent dotázaných tuzemských společností uvedlo, že již někdy akceptovaly delší dobu splatnosti, než jaká by jim vyhovovala. V EU to bylo 58 procent podniků. Vyplynulo to z Evropského reportu o platbách společností Intrum ve 29 evropských zemích, jehož se zúčastnilo 11.856 firem. Intrum je evropským lídrem poskytování služeb správy pohledávek.

Praha - Operátor O2 představil dopravní mobilní aplikaci a vozidlovou jednotku pro projekt komunikace vozidel s dopravní infrastrukturou C-Roads. Díky té dokážou auta komunikovat nejen mezi sebou, ale také s dopravními značkami, železničními přejezdy, vozidly záchranného systému nebo semafory. Mobilní aplikace řidiče prostřednictvím mobilního telefonu nebo informačního panelu na palubní desce upozorní na nebezpečí v dopravě, blížící se sanitku nebo na železniční přejezd, kterým bude projíždět vlak. Projekt je ve finální fázi testování, zcela zprovozněný by měl být příští rok. O2 to oznámila na dnešní tiskové konferenci.

Praha - Používání sociálních sítí v Česku začalo klesat. Zatímco loni na ně chodilo denně 80 procent českých uživatelů internetu, letos je to 77 procent. Průměrná doba stráveného času na sítích klesla ze 149 na 143 minut denně. Stagnace se týká především Facebooku, naopak Instagram svou pozici posiluje. Významně také rostou chatovací aplikace. Vyplývá to z průzkumu AMI Digital Index, který na začátku 2. čtvrtletí realizovala společnost AMI Digital ve spolupráci s agenturou STEM/MARK.

Hradec Králové - Státnímu podniku Lesy České republiky (LČR) loni propadl čistý zisk na 70 milionů korun ze 3,08 miliardy korun v roce 2017. Důvodem byl výrazný pokles cen dřeva způsobený kůrovcovou kalamitou. Nízké ceny dřeva se odrazily v poklesu tržeb, ačkoli těžba dřeva vzrostla. ČTK to dnes řekla mluvčí podniku Eva Jouklová. Podniku patří téměř polovina lesů v zemi. Mezi lety 2010 až 2017 se roční zisky Lesů ČR pohybovaly v řádech miliard korun, předtím byly většinou ve stovkách milionů korun.

Vysoké Mýto (Orlickoústecko) - Trápení řidičů při průjezdu Vysokým Mýtem v polovině prázdnin skončí. Do konce července bude dokončena úprava křižovatek a přechodů, která začala na jaře a kvůli které musí auta jezdit městem objížďkami. Začátkem srpna začnou fungovat všechny vybudované semafory, řekl dnes novinářům starosta František Jiraský (Nestraníci).

Vítov (Kladensko) - Na Kladensku začala v těchto dnech sklizeň česneku, vyvrcholí v červenci. Letošní sklizeň by podle vítovského pěstitele Karla Dryáka mohla být nadprůměrná, řekl dnes ČTK. Česnek Dryák pěstuje zhruba na 40 hektarech půdy, roční produkce dosahuje kolem 350 až 400 tun. Používá převážně francouzské odrůdy. Patří mezi největší pěstitele v ČR.

Havlíčkův Brod - Na stavbu čtyř kilometrů jihovýchodního obchvatu v Havlíčkově Brodě dostalo Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) dvě nabídky. Obě převyšují odhadovanou cenu, která byla 1,163 miliardy korun. Turecká firma Bergiz Insaat nabídla, že stavbu uskuteční za 1,259 miliardy korun, sdružení Strabag, M-Silnice a Porr nabídlo 1,598 miliardy korun. Vyplývá to z údajů, které ŘSD zveřejnilo na facebooku. Podle plánu by stavba nové části silnice I/38 měla začít na podzim.

Vsetín - Ve Vsetíně začne v červenci stavba okružní křižovatky v ulici Generála Klapálka, práce si vyžádají úpravu dopravy ve městě i okolí. Odborníci hledali variantu, která by co nejméně zkomplikovala dopravní situaci, řidiči se přesto musí připravit na to, že provoz na Vsetíně nemusí být zcela plynulý, řekl dnes novinářům starosta města Jiří Růžička (KDU-ČSL).

Ankara - Česká energetická skupina Energo-Pro dnes v turecké metropoli Ankaře oficiálně otevřela závod na výrobu turbín, generátorů a dalšího zařízení pro vodní elektrárny. Provozovatelem závodu bude dceřiná společnost Litostroj Turkey. Celková investice činila 25 milionů eur (asi 640 milionů Kč). Výstavba ankarského výrobního závodu začala v červenci 2017, závod je v průmyslové zóně asi 30 kilometrů od centra Ankary.

Hongkong - Čínský internetový obchod Alibaba Group Holding tajně požádal o vstup na akciovou burzu v Hongkongu. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Bloomberg. Nabídka by mohla být největším vstupem na burzu v Hongkongu od roku 2010. Alibaba v roce 2014 uskutečnila rekordní nabídku akcií v New Yorku.

Melbourne - Austrálie udělila konečné povolení k zahájení výstavby kontroverzního uhelného dolu indickou společností Adani v hodnotě dvou miliard australských dolarů (31,3 miliardy Kč). Projekt Carmichael obsahuje jedny z největších nevyužitých zásob uhlí a dostal povolení ke stavbě po téměř deseti letech ekologických protestů, uvedl list Financial Times.