• Zveřejněno: 13.04.2019
Datum: 13.04.2019 08:15
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Na dálnici D1 u Prahy dnes začnou omezení kvůli stavebním pracím kolem křížení s Pražským okruhem. O víkendu se počítá s instalací dopravního značení, rekonstrukce vozovky začne v pondělí a potrvá do konce května.

Zlín - Stát by měl dát na majetkoprávní vypořádání související se stavbou vodního díla Vlachovice na Zlínsku 705 milionů korun. Vyplývá to z dokumentů, které má ČTK k dispozici. Vláda se bude zásadami pro vypořádání práv k nemovitým věcem dotčeným plánovanou přehradou bude zabývat v pondělí. Stavba vodního díla by podle předpokladů měla začít v roce 2026, dokončení je plánováno na rok 2030.

Brno - V přístavišti na Brněnské přehradě se dnes uskuteční slavnostní zahájení 73. plavební sezony. Lidé uvidí spuštění lodi Stuttgart na vodu a výjimečně se budou moct podívat i do zázemí. Jde zároveň o první letošní akci dopravního podniku, na které se bude připomínat 150 let od vyjetí první tramvaje v Brně. V neděli začne také sezona jízd retro tramvaje na pravidelné lince 10.

Washington - Spojené státy se na jarním zasedání Mezinárodního měnového fondu (MMF) a Světové banky (SB) opět postavily proti zvýšení celkového objemu peněz pro MMF i proti změně členských kvót. Jsou tak v rozporu s jinými zúčastněnými stranami, které jsou přesvědčeny o nutnosti zvýšit zdroje tohoto globálního věřitele a také zmodernizovat jeho řízení.

Washington - Představitelé dvaceti nejsilnějších ekonomik světa (G20) se shodují, že je potřeba přijmout včasná politická opatření, která by zajistila, že zpomalování světové ekonomiky se kvůli stupňujícím se rizikům neprodlouží. Po skončení dvoudenního setkání vedoucích představitelů G20 a šéfů centrálních bank ve Washingtonu to v pátek uvedl guvernér japonské centrální banky Haruhiko Kuroda.

Washington - Největší americký průmyslový konglomerát General Electric (GE) zaplatí pokutu 1,5 miliardy dolarů (téměř 34 miliard Kč) v rámci urovnání sporu ohledně prodeje hypoték méně bonitním klientům. Oznámilo to v pátek americké ministerstvo spravedlnosti. Jde o hypotéky z let 2006 až 2007, které nabízela bývalá WMC Mortgage.

Kuala Lumpur - Malajsie a Čína se v páteks po měsících vyjednávání dohodly na pokračování železničního megaprojektu budovaného v rámci čínské iniciativy nové Hedvábné stezky. Čínská strana souhlasila se snížením jeho nákladů o třetinu. Spory o budoucnost stavby přispívaly k napětí ve vztazích mezi oběma obchodními partnery, informovala agentura Reuters.

Varšava - Prototyp malého dopravního proudového letadla polské konstrukce a výroby má za sebou první lety, oznámila zpravodajská televize TVN 24. Výrobci pětisedadlového letounu Flaris Lar1 slibují, že půjde o nejlevnější stroj svého druhu na světě, přesnou cenu však dosud neohlásili, dodala stanice.

Datum: 12.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Společnost ČEZ ukončila kupní smlouvu s firmou Inercom o prodeji svých bulharských aktiv. ČTK to dnes sdělila mluvčí ČEZ Alice Horáková. Smlouvu firmy podepsaly loni. Podle Horákové je důvodem kroku počínání bulharského státu, který svým protiprávním jednáním zmařil splnění odkládacích podmínek, a tím i vypořádání smlouvy. "Jednání o prodeji aktiv dále pokračují," uvedla mluvčí.

Praha - Pražská burza potřetí za sebou zpevnila. Index PX dnes vyskočil o 1,23 procenta na 1104,47 bodu. Výrazně si polepšily akcie Erste Bank, oslabily jen cenné papíry výrobce netkaných textilií PFNonwovens. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna stagnovala k euru, posílila vůči dolaru.

Praha - Akcie na pražské burze v uplynulém týdnu posílily, když index PX přidal 1,7 procenta na 1104,5 bodu. Vyplývá to z výsledků burzy. V týdnu se opět nejlépe vedlo akciím výrobce bankovní skupiny Erste, naopak nejvíce oslabily akcie výrobce antivirových programů Avast. Předcházející týden české akcie posílily o 1,1 procenta.

Praha - Česká měna během dnešního dne mírně oslabovala vůči euru, nakonec ale uzavřela na 25,62 Kč/EUR, stejně jako ve čtvrtek vpodvečer. K dolaru dnes koruna zpevnila o osm haléřů na 22,64 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Žďár nad Sázavou - Kvůli velkému přebytku dřeva způsobenému kůrovcovou kalamitou v lesích hledají lesníci z Vysočiny další odbyt v řadě zemí. Dřevo už kromě Rakouska vozí například i do Polska a do Číny. Odbyt vázne hlavně u vlákninového dřeva, jeho prodej je podle lesníků už ztrátový. Ani poslední zima bohatá na sníh podle nich kůrovce nezastaví. Počasí může ovlivnit jen rychlost šíření, shodli se dnes zástupci lesních podniků ve Žďáru nad Sázavou.

Jeseník - Ministerstvo životního prostředí zrušilo rozhodnutí, jímž Správa CHKO Jeseníky loni povolila intenzivní zásah proti kůrovci v přírodní rezervaci Suchý vrch. Proti rozhodnutí Správy CHKO se odvolalo Hnutí Duha se Společností přátel Jeseníků. Ekologové tvrdí, že na Suchém vrhu bylo povoleno i kácení kůrovcem napadených stromů a používání toxických látek. Agentura ochrany přírody a krajiny ČR, pod kterou CHKO Jeseníky spadá, podle její mluvčí Karolíny Šůlové rozhodnutí prostuduje.

Praha - Strojírenské společnosti Siemens v Česku v minulém finančním roce do konce září 2018 klesl čistý zisk zhruba o šest procent na 871,4 milionu korun. Výnosy ale firma zvýšila o téměř 18 procent na 27,35 miliardy korun. Vyplývá to z výroční zprávy společnosti zveřejněné ve Sbírce listin. Počet zaměstnanců Siemensu v Česku v uplynulém finančním roce vzrostl o víc než desetinu.

Ostrava - Letišti Leoše Janáčka Ostrava v Mošnově na Novojičínsku hrozí, že přijde až o 30 procent letních charterových letů do turistických destinací. Jde o důsledek problémů s letadly Boeing 737 Max. ČTK to dnes sdělil náměstek moravskoslezského hejtmana Jakub Unucka.

Ústí nad Labem - Na dálnici D8 mezi Doksany a Lukavcem na Litoměřicku začínají od pondělka stavební práce, které omezí provoz. O víkendu jim bude předcházet rozmisťování dopravního značení. Řidiči by měli počítat s omezeními a objížďkami. ČTK o tom informoval mluvčí Ředitelství silnici a dálnic (ŘSD) Jan Studecký.

Brno - Brněnské teplárny vybudují do letošního podzimu čtyři rychlodobíjecí stanice pro elektromobily. Umožní dobití baterie auta na 80 procent za 30 minut. Tři veřejné stanice vzniknou u pracovišť tepláren, jedno v garážích nákupního centra Galerie Vaňkovka. Novináře o tom dnes informoval Jiří Šamánek z firmy Teplárny Brno.

Praha - Pražský dopravní podnik stále počítá s partnerstvím se soukromou firmou pro rozvoj okolí stanic plánované nové linky metra D. Mělo by se týkat posledních tří stanic ve směru od Pankráce, tedy stanic Libuš, Písnice a Depo Písnice. Zatím není jasné, zda bude pokračovat plán společného podniku s Pentou, který iniciovalo předchozí vedení magistrátu, nebo bude vypsáno nové výběrové řízení. Společné podniky by se mohly týkat i stávajících stanic, například Nádraží Holešovice. Novinářům to dnes řekli generální ředitel DPP Petr Witowski a primátorův náměstek Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Londýn/New York - Ceny ropy se dnes zvyšují, vzhůru je tlačí pokles dodávek z Venezuely a z Íránu i obavy z dopadů bojů v Libyi na těžbu v této severoafrické zemi. Severomořská ropa Brent si kolem 17:00 SELČ připisovala zhruba procento na 71,53 dolaru za barel. Americká lehká ropa WTI vykazovala nárůst o 1,1 procenta na 64,27 dolaru za barel.

Londýn/New York - Dolar dnes oslabuje, vůči euru je nejníže za více než dva týdny. Známky stabilizace čínské ekonomiky a příznivé čtvrtletní výsledky amerických společností totiž zvýšily poptávku po rizikovějších aktivech.

Brusel - Evropská komise (EK) v transatlantickém sporu o subvence pro výrobce letadel Airbus a Boeing vypracovala seznam produktů dovážených ze Spojených států v hodnotě 20 miliard eur (přes 512 miliard Kč), na které by mohla uvalit cla. S odvoláním na diplomatické zdroje to dnes uvedla agentura Reuters.

Kodaň - Kvůli datovým centrům, která americké technologické společnosti připravují v Dánsku a která hodlají napájet zelenou energií, bude tato severská země muset zvýšit výrobu elektrické energie z fosilních paliv. Vyplývá to z nové zprávy dánské rady pro otázky klimatologických změn. Apple, Facebook a Google by podle dánské opoziční strany Rudo-zelená aliance měly víc přispět na zaplacení větrných parků, z nichž hodlají svá chystaná datová centra v Dánsku napájet.

Bratislava - Maďarský ropný a plynárenský koncern MOL se rozhodl předložit dobrovolnou veřejnou nabídku na odkup akcií od minoritních akcionářů slovenské rafinerie Slovnaft, ve které už vlastní podíl 98,56 procenta. Na svých internetových stránkách o tom dnes informovala společnost Slovnaft.

San Francisco (USA) - Sociální síť Facebook tento týden sadou nových opatření vystupňovala boj proti šíření dezinformací na platformě. Začíná například snižovat dosah příspěvků ze skupin, kde se manipulace opakovaně objevují, také nově při řazení příspěvků v uživatelském výběru zohledňuje celkové postavení vydavatele. Deník The Washington Post (WP) podotýká, že kroky jdou proti základnímu principu algoritmů facebooku.

Datum: 12.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Plzeň/Praha - Kraje žádají na většině úseků silnic první třídy, o které se od příštího roku rozšíří mýtný systém, nulovou sazbu mýtného. Zdarma by tak mělo být přes 753 kilometrů, dalších 117 kilometrů chtějí kraje zpoplatnit. Celkově by se mýtný systém měl rozšířit přibližně o 870 kilometrů. ČTK to řekla předsedkyně Asociace krajů Jana Mračková Vildumetzová. Nulovou sazbu bude muset ještě schválit vláda, kraje však loni dostaly příslib, že stát bude jejich výběr respektovat.

Praha - Pražská energetika (PRE) zvýší od poloviny května asi čtvrtině domácností, kterým dodává elektřinu, její cenu. Cena proudu v průměru stoupne o necelých pět procent včetně distribuce a daně. Tři čtvrtiny lidí, kterých se zdražení bude týkat, si připlatí do 50 korun za měsíc. ČTK to dnes řekl mluvčí PRE Petr Holubec. Důvodem podle něj je pokračující růst velkoobchodních cen na trhu. Klientů, kteří mají ceny zafixované, se změna netýká.

Praha - Pražský dopravní podnik stále počítá s partnerstvím se soukromou firmou pro rozvoj okolí stanic plánované nové linky metra D. Mělo by se týkat posledních tří stanic ve směru od Pankráce, tedy stanic Libuš, Písnice a Depo Písnice. Zatím není jasné, zda bude pokračovat plán společného podniku s Pentou, který iniciovalo předchozí vedení magistrátu, nebo se vypíše nové výběrové řízení. Společné podniky by se mohly týkat i stávajících stanic, například Nádraží Holešovice. Novinářům to dnes řekli generální ředitel DPP Petr Witowski a náměstek primátora Adam Scheinherr (Praha Sobě).

Praha - Plán hlavního města, aby byly všechny autobusové zastávky na znamení, by mohl začít platit už v létě. Novinářům to dnes řekl náměstek primátora pro dopravu Adam Scheinherr (Praha Sobě). Podle organizátora pražské dopravy Ropid by to přineslo finanční úspory, zrychlení dopravy, možnost zvýšení počtu spojů a snížení hluku a emisí z rozjíždějících se autobusů. Každé zastavení a rozjezd autobusu podle Ropidu vyjde na jednu korunu. Nyní je v Praze 60 procent zastávek na znamení.

Praha - Česká televize (ČT) musí zaplatit milion korun odškodného a k tomu zhruba 200.000 korun soudních nákladů brněnskému výrobci armádních svítilen či zaměřovačů Armypol. A to kvůli tomu, že jméno firmy použila ve filmu Krutá nevěra režiséra Filipa Renče. Ten, aby zatraktivnil film, firmu ve scénáři přejmenoval a změnil jí i obor podnikání. Její jméno pak spojil s korupcí při armádních zakázkách. Nezjistil si přitom, že stejnojmenná firma skutečně existuje. Uvedl to dnes server Aktuálně.cz. ČT na dotaz ČTK uvedla, že vyčká na doručení rozsudku a pak se rozhodne o případném dovolání.

Praha - Celkem 32 automobilových značek včetně více než deseti českých výstavních premiér se ode dneška do neděle představuje na letňanském výstavišti v rámci přehlídky Autoshow Praha. K vidění je například nová Škoda Scala, která právě míří do prodeje, nebo crossover Kamiq. Uvedli to organizátoři akce.

Dříteč (Pardubicko) - Vlaky na vysokorychlostních tratích v ČR by měly jezdit podle norem francouzského TGV. Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) koupí na základě memoranda francouzské technické předpisy pro vysokorychlostní tratě (VRT). Memorandum dnes zástupci společností podepsali na Železniční konferenci v Dříteči na Pardubicku.

Ostrava - Věřitelé schválili reorganizační plán ostravské společnosti Vítkovice Mechanika ze strojírenského holdingu Vítkovice (dříve Vítkovice Machinery Group) ostravského podnikatele Jana Světlíka. V úpadku skončila kvůli dluhům loni v létě. Výrobní část firmy na základě tohoto plánu získá strategický investor, společnost Witkowitz Mechanica, která patří firmě Supermetal. Firmu vlastní společnost E-Invest podnikatele Martina Ulčáka. Reorganizační plán ještě musí schválit soud.

Brno - Společnost M7 Group, která v České republice poskytuje satelitní služby pod značkou Skylink, kupuje poskytovatele služby freeSAT ze skupiny UPC. Transakci povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS), který to dnes oznámil v tiskové zprávě.

České Budějovice - Sedm firem dostalo loni v Jihočeském kraji příslib investiční pobídky v celkové výši 993 milionů korun. Vzniknout by mělo 156 pracovních míst, i mimo jižní Čechy, některé firmy investují i v závodech v jiných regionech. Podle údajů agentury CzechInvest stát tyto firmy podpoří slevou na dani z příjmu. Firmy investují 4,36 miliardy Kč, vyplývá z údajů CzechInvestu.

Jeseník - Ministerstvo životního prostředí podle Hnutí Duha zrušilo rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky, která loni v listopadu výjimkou ze zákona povolila intenzivní zásahy proti kůrovci v přírodní rezervaci Suchý vrch. Ekologové tvrdí, že na Suchém vrhu bylo povoleno i kácení kůrovcem napadených stromů a používání toxických látek. Hnutí Duha se proto spolu se Společností přátel Jeseníků proti rozhodnutí Správy CHKO Jeseníky odvolalo a uspělo. ČTK to dnes sdělil Miroslav Kutal z Hnutí Duha. ČTK zjišťuje vyjádření CHKO Jeseníky.

New York - Americká ropná společnost Chevron se dohodla na převzetí konkurenta Anadarko Petroleum za 33 miliard dolarů (zhruba tři čtvrtě bilionu Kč) v hotovosti a akciích. Oznámila to dnes firma. Podle agentury Reuters jde o největší spojení podniků v ropném průmyslu od roku 2016, kdy firma Royal Dutch Shell koupila rivala BG Group.

Dubrovník (Chorvatsko) - Největším úspěchem České republiky je počet přímých leteckých linek do Číny. Po skončení summitu 16 zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny, který se konal v Dubrovníku, to dnes řekl český premiér Andrej Babiš. "My už dnes máme čtyři letecké linky a pátá se otvírá 1. července. To je spojení Praha-Šen-čen," upřesnil předseda vlády.

Wolfsburg (Německo) - Do užšího výběru na novou továrnu německého automobilového koncernu Volkswagen postoupilo podle informací agentury DPA Bulharsko a Turecko. Německá média o těchto dvou zemích spekulovala již dříve. Konečné rozhodnutí, kam budou směřovat miliardy eur a kde najdou práci tisíce lidí, by mělo padnout na zasedání dozorčí rady automobilky po Velikonocích.

New York - Na newyorskou burzu dnes vstupuje africká obdoba Amazonu. Firma Jumia, která je největším internetovým prodejcem v Africe, se stane první začínající technologickou společností z tohoto světadílu, která tam své akcie nabídne. Informoval server BBC.

Dillí - Indická letecká společnost Jet Airways pozastavila své mezinárodní lety. Informují o tom dnes server BBC i další média. Největší indické soukromé aerolinky se nyní potýkají s nedostatkem financí a hledají investory, kteří by jim umožnili pokračovat v provozu.

Datum: 12.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Příslib investiční pobídky od státu loni získalo 77 investorů. Výše pobídek dosáhla 10,3 miliardy, předloni to bylo o 400 milionů korun více. Celková hodnota podpořených projektů byla téměř 43,7 miliardy korun, meziročně o 1,3 miliardy Kč méně. Vyplývá to z aktuálních údajů agentury CzechInvest.

Praha - Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Žamberka a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Praha - Čeští spotřebitelé získají od září možnost využívat biometrické údaje, jako je otisk prstu nebo rozpoznání obličeje, k ověření své totožnosti při nakupování online s kartami Mastercard. Partneři vydávající platební karty Mastercard budou jako nový standard pro platbu kartou nabízet ověření pomocí biometrických údajů ve svých aplikacích, řekl dnes novinářům generální ředitel Mastercard pro Českou republiku, Slovensko a Rakousko Miroslav Lukeš.

Praha - Více než polovina bazarů porušila loni ve druhém pololetí zákon při výkupu předmětů kulturní hodnoty a kulturních památek. Česká obchodní inspekce (ČOI) provedla 68 kontrol, závady zjistila ve 38 případech. Obchodníci především dostatečně neidentifikovali klienta, od kterého věc vykoupili. Ve srovnání s rokem 2017 se ale situace zlepšila. ČTK o tom dnes informoval mluvčí ČOI Jiří Fröhlich.

Jablonec nad Nisou - V Jablonci nad Nisou dnes dopoledne kvůli úniku plynu policisté evakuovali z centra města asi 200 lidí. Všichni museli opustit i radnici na Mírovém náměstí. Zatím se neví, odkud plyn uniká. ČTK to dnes před 11:00 řekla mluvčí policie Dagmar Sochorová.

Holovousy (Jičínsko) - Nynější ochlazení s nočními mrazy kolem minus dvou stupňů zatím nadělalo na ovocných stromech v sadech jen lokální škody. Místy byly zasaženy výsadby meruněk, broskví a třešní, a to například v severních a středních Čechách. Ovocné stromy letos kvetou přibližně o dva týdny dříve než obvykle. ČTK to dnes řekl předseda Ovocnářské unie ČR Martin Ludvík.

Pardubice - Pardubice spustí v pondělí provoz záchytného parkoviště v bývalých Masarykových kasárnách. Za celodenní stání dají motoristé pět korun. Ve stejný den měla radnice zdražit parkování ve městě, kvůli technickým problémům změnu ceníku odkládá, uvedla dnes radnice v tiskové zprávě.

Ústí nad Labem - O poslední větší pozemek v průmyslové zóně Triangle u Žatce má zájem čínský investor. Na ploše 16,6 hektaru chce postavit tři haly na výrobu displejů pro informační a reklamní vitríny, stojany a poutače a na výrobu kancelářského vybavení. Pracovat by v továrně mělo 300 lidí. ČTK to dnes řekl ústecký hejtman Oldřich Bubeníček.

Tokio - Tokijský soud prodloužil bývalému šéfovi japonské automobilky Nissan Motor Carlosi Ghosnovi, který čelí obvinění z finančních deliktů, vazbu o osm dní do 22. dubna. Do té doby vyšetřovatelé buď vznesou vůči němu obvinění, nebo bude propuštěn. Informovala o tom agentura Reuters. Ghosn veškerá obvinění odmítá.

Peking - Čínský export se v březnu navzdory obchodnímu konfliktu se Spojenými státy vrátil k růstu. Meziročně stoupl o 14,2 procenta po únorovém propadu o 20,8 procenta, vyplývá z dnešních údajů čínského celního úřadu.

New York - Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies před vstupem na burzu uvedl, že možná nikdy nebude v zisku. Společnost, která v uplynulém desetiletí zrevolucionalizovala osobní dopravu, zaznamenala zpomalení dříve prudkého růstu. Vyplývá to ze zprávy o hospodaření, kterou americká společnost ve čtvrtek předložila Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).

Dubrovník (Chorvatsko) - Český premiér Andrej Babiš dnes na setkání s českými podnikateli v Dubrovníku kritizoval roztříštěnost v podpoře exportu. "Je potřeba, aby podpora exportu byla pod jednou střechou," uvedl Babiš na okraj ekonomického fóra, které doprovází summit platformy 16+1, tedy zemí střední, východní a jihovýchodní Evropy a Číny. Na mysli měl fungování agentur CzechTrade, CzechInvest či CzechTourism.

Wolfsburg (Německo) - Německý automobilový koncern Volkswagen v letošním prvním čtvrtletí dodal zákazníkům zhruba 2,606 milionu vozů, což znamená meziroční pokles o 2,8 procenta. Oznámila to dnes firma, jejíž součástí je i česká Škoda Auto. Upozornila však, že si vedla lépe než celý automobilový trh, což vedlo k nárůstu jejího tržního podílu.

San Francisco - Americká mediální a filmová společnost Walt Disney spustí svou streamovací službu ve Spojených státech v polovině listopadu. Nabídne ji sice levněji než rival Netflix, její obsah ale bude užší a zaměřený na rodinné filmy a rodinné zábavní pořady. V noci na dnešek o tom informoval šéf firmy Robert Iger.

Peking - Prodej automobilů v Číně se v březnu již devátý měsíc za sebou snížil, tempo jeho poklesu však bylo nejmírnější za sedm měsíců. Čínský svaz výrobců automobilů (CAAM) dnes podle agentury Reuters uvedl, že březnový odbyt na největším automobilovém trhu světa meziročně klesl o 5,2 procenta na 2,52 milionu vozů.