• Zveřejněno: 12.05.2019
Datum: 12.05.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00
Praha - Dva operační programy z celkových deseti jsou při čerpání evropských dotací rizikové. Ve zprávě, kterou má ČTK k dispozici, to uvedlo ministerstvo pro místní rozvoj (MMR). U těchto programů je zvýšené riziko, že by nemusely dotace vyčerpat. Za vysoce rizikový MMR označilo program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (PIK), který řídí ministerstvo průmyslu a obchodu. Za středně rizikový považuje program Praha - pól růstu spravovaný pražským magistrátem. Naopak čtyři programy splnily podmínky čerpání pro letošní rok. Materiál projedná v pondělí vláda.

Praha - Obce v prvním čtvrtletí hospodařily s přebytkem 15,8 miliardy korun, tedy stejně jako v prvním čtvrtletí loni. Kraje vykázaly přebytek osm miliard korun, meziročně o 1,3 miliardy korun více. Vyplývá to z údajů zveřejněných ministerstvem financí.

Praha - Vláda má podle svého programu projednat v pondělí návrh novely zákona o potravinách. Podle mluvčího ministerstva zemědělství Vojtěcha Bílého se k tomu ale dostane až v pondělí 20. května, úřady do návrhu ještě vloží ustanovení o zákazu dvojího značení zboží stejným obalem, má-li v ČR jinou kvalitu než v dalších zemích EU. Další nová ustanovení zvýší pravomoci Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) či rozšíří možnost označit potravinu za českou.

Praha - Růst české ekonomiky v prvním čtvrtletí zřejmě zpomalil, a to v meziročním i mezičtvrtletním vyjádření. Vyplývá to z odhadů analytiků oslovených ČTK. Ti odhadují meziroční růst ekonomiky v prvním čtvrtletí v průměru o 2,5 procenta a ve srovnání s předchozím čtvrtletím o 0,5 procenta. Český statistický úřad zveřejní první předběžný odhad HDP za 1. čtvrtletí 2019 ve středu 15. května. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku ekonomika meziročně vzrostla o 2,6 procenta a mezičtvrtletně o 0,8 procenta.

České Budějovice - Českobudějovické firmě EGE, která vyrábí zařízení pro elektroenergetiku, loni meziročně vzrostl zisk po zdanění o téměř 88 procent na 102,6 milionu korun. Provozní zisk jí stoupl o 42,5 procenta na 113,5 milionu Kč. Tržby společnosti činily 1,42 milionu korun, meziročně tak byly nižší o zhruba dvě procenta. Vyplývá to z výroční zprávy zveřejněné ve Sbírce listin. Firma, která vyrábí zapouzdřené vodiče, zhášecí tlumivky, ocelové konstrukce i stožáry na přenos velmi vysokého napětí, měla na konci loňského roku 543 zaměstnanců.

Praha - Více než čtvrtina Čechů (27 procent) je ochotná na internetu sdílet své osobní údaje výměnou za to, že dostane něco zdarma. Dvě pětiny lidí by poskytly neznámému člověku za peníze kompletní přístup ke svým soukromým údajům. Vyplývá to z průzkumu společnosti Kaspersky Lab.

Brno - Zájem o pálivé papričky a produkty z nich v Česku stále roste. Chilli se dostává do obecného povědomí a mnoho lidí propadlo domácímu pěstování papriček, řekla v rozhovoru pro ČTK jedna z majitelek jihomoravské firmy World of Chilli Alena Doležalová. Se spolumajitelkou firmy Hanou Polanskou Doležalová loni vypěstovala v 11 fóliovnících čtyři tuny chilli papriček, což z nich dělá největší české pěstitelky chilli. V Ladné na Břeclavsku jim roste přes 100 odrůd papriček.

Napajedla (Zlínsko) - Napajedla na Zlínsku investují do úpravy sportovního areálu v Sadové ulici, kde je fotbalový stadion. Práce začaly letos v zimě, hotovy by měly být o letních prázdninách, řekla ČTK starostka města Irena Brabcová (Napajedelské fórum-ANO). Projekt si vyžádá deset až 12 milionů korun.

Washington - Americký prezident Donald Trump podezírá Čínu, že jednání o nové obchodní smlouvě protahuje v naději na vítězství demokratů v prezidentských volbách 2020, které by jim umožnilo dál Spojené státy "okrádat". Napsal to v sobotu na twitteru. Jediný problém pro Čínu ale spočívá v tom, že Trump prý volby rozhodně vyhraje.

Ankara - Opoziční novinář kritický k vládě tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana skončil na jednotce intenzivní péče poté, co ho v pátek před domem napadli neznámí muži. Dnes o tom informovala agentura AP s odvoláním na deník, v němž žurnalista pracuje. Důvod útoku není znám.

Datum: 11.05.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Humpolec (Pelhřimovsko) - Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem dnes byly obnoveny stavební práce přerušené loni v prosinci. Firma Skanska, již Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo ve zkráceném řízení, tam od 08:00 spravuje trhliny. Tyto opravy potrvají do 26. května. Do konce měsíce pak budou dělníci měnit dopravní značení, aby mohla naplno pokračovat rekonstrukce tohoto úseku dálnice. Novinářům to dnes na D1 u Větrného Jeníkova řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Praha - Čeští cukráři se podílejí na stavbě honosné kavárny, která by měla být otevřena v lednu příštího roku v katarském hlavním městě Dauhá. Pro prostor o velikosti 800 metrů čtverečních je už hotový projekt, čeká se na vyřízení povolení. Kavárna se bude nacházet na nově vybudovaném náměstí uprostřed města, kde Katařané plánují vybudovat gastronomické centrum s michelinskými restauracemi. Počítá se s investicí 2,5 milionu eur (64,3 milionu korun). ČTK to řekl Jan Ševěček, spolumajitel kaváren IF Café a cukrářské akademie IF Café International Prague Pastry Academy (IPPA).

Kyjev - Ukrajinský provozovatel ropovodů Ukrtransnafta obnovil transfer ropy k evropským klientům ropovodem Družba. Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti. Dodávky ropovodem, kterým teče ropa i do České republiky, byly přerušené koncem dubna kvůli znečištění ropy organickým chloridem, který může poškodit rafinerie.

Minsk - Škody způsobené Bělorusku znečištěnou ropou v ropovodu Družba jsou obrovské a země očekává od Ruska odškodné. Prohlásil to dnes podle státní tiskové agentury Belta běloruský prezident Alexandr Lukašenko.

Datum: 11.05.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Humpolec (Pelhřimovsko) - Na dálnici D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem dnes byly obnoveny stavební práce přerušené loni v prosinci. Firma Skanska, již Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) vybralo ve zkráceném řízení, tam od 08:00 spravuje trhliny. Tyto opravy potrvají do 26. května. Do konce měsíce pak budou dělníci měnit dopravní značení, aby mohla naplno pokračovat rekonstrukce tohoto úseku dálnice. Novinářům to dnes na D1 u Větrného Jeníkova řekl mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Praha - Mezi Nuslemi a Vršovicemi je ode dneška do pátku 31. května přerušen tramvajový provoz. Důvodem je oprava železničního mostu v Otakarově ulici. Mezi zastávkami Otakarova a Koh-i-noor jezdí náhradní autobusová doprava, denní číslo X7, noční X95. Podrobnosti jsou na webu dopravního podniku. Částečně omezen bude postupně i automobilový provoz, změny se dotknou i autobusů.

Praha - Pražská Technická správa komunikací (TSK) dnes provede zátěžové testy na Palackého mostě mezi Podskalím a Smíchovem. Testy jsou součástí celkové diagnostiky mostu před jeho plánovanou rekonstrukcí. Kvůli testu bude most uzavřen v noci na neděli a následně z neděle na pondělí. Uzavírka bude platit vždy od 22:00 do 04:50. Tramvaje i automobily budou muset jezdit po objízdných trasách. Náhradní autobusová doprava nebude zavedena. Další testy provede na mostě TSK o víkendu 8. a 9. června.

Praha - Jak napsat životopis pro pracovní pohovor, poradit si s pracovně-právními problémy či zvládnout stres, chce pomoci pražský Sirius festival (P)o práci. Začíná dnes a končí v neděli. Na programu má několik seminářů a workshopů, které se zabývají problémy spojenými s prací a také s pracovní migrací. ČTK to za pořadatele oznámila Lucie Nemešová. Vstup na festival je zdarma.

Washington - Prezident USA Donald Trump nařídil Úřadu amerického obchodního zmocněnce (USTR), aby zahájil proces vedoucí k uvalení cel na téměř veškerý zbývající dovoz z Číny. Informoval o tom dnes podle agentury Reuters v prohlášení obchodní zmocněnec Robert Lighthizer. Opatření se má dotknout zboží, jehož roční hodnota dovozu činí zhruba 300 miliard USD (6,9 bilionu Kč). Další podrobnosti úřad zveřejní na svém webu v pondělí. Oznámení přišlo jen krátce poté, co skončilo 11. kolo obchodních jednání mezi zástupci Číny a USA bez dohody.

New York - Primární nabídka akcií alternativní taxislužby Uber Technologies patřila mezi nejočekávanější v letošním roce, ale výkon akcií první den obchodování byl velmi špatný. Primární nabídka se tak stala pátou nejhorší podle jednodenního výnosu firmy s tržní kapitalizací nejméně deset miliard USD (229 miliard Kč) za posledních 24 let. Vyplývá to z výpočtu firmy Dealogic, na který upozornil server MarketWatch.