• Zveřejněno: 12.04.2019

Datum: 12.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka chlazených kuřecích čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou. ČTK to ve čtvrtek sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Bidfood uvedl, že maso z jeho skladu se spotřebovalo, zpochybnil jeho závadnost. SVS na svých závěrech trvá, uvedla, že se řídí českým veterinárním zákonem.

Dubrovník (Chorvatsko) - Čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem to ve čtvrtek v Dubrovníku uvedl předseda české vlády Andrej Babiš. Podle něho je třeba, aby se "bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu". Premiér se svým čínským protějškem jednal na okraj dvoudenního summitu zemí střední, jihovýchodní a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1, který ve čtvrtek večer začal slavnostní večeří.

Peking/Praha - Čínský konglomerát CITIC Group za nedávné převzetí českých aktivit společnosti CEFC China Energy zaplatil 147 milionů eur (téměř 3,8 miliardy Kč). Vyplývá to z informací finančního magazínu Caixin, na které poukázal server E15.

Berlín - Německá vláda zřejmě sníží výhled letošního růstu ekonomiky na polovinu. Kvůli slabšímu vývozu v souvislosti s napětím v mezinárodním obchodu by hospodářství mělo vykázat růst o 0,5 procenta, zatímco dříve Berlín počítal s jednoprocentním růstem. Nový výhled vývoje největší evropské ekonomiky má být zveřejněn příští týden ve středu a je možné, že ještě dozná menších změn, napsal ve čtvrtek německý týdeník Der Spiegel.

Brusel - Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zahájení oficiálních obchodních rozhovorů se Spojenými státy s cílem urovnat problémy ve vzájemných obchodních vztazích. Agentuře Reuters to ve čtvrtek sdělily zdroje z EU.

New York - Americké akcie uzavřely čtvrteční obchodování bez výraznějších změn. Obavy ze zpomalování růstu světového hospodářství byly kompenzovány některými příznivými údaji o ekonomice Spojených států. Investoři navíc čekají na hospodářské výsledky velkých amerických bank, napsala agentura Reuters.

New York - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies ve čtvrtek oficiálně informoval Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC) o plánované primární veřejné nabídce svých akcií. Ve své zprávě pro komisi poskytl rovněž informace o svém hospodaření.

Datum: 11.04.2019 20:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Pražská burza dnes navázala na středeční vzestup a index PX posílil o 0,44 procenta na 1091,03 bodu. Vzhůru mu pomohl zejména růst ceny akcií Erste Bank. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Praha - Česká měna dnes k euru oslabila o dva haléře na 25,62 Kč/EUR, impulzy ke změně kurzu neměla z Česka ani zahraničí. Vůči dolaru naopak zpevnila o tři haléře na 22,72 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online a vyjádření analytiků.

Praha - Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka chlazených kuřecích čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou. ČTK to dnes sdělil mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Bidfood uvedl, že maso z jeho skladu se spotřebovalo, zpochybnil jeho závadnost. Vyjádření veterinářů ČTK shání.

Dříteč (Pardubicko) - V letošním roce by se měla začít zpracovávat dokumentace pro územní řízení tří pilotních úseků vysokorychlostních tratí (VRT). Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si na nich chce vyzkoušet budoucí proces přípravy a výstavby těchto tratí. Zvoleny byly úseky, kde se neočekávají větší komplikace, řekl dnes ČTK na Železniční konferenci v Dříteči na Pardubicku místopředseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Martin Kolovratník (ANO).

Praha - Prodlužování brexitu bude brzdit investice a obchod v Evropě a navíc budou přetrvávat nejistoty ohledně dalšího vývoje ekonomiky. Vyplývá to z vyjádření analytiků. Odložení brexitu může mimo jiné více zdražit elektřinu kvůli růstu cen emisních povolenek.

Praha - Pokud chce majitel pražského obchodního domu Máj úspěšně projednat projekt rekonstrukce, je zcela nezbytné, aby byly v návrhu respektovány památkové hodnoty, díky nimž, byl tento objekt prohlášen za nemovitou kulturní památku. ČTK to řekl ředitel pražského pracoviště Národního památkového úřadu (NPÚ) Ondřej Šefců. Podstatnou součástí těchto hodnot jsou atypická průčelí, zejména severní fasáda do Národní třídy. Doposud byla na prezentacích pro památkáře předváděna fasáda do Národní jako zcela prosklená, zbavená všech dobových prvků. Majitel domu ale říká, že návrh rekonstrukce je starý, do prázdnin slibuje ukázat nový.

Dříteč (Pardubicko) - Memorandum o rozvoji železničního průmyslu ČR, které dnes podepsali zástupci Rady vlády pro výzkum, vývoj a inovace a Asociace podniků českého železničního průmyslu, by mělo podpořit k přírodě šetrnější, pohodlnou a efektivní dopravu po dráze. Profitovat by z toho měli lidé, instituce i podniky. Řešit je to nutné na úrovni státu, snaha by neměla skončit jen v deklaracích Evropské unie, řekl dnes novinářům místopředseda rady Karel Havlíček.

Praha - Prodlužování odchodu Británie z EU náklady firem na přípravu na brexit již dále nezvyšuje. ČTK to dnes řekl hlavní ekonom skupiny Natland Petr Bartoň. Hlavními budoucími náklady případného brexitu by podle Bartoně pro britské společnosti byly zvýšené náklady na pracovní sílu, pokud by se v budoucnu zhoršil přístup unijních pracovníků na britský pracovní trh. Svazu průmyslu a dopravy naopak uvedl, že odklad brexitu výdaje českých firem zvyšuje.

Kladno - Kladenský dopravce ČSAD MHD Kladno nakoupí 25 autobusů s pohonem na zemní plyn, které nahradí zastaralé naftové vozy. Cestujícím by měly začít sloužit ještě letos. ČTK o tom dnes za společnost informoval Ludomír Landa. Hodnota tendru je v řádu desítek milionů korun.

Praha - Odklad brexitu není pro české firmy dobrá zpráva, nejistota a odklady zvyšují jejich výdaje. Celkový dopad nákladů podniků na přípravy brexitu činí desítky miliard korun. ČTK to dnes řekla mluvčí Svazu průmyslu a dopravy Eva Veličková. Často uváděný dopad 55 miliard korun je podle ní optimistický. Česko do Británie vyváží hodně, proto patří mezi členy EU nejvíce ohrožené brexitem, připomněla.

Praha - Novým generálním ředitelem logistické firmy DHL Express pro Českou republiku bude od května Luděk Drnec (52). Ve funkci vystřídá Johna Cornishe, který bude ředitelem DHL Express pro střední Evropu. Firma to dnes ČTK sdělila v tiskové zprávě.

Hradec Králové - Firma Bidfood Czech Republic, do jejíhož skladu v Chlumci nad Cidlinou putovala jedna ze dvou zásilek kuřecího masa z Polska se salmonelou, uvedla, že nejde o zdravotně závadnou potravinu. K tomuto názoru došla na základě legislativy Evropské unie. Firma to dnes uvedla ve vyjádření pro ČTK.

Praha - Praha 11 letos zahájí rekonstrukci ubytovny Sandra, která bude sloužit pro startovací a sociální bydlení. Na dnešním jednání koaliční zastupitelé městské části schválili zvýšení rozpočtu pro tento rok o 130 milionů korun, které Praha 11 získá z úspor z minulých let. Materiál zastupitelé dostali do ruky až dnes. Kvůli tomu radu městské části kritizovalo opoziční Hnutí pro Prahu 11 (HPP11), které zpochybnilo i záměr rekonstrukce budovy. Při hlasování proto HPP11 opustilo jednací sál.

Praha - O prodlouženém velikonočním víkendu nebude jezdit část linky C pražského metra. Důvodem čtyřdenní výluky mezi stanicemi Pražského povstání a Kačerov je plánovaná oprava trati. Podzemní dráhu v tomto úseku nahradí v obou směrech zvláštní autobusová linka. O výluce dnes na svém webu informoval pražský dopravní podnik.

Praha - Zaměstnanci Pražské plynárenské vyzvali primátora a radní hlavního města, aby zachovali stávající složení dozorčí rady podniku. Vyplývá to z dopisu odborového svazu zaměstnanců adresovaného vedení metropole, který má ČTK k dispozici. Jak dnes upozornil deník Právo, Piráti v čele města přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Důvodem mají být úspory. Na plánu ale nepanuje koaliční shoda, TOP 09 a Piráti se kvůli tomu přes média dohadovali.

Paříž - Celosvětová produkce vína v loňském roce vzrostla o 17 procent na téměř rekordní objem 292,3 milionu hektolitrů. Tento vývoj ale nenásleduje poptávka, jejíž růst se zastavil. Uvedla to dnes Mezinárodní organizace pro vinnou révu a víno (OIV). Výsledek je lepší, než činily odhady z loňského podzimu.

Paříž - Daňové zatížení mezd v České republice vloni činilo 43,7 procenta, proti předchozímu roku se tak zvýšilo o 0,38 procentního bodu. V rámci 36 členských států Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) bylo sedmé nejvyšší. Vyplývá to z dnešní zprávy OECD.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes na světových trzích klesají v reakci na růst zásob této suroviny ve Spojených státech. Ve výraznějším poklesu jim však brání snížení těžby v rámci Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a také propad těžby ve Venezuele.

Brusel - Členské země Evropské unie se předběžně dohodly na zahájení oficiálních obchodních rozhovorů se Spojenými státy s cílem urovnat problémy ve vzájemných obchodních vztazích. Agentuře Reuters to dnes sdělily zdroje z EU.

Londýn/New York - Americký dolar dnes posiluje díky údajům o příznivém vývoji na trhu práce a silném růstu výrobních cen ve Spojených státech. Britská libra ale po zprávě o odkladu odchodu Británie z Evropské unie naopak oslabuje.

Brusel - Nizozemský úřad pro ochranu hospodářské soutěže ACM začal vyšetřovat americkou společnost Apple, kterou podezírá ze zneužívání dominantního postavení na trhu. Zkoumá, zda Apple nevyužívá svůj obchod s aplikacemi ke zvýhodňování vlastních služeb před konkurenty, uvedla dnes agentura Reuters. Ze stejného důvodu americký podnik prověřuje i Evropská komise (EK).

Dubrovník (Chorvatsko) - Čínské investice v České republice zatím nejsou na zcela uspokojivé úrovni. Po jednání s čínským premiérem Li Kche-čchiangem to dnes v Dubrovníku uvedl předseda české vlády Andrej Babiš. Podle něho je třeba, aby se "bezpočetné návštěvy a kontakty promítly i do byznysu". Premiér se svým čínským protějškem jednal na okraj dvoudenního summitu zemí střední, jihovýchodní a východní Evropy a Číny ve formátu 16+1, který dnes večer začal slavnostní večeří.

Šanghaj - Čínská automobilka Geely, majitel švédské Volvo Car a největší akcionář německého Daimleru, dnes představila značku prémiových osobních elektromobilů nazvanou Geometry. Novinkou cílí především na domácí trh, kde chce do roku 2025 představit více než desítku vozů výhradně na elektrický pohon v několika tržních segmentech. Vyplývá to z dnešního sdělení firmy.

Washington/Londýn - Odklad odchodu Británie z Evropské unie sice prozatím odvrátil riziko brexitu bez dohody, znamená však pokračování nejistoty spojené s negativními hospodářskými důsledky. Uvedla to dnes šéfka Mezinárodního měnového fondu (MMF) Christine Lagardeová.

Datum: 11.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Mladá Boleslav - Škoda Auto dodala v 1. čtvrtletí zákazníkům 307.600 aut, což znamená meziroční pokles o 2,9 procenta. Prodeje ovlivnil pokles celkového trhu v Číně. Od ledna do března tam automobilka zákazníkům dodala 64.300 vozů, tedy o 19 procent méně, než loni. Uvedla to v tiskové zprávě.

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) využije v boji proti takzvaným energetickým šmejdům zákon o ochraně spotřebitele. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídáním smluv. Na tiskové konferenci to dnes uvedla končící ministryně Marta Nováková (za ANO). Původně zamýšlená regulace prostřednictvím energetického zákona je podle ní příliš zdlouhavá.

Praha - Energetické firmy vítají návrhy ministerstva průmyslu a obchodu (MPO) v boji proti takzvaným energetickým šmejdům. Ochrana zákazníků je podle firem nyní nedostatečná. MPO podle končící ministryně Marty Novákové (za ANO) využije v boji proti takzvaným energetickým šmejdům zákon o ochraně spotřebitele. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídáním smluv nebo zavedením registru zprostředkovatelů.

Praha - Český stát vyplatil v posledním čtvrtstoletí učitelům o 500 miliard korun méně, než kolik by bylo třeba pro zajištění kvalitního školství. Zatímco v zemích, jako jsou Finsko a Německo, se průměrný plat učitele přibližně rovná průměrné mzdě vysokoškoláka, v Česku je v posledních 25 letech na úrovni zhruba poloviční. Vyplývá to z analýzy České spořitelny, kterou dnes její zástupci představili novinářům.

Praha - Česko zaostává v pevném připojení domácností k internetu. Zatímco v ČR je asi 80,5 procenta domácností připojených k pevnému internetu, v EU je to o 6,5 procentního bodu více. V rychlosti optického internetu je ČR až na 48. místě na světě. Budování nových rychlých optických přípojek brání zejména zdlouhavé stavební řízení a nedostatečná spolupráce obcí a měst s operátory. Vyplývá to ze studie CEVRO Institutu prezentované na dnešní tiskové konferenci.

Praha - Do Česka se dostaly další dvě zásilky kuřecího masa z Polska se salmonelou, dohromady vážily 540 kilogramů. Část masa se snědla, část veterináři dohledali. Jedna zásilka kuřecích chlazených čtvrtek putovala do Hradce Králové-Březhradu a poté do stravovacích zařízení v Pardubicích. Druhá, kde byly řízky, pak do skladu firmy Bidfood v Chlumci nad Cidlinou, veterináři teď maso dohledávají, sdělil dnes ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček.

Brno - Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) se začal zabývat odkupem 25 procent akcií sázkové společnosti Sazka Group skupinou KKCG miliardáře Karla Komárka. KKCG dosud vlastnila 75 procent akcií, zbylou čtvrtinu držel Holding EMMA Capital Jiřího Šmejce, uvádí úřad na svých internetových stránkách.

Brno - Investiční skupina DRFG může převzít finančně-poradenskou společnost Chytrý Honza, fúzi povolil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS). Úřad o tom informoval v tiskové zprávě. Rozhodnutí je pravomocné. Skupina podnikatele Davida Rusňáka kupuje úspěšnou poradenskou firmu od jejího zakladatele Jiřího Patáka.

Praha - Větší obchody budou mít na Velikonoční pondělí zavřeno, na Velký pátek 19. dubna bude otevřeno normálně. ČTK to dnes sdělili zástupci řetězců. V pondělí bude zavřená například i Alza. Oba dva dny jsou státními svátky, v pondělí ale platí zákaz prodeje v maloobchodu u provozů nad 200 metrů čtverečních. Možnost nákupu potravin budou mít lidé v menších obchodech nebo na internetu.

Praha - Operátor O2 zvýšil rychlost pevného internetového připojení z dosavadních 250 Mbit/s až na jeden Gbit/s. Připojení přes optické kabely je v současnosti dostupné několika desítkám tisíc domácností. Firma to dnes oznámila v tiskové zprávě.

Praha - Zaměstnanci Pražské plynárenské vyzvali primátora a radní Prahy, aby zachovali stávající složení dozorčí rady podniku. Vyplývá to z dopisu odborového svazu zaměstnanců adresovanému vedení metropole, který má ČTK k dispozici. Jak dnes upozornil deník Právo, Piráti v čele města přišli s plánem zrušit v devítičlenné dozorčí radě firmy tři místa, která jsou nyní obsazena zaměstnanci, případně je nahradit neplacenými politiky. Důvodem mají být úspory.

Brno - Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) našla v prodejní síti další dovozovou čerstvou zeleninu, která obsahovala nadlimitní množství pesticidů. Ve třech případech šlo o potraviny z Polska, v jednom případě z Maroka. Se všemi prodejci zahájí inspekce správní řízení o uložení sankce, uvedl v tiskové zprávě mluvčí SZPI Pavel Kopřiva. Zelenina s větším než povoleným množství pesticidů se vyskytuje jak v maloobchodě, tak ve velkoobchodě i u dovozců.

Olomouc - O dopravních uzavírkách, nehodách či počtech volných parkovacích míst v Olomouci informuje řidiče mobilní aplikace Chytrá Olomouc. Aplikace pro systémy Android a iOS využívá data z nové dopravní řídící ústředny za 30 milionů, která byla po předchozím testování uvedena v těchto dnech do ostrého provozu. Data o dopravě v Olomouci jsou dostupná také na webu.

Praha - Na dálnici D1 u Prahy se v pondělí vrátí stavební práce kolem křížení s Pražským okruhem. O víkendu jim bude předcházet instalace dopravního značení, řidiči by měli počítat s omezeními. Stavbaři opraví povrch dálnice zhruba mezi 12. a 9. kilometrem ve směru na Prahu a v úseku mezi 16. do 12. kilometrem obnoví vodorovné dopravní značení a opraví přejezdy ve středním dělicím pásu. Rekonstrukce potrvá do konce května, informovala dnes ČTK mluvčí stavební firmy Eurovia CS Iveta Štočková.

Frankfurt n. Mohanem - Německé úřady provedly razii v případu daňových podvodů s akciemi. O úterní akci, jíž se zúčastnilo 170 úředníků a 11 státních zástupců, dnes informovala generální prokuratura ve Frankfurtu nad Mohanem. Vyšetřovatelé podezřívají šest mužů a jednu ženu, že německý stát připravili prostřednictvím takzvaných cum-ex akciových obchodů o miliony eur, napsala agentura DPA.

Šanghaj - Ropná společnost BP plánuje ukončit dva své projekty na těžbu plynu z břidlic v jihozápadní čínské provincii S'-čchuan. Důvodem jsou neuspokojivé výsledky. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na tři informované zdroje. BP se tak připojí k dalším velkým světovým energetickým firmám, včetně Royal Dutch Shell, Exxon Mobil, ConocoPhillips a ENI, které se kvůli slabým výsledkům rozhodly zrušit své plány na těžbu v zemi. Těžba plynu z břidlic v Číně tak zůstane pevně v rukách domácích firem.

Ósaka - Americká společnost Tesla a japonská firma Panasonic pozastavily plány na rozšíření výroby v jejich největším závodě na výrobu baterií pro elektrické vozy nazývaném Gigafactory 1. Oba partneři plánovali v příštím roce zvýšit kapacitu o 50 procent, finanční problémy je však přiměly plány změnit. Napsal to dnes japonský list Nikkei bez uvedení zdroje svých informací.

Datum: 11.04.2019 12:01
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Pohonné hmoty v České republice v uplynulém týdnu dál zdražily, výrazněji opět stoupla cena benzinu. Motoristé nyní tankují Natural 95 v průměru za 32,24 koruny za litr, což je o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Pohonné hmoty v České republice v uplynulém týdnu dál zdražily, výrazněji opět stoupla cena benzinu. Motoristé nyní tankují Natural 95 v průměru za 32,24 koruny za litr, což je o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje. Podle analytiků budou pohonné hmoty zdražovat i v dalším týdnu.

Praha - Končíčí ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (za ANO) nezvažuje návrat do Svazu obchodu a cestovního ruchu, který dříve vedla, ani ke svému podnikání, které převzal její syn. Řekla to dnes novinářům. Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu oznámil, že Novákovou v čele resortu nahradí šéf asociace Asociace malých a středních podniků Karel Havlíček.

Praha - Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) využije v boji proti takzvaným energetickým šmejdům zákon o ochraně spotřebitele. Jeho novela by měla platit od začátku příštího roku. Počítá se například se snazším vypovídáním smluv. Na tiskové konferenci to dnes uvedla končící ministryně Marta Nováková (za ANO). Původně zamýšlená regulace prostřednictvím energetického zákona je podle ní příliš zdlouhavá.

Praha - Provozovateli tuzemské přenosové soustavy ČEPS loni meziročně stoupl zisk před zdaněním o 14,1 procenta na 3,3 miliardy korun. Podobně rostly také celkové výnosy, které proti roku 2017 vzrostly o 14,2 procenta na 23 miliard korun. Do rozvoje a modernizace přenosové soustavy firma investovala 3,8 miliardy korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedli členové vedení společnosti.

Praha - Česko zaostává v pevném připojení domácností k internetu. Zatímco v ČR je asi 80,5 procenta domácností připojených k pevnému internetu, v EU je to o 6,5 procentního bodu více. V rychlosti optického internetu je ČR až na 48. místě na světě. Budování nových rychlých optických přípojek brání zejména zdlouhavé stavební řízení a nedostatečná spolupráce obcí a měst s operátory. Vyplývá to ze studie CEVRO Institutu prezentované na dnešní tiskové konferenci.

Praha - Návštěvnost českých skiareálů v letošní zimní sezoně meziročně stoupla o tři procenta a tržby stouply zhruba o pět procent. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci Asociace horských středisek (AHS) a agentury CzechTourism. Průměrná délka sezony se přitom snížila o čtyři dny na 109 dnů, na horách ale bylo dostatek sněhu. Provozovatelé areálů plánují před příští sezonou investovat až 800 milionů korun, více než před letošní.

Mladá Boleslav - Škoda Auto dodala v 1. čtvrtletí zákazníkům 307.600 aut, což znamená meziroční pokles o 2,9 procenta. Prodeje ovlivnil pokles celkového trhu v Číně. Od ledna do března tam automobilka zákazníkům dodala 64.300 vozů, tedy o 19 procent méně, než loni. Uvedla to v tiskové zprávě.

Amsterodam - Čínští špehové ukradli cenné obchodní tajemství nizozemského výrobce polovodičového vybavení ASML, a způsobili tím firmě škodu v řádu stovek milionů eur. Napsal to dnes nizozemský finanční list Financieele Dagblad (FD), podle kterého je případ jednou z největších špionáží v zemi. Firma ASML potvrdila, že je obětí firemní špionáže, dopad této krádeže na své podnikání však nepovažuje za významný.

Paříž - Dodávky ropy na globální trhy se v březnu snížily, hlavně kvůli Venezuele, která zaznamenal druhý nejvyšší meziměsíční propad těžby, uvedla ve své dnešní pravidelné zprávě Mezinárodní agentura pro energii (IEA). Prognózu poptávky po ropě nechala agentura beze změny díky vysoké spotřebě v Číně a Indii.