• Zveřejněno: 11.04.2019

Datum: 11.04.2019 08:02
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Pohonné hmoty v České republice v uplynulém týdnu dál zdražily, výrazněji opět stoupla cena benzinu. Motoristé nyní tankují Natural 95 v průměru za 32,24 koruny za litr, což je o 62 haléřů více než minulou středu. Nafta zdražila o 12 haléřů na 31,70 koruny za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Praha - Průměrná cena benzinu Natural 95 od minulého týdne v Praze vzrostla o 46 haléřů na 32,70 Kč/l. Nafta pak zdražila pouze o haléř na průměrných 32,20 Kč/l. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Benzin je v hlavním městě nejdražší ze všech regionů, za naftu platí více řidiči na Vysočině.

Pardubice - Ceny pohonných hmot v Pardubickém kraji se za předchozích sedm dní opět zvýšily. Benzin zdražil v průměru o 67 haléřů na 32,01 koruny za litr, nafta o 18 haléřů na 31,40 koruny za litr. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje.

Karlovy Vary - Ceny pohonných hmot v Karlovarském kraji rostou o desítky haléřů. Benzin zdražil za týden o 63 haléřů na 32,22 koruny za litr, nafta o 23 haléřů na 31,34 koruny. Průměrné ceny v Česku vzrostly za týden u benzinu na 32,24 koruny, u nafty na 31,70 koruny, vyplývá z aktuálních údajů společnosti CCS.

Zlín - Pohonné hmoty ve Zlínském kraji opět zdražily, zejména Natural 95. Jeho cena se za týden zvýšila o 61 haléřů na průměrných 31,84 koruny za litr. Nafta nyní stojí průměrně 31,45 koruny za litr, před týdnem to bylo o pět haléřů méně. Vyplývá to z dat společnosti CCS, která ceny pohonných hmot sleduje. Ceny pohonných hmot v kraji rostou již sedmý týden.

Ostrava - Benzin v Moravskoslezském kraji během uplynulého týdne opět výrazně zdražil a už je dražší než nafta. Průměrná cena Naturalu 95 stoupla o 62 haléřů na středečních 31,99 Kč za litr, cena nafty o sedm haléřů na 31,48 Kč. Vyplývá to z dnešních údajů společnosti CCS, která ceny paliv sleduje.

Brno - Růst cen pohonných hmot, který začal v polovině února, od minulého týdne zrychlil. Na jihu Moravy zdražil Natural 95 o 62 haléřů na průměrných 32,42 koruny za litr, nafta zdražila v průměru o 13 haléřů na 31,91 koruny. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která vývoj cen sleduje.

Ústí nad Labem - V Ústeckém kraji pohonné hmoty v uplynulém týdnu opět výrazně zdražily. Průměrná cena benzinu Natural 95 stoupla od minulé středy o 78 haléřů na 32,03 korun za litr a nafty o 15 haléřů na 31,43 korun za litr. Vyplývá to z údajů firmy CCS, která ceny sleduje.

Jaroměřice nad Rokytnou (Třebíčsko) - Kočárova farma v Ratibořicích na Třebíčsku se stará o 3000 králíků. Majitel Jiří Kočár se chovem brojlerových králíků, určených na výkrm, zabývá pětadvacet let. Pro jejich chov opravil budovu bývalého vepřína, který mu restitucích vrátilo družstvo. Nejtěžší bylo prorazit na trh, řekl ČTK.

Praha - Veterináři zjistili, že prodejce na pražských farmářských trzích nabízel prošlé párky nebo zkaženou paštiku. Hrozí mu pokuta až 50 milionů korun, sdělil ČTK mluvčí Státní veterinární správy (SVS) Petr Vorlíček. Většinou však veterináři ukládají pokutu řádově nižší. Pochybení u prodejce však našli více, například prodával masné výrobky, které nebyly na prodejním stánku chráněné proti kontaminaci a byly v nevyhovujících teplotách.

Brno - České firmy mají obavy účastnit se tendrů, které vypisují organizace Evropské unie a OSN. Přitom se v nich ročně protočí miliardy korun a jde o dobrou exportní příležitost. Podle Tomáše Hudce, který pracoval jako obchodní ředitel Papíren Brno, by jim stačilo více odvahy a zkušeností, aby získaly dlouhodobý odbyt a jistotu včasných plateb, řekl v rozhovoru s ČTK.

Datum: 11.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Kvůli opravě tramvajové trati ode dneška nepojedou v Praze tramvaje mezi Strossmayerovým náměstím a Hradčanskou. Výluka potrvá do příštího čtvrtku a dělníci během ní vymění na Strossmayerově náměstí rozvětvení kolejí od ulice Milady Horákové a spojovací oblouky směrem k nábřeží Kapitána Jaroše.

Washington - Měnový výbor centrální banky USA (Fed) zůstává ve výhledu dalšího vývoje úrokových sazeb opatrný. Většina bankéřů se domnívá, že ekonomické podmínky si pravděpodobně vyžádají, aby Fed po zbytek roku svoji měnovou politiku nezměnil. Několik jich uvádí, že jejich názor by se mohl změnit oběma směry v závislosti na aktuálním vývoji. Vyplývá to ze zápisu z posledního zasedání měnového výboru Fedu, které se konalo 19. a 20. března.

New York - Americké akcie ve středu posílily díky technologickým společnostem, růst indexu Dow Jones však zbrzdily ztráty průmyslových firem v čele s Boeingem. Akciové trhy převážně ignorovaly zprávu o inflaci i zveřejnění zápisu z posledního zasedání centrální banky USA (Fed), které nepřineslo žádné překvapení.

Datum: 10.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Prodej stolních počítačů a notebooků na českém trhu loni stoupl o 12 procent na 1,11 milionu kusů. Nejprodávanější byly značky HP, Lenovo a Dell. Vyplývá to z údajů analytické firmy Gartner, které má ČTK k dispozici.

Praha - Pražská burza dnes obrátila směr a vzrostla. Index PX se zvýšil o 0,26 procenta na 1086,27 bodu. Vzhůru šly akcie energetické společnosti ČEZ a Erste Bank, víc než procento naproti tomu ztratily cenné papíry antivirové firmy Avast. Vyplývá to z internetových stránek burzy. Česká koruna mírně posílila k euru, vůči dolaru stagnovala.

Praha - Koruna se dnes vpodvečer obchodovala v kurzu 25,60 Kč/EUR a 22,75 Kč/USD. Oproti úternímu závěru si česká měna vůči euru polepšila o tři haléře. K dolaru si o jeden haléř pohoršila. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Zaměstnavatelé věří, že Karel Havlíček jako případný nový ministr průmyslu a obchodu sníží administrativní zátěž podnikatelů, podpoří exportéry, zlepší čerpání peněz z operačních programů EU a vyřeší otázky v energetice. Vyplývá to z jejich vyjádření pro ČTK. Havlíčka dnes do čela ministerstva, které dosud vedla Marta Nováková (za ANO), navrhl premiér Andrej Babiš (ANO). Havlíček poté řekl novinářům, že počítá s tím, že kvůli ministerskému postu skončí jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Nyní působí i jako místopředseda vládní Rady pro výzkum, vývoj a inovace.

Praha - Kandidát na ministra průmyslu a obchodu Karel Havlíček považuje za své hlavní priority podporu podnikání nebo dokončení restrukturalizace státních agentur. Havlíček to dnes řekl novinářům. Uvedl, že počítá s tím, že kvůli ministerskému postu skončí jako předseda představenstva Asociace malých a středních podniků a živnostníků. Podotkl, že finální rozhodnutí o jeho jmenování ministrem je na prezidentovi Miloši Zemanovi. Lidovým novinám (LN) Havlíček také řekl, že je třeba uvažovat o regulaci velkoobchodních cen mezi mobilními operátory.

Praha - Francouzské přímé investice v České republice v současné době činí 9,7 miliardy eur (zhruba 248 miliard Kč) a jsou téměř dvacetinásobné ve srovnání s přímými investicemi českých firem ve Francii. Jejich výše je 500 milionů eur. Vyplývá to z informací, které dnes ČTK poskytla Francouzsko-česká obchodní komora. V Česku působící francouzské firmy mají podle komory obrat přes deset miliard eur a zaměstnávají téměř 70.000 lidí. Mezi největší investory v Česku patří firmy z Nizozemska, Německa, Lucemburska a Rakouska. Francouzské firmy jsou hned za nimi.

Kaznějov (Plzeňsko) - Třítisícový Kaznějov na Plzeňsku přestavuje bývalý kulturní dům na 28 bytů. Budovu, která byla zhruba deset let zavřená, upravuje město z vlastních peněz a z úvěru. Celkem vyjde přestavba s DPH na zhruba 45 milionů korun, což je dlouhodobě největší investice města. Nájemníci se do nových bytů budou stěhovat na začátku prosince, řekla ČTK starostka Eva Šimlová.

Pardubice - Pardubický dopravní podnik stahuje z provozu trolejbusy Škoda 21Tr, tedy stejného typu, který se 1. dubna v Brně srazil s tramvají. Uvedla to dnes Česká televize na základě vyjádření ředitele podniku Tomáše Pelikána. Podle policie byla s největší pravděpodobností příčinou nehody technická závada na trolejbusu.

Praha - Český start-up Motionlab, což je platforma pro tvorbu personalizovaných videoreklam, se dostal do celosvětového finále soutěže Startup World Cup. V dnešním evropském finále zvítězil švédský Mimbly, který se zaměřuje na využití vody. Soutěž byla součástí konference v pražském kongresovém centru, které se zúčastnilo přes 2000 inovativních firem. ČTK o tom informovali organizátoři konference. Světové finále soutěže se uskuteční v květnu v USA.

Frankfurt nad Mohanem - Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání dnes ponechala měnovou politiku beze změn. Úrokové sazby tak zůstávají na dosavadních minimech, hlavní sazba na nule. Na dnešním zasedání o tom rozhodla Rada guvernérů ECB. Ekonomika eurozóny prudce zpomaluje a ECB již dříve uvedla, že minimálně do konce roku sazby měnit nehodlá.

Istanbul - Turecká vláda dnes představila dlouho očekávaný reformní balík, který má pomoci oživit ekonomiku sužovanou inflací a recesí. První krokem, který vláda učiní, je podpora bank. Ty potřebují zvýšit kapitál a zbavit se nedobytných pohledávek, které jim zůstaly po loňské měnové krizi. Balík zahrnuje také podporu vývoznímu sektoru a úpravu daní. Ministr financí Berat Albayrak dodal, že tyto změny a proces reforem budou v příštích čtyřech letech dále pokračovat.

New York - Americký dolar se dnes na devizovém trhu pohybuje kolem svého úterního závěru. Může za to nejednoznačná zpráva o vývoji spotřebitelských cen v USA za březen. Evropská měna ztrácí vůči jenu hlavně v reakci na projev šéfa Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes výrazně rostou. Může za to nejnovější zpráva o výrazném poklesu zásob benzinu ve Spojených státech, která zastínila i údaje o tom, že zásoby ropy naopak vzrostly na nejvyšší úroveň za více než rok. Cenám pomohla také zpráva o prudkém snížení těžby ve Venezuele, která posiluje obavy o dostatek dodávek ropy na trhy.

Londýn - Ceny emisních povolenek dnes stouply až na 26,89 eura (688 Kč) za tunu, což byla nejvyšší hodnota od července 2008. Za růstem cen stojí očekávání, že odchod Británie z Evropské unie bude odložen, což bude znamenat, že země zůstane déle v evropském systému obchodování s emisemi ETS, uvedla agentura Reuters.

Washington/Londýn - Spojené státy chtějí, aby vlády následovaly Německo a přijaly přísnější bezpečnostní standarty pro výstavbu sítí 5G. Prohlásil to dnes podle agentury Reuters představitel amerického ministerstva zahraničí Robert Strayer, který má na starost otázky kybernetické bezpečnosti komunikací a informační politiky. Washington podle něj německý krok uvítalo.

Bratislava - Dostavba slovenské jaderné elektrárny Mochovce má opět zpoždění, termín spuštění třetího bloku se pravděpodobně opět posune, upozornil dnes slovenský list Pravda na svém webu. Otázkou je podle něj i dodržení rozpočtu.

Datum: 10.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Veřejné finance by se měly dostat z letošního plánovaného přebytku 0,3 procenta HDP do schodku 0,2 procenta příští rok. Deficit veřejných financí by měl v dalších letech růst, v roce 2021 na 0,3 procenta HDP a v roce 2022 na 0,5 procenta HDP. Vyplývá to z aktualizované verze Konvergenčního programu, která je součástí Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí vypracované ministerstvem financí. Materiál má ČTK k dispozici.

Praha - Ministerstvo financí navrhuje pro příští rok výdajové rámce státního rozpočtu a státních fondů na 1,598 bilionu korun. V roce 2021 by to mělo být 1,661 bilionu korun a o rok později 1,730 bilionu Kč. Vyplývá to z návrhu Rozpočtové strategie sektoru veřejných institucí, kterou vypracovalo ministerstvo financí. Materiál má ČTK k dispozici. MF snížilo rámce proti jejich aktualizaci ve Střednědobém výhledu státního rozpočtu České republiky o šest miliard pro rok 2020 i 2021.

Praha - Březnová meziroční inflace byla o 0,3 procentního bodu vyšší, než odhadovala v aktuální prognóze Česká národní banka. Uvedl to dnes ředitel sekce měnové ČNB Petr Král. Rozdíl podle něj způsobil výraznější meziroční růst cen potravin a mírně vyšší jádrová inflace. Meziroční růst spotřebitelských cen v březnu zrychlil na tři procenta.

Praha - V Česku se loni vyrobilo 194.278 tun látek používaných jako příměsí do bionafty nebo biosložek do směsné motorové nafty. Meziroční nárůst činí 23,4 procenta. Vyplývá to ze statistik, které zveřejnilo ministerstvo průmyslu a obchodu. Tuzemská spotřeba takzvaných methylesterů mastných kyselin (FAME) naopak meziročně klesla o 16,9 procenta na 229.410 tun. Vývoz FAME z Česka loni meziročně vzrostl čtyřnásobně na 74.448 tun, dovoz naopak klesl o pětinu na 110.434 tun.

Praha - Potravinová sbírka bude od letoška dvakrát ročně. Rozšíří se o jarní část, která se letos uskuteční v obchodech v sobotu 18. května, v předchozích ročnících byla pouze na podzim. Poprvé bude možné také darovat potraviny přes internet, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci ministerstva zemědělství, Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR a České federace potravinových sbírek.

Děčín - Ministr zemědělství Miroslav Toman (ČSSD) je přesvědčený o nutnosti stavby plavebního stupně Děčín, který na Labi zajistí dostatek vody pro lodní dopravu. Pomůže ale také zadržet vodu v krajině, což je v současných suchých letech nezbytné. Není možné říkat, že to nejde, je třeba najít cestu, jak ho postavit, řekl dnes novinářům Toman po setkání na toto téma, které se uskutečnilo na zámku v Děčíně.

Praha - Ministerstvo financí letos potřetí prodalo státní dluhopisy v eurech se záporným výnosem. Objem emise činil 100 milionů eur (2,56 miliardy Kč) a průměrný výnos minus 0,12 procenta ročně. Ministerstvo financí o tom dnes informovalo na internetu. Záporný úrok znamená, že investoři v podstatě platí státu za to, že mu půjčili peníze.

Praha - Nejoblíbenější zahraniční destinací Čechů bylo loni opět Chorvatsko, na dovolenou jich tam ale vyrazilo nejméně za poslední tři roky. Podle údajů Českého statistického úřadu o cestách delších než čtyři dny šlo o 813.000 českých turistů. Zvyšuje se především zájem o Slovensko, které loni z druhé příčky sesadilo Itálii. Kromě Slovenska vzrostl zájem o Řecko a Egypt. Na dovolenou do zahraničí loni poprvé zamířilo více než pět milionů Čechů, plyne z údajů ČSÚ.

Brno - Koordinátor veřejné dopravy v Libereckém kraji KORID LK nesmí uzavřít smlouvu s vítězem tendru na nový odbavovací systém. Podle Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) byly zadávací podmínky v rozporu se zásadou transparentnosti a nebyl jednoznačně vymezený způsob určení nového dodavatele během plnění zakázky, vyplývá z rozhodnutí ÚOHS na webu. Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj zamítl podaný rozklad a rozhodnutí je tak pravomocné. Korid vypíše podle svého šéfa novou soutěž.

Olomouc - Průmyslovým podnikům v Olomouckém kraji se loni zvýšily tržby meziročně o 3,7 procenta na 141,588 miliardy korun. Tempo růstu tržeb ale bylo pomalejší než v roce 2017. Vyplývá to z předběžných údajů Českého statistického úřadu, který loni v Olomouckém kraji sledoval v průměru 156 podniků se 100 a více zaměstnanci. V roce se 2017 se tržby velkých firem v kraji meziročně zvýšily o 6,4 procenta na 136,994 miliardy korun, a rostly tak rychleji než v roce 2016.

Frankfurt - Evropská centrální banka (ECB) podle očekávání dnes nechala měnovou politiku beze změn. Úrokové sazby tak zůstávají na dosavadních minimech, hlavní sazba na nule. Na dnešním zasedání o tom rozhodla Rada guvernérů ECB. Ekonomika eurozóny prudce zpomaluje a ECB již dříve uvedla, že minimálně do konce roku sazby měnit nehodlá.

Washington/New York - Spotřebitelské ceny ve Spojených státech se v březnu meziměsíčně zvýšily o 0,4 procenta. Zrychlily tak růst z únorových 0,2 procenta. Oznámilo to dnes americké ministerstvo práce. V meziročním srovnání spotřebitelské ceny stouply o 1,9 procenta, zatímco ještě v únoru byl jejich meziroční růst nejslabší od září 2016 a činil 1,5 procenta.

Londýn - Britská ekonomika před původním datem brexitu rostla více, než se čekalo. V únoru zrychlila ve srovnání s lednem o 0,2 procenta, analytici v anketě agentury Reuters přitom očekávali nulový růst. Oznámil to dnes britský statistický úřad. Díky tomu, že si výrobci vytvářeli zásoby před odchodem Británie z Evropské unie, hospodářství za tři měsíce do února vzrostlo o 0,3 procenta, zatímco experti čekali růst o 0,2 procenta.

Datum: 10.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o tři procenta. Šlo o nejvyšší meziroční nárůst od října 2012. Vyšší byly zejména ceny některých potravin, zdražila i elektřina nebo pohonné hmoty. Informoval o tom dnes Český statistický úřad (ČSÚ). Výsledek je nad odhady analytiků. V únoru spotřebitelské ceny meziročně vzrostly o 2,7 procenta.

Praha - Meziroční inflace je nyní na vrcholu a v dalších měsících začne klesat především kvůli vysoké srovnávací základně z loňského roku. Na konci letošního roku by se mohla dostat pod 2,5 procenta. Vyplývá to z vyjádření analytiků. K růstu cen zhruba polovinou v březnu přispěly ceny související s bydlením, upozorňují ekonomové. Spotřebitelské ceny v březnu meziročně stouply o tři procenta. Šlo o nejvyšší meziroční nárůst od října 2012, uvedl dnes Český statistický úřad.

Praha - Ceny dováženého zboží a surovin v Česku v únoru meziročně stouply o 3,3 procenta. Vývozní ceny ve stejném období vzrostly o 3,4 procenta. Největší vliv mělo v obou případech zdražení strojů a dopravních prostředků. Ve srovnání s předchozím měsícem se v únoru ceny importu zvýšily o 0,5 procenta, u exportu byly vyšší o 0,3 procenta. Vyplývá to z údajů, které dnes zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ).

Praha - Tuzemská softwarová firma Cleverlance loni zvýšila zisk o 60 procent na 67,9 milionu korun. Konsolidovaný obrat vzrostl o 16 procent na rekordních 1,1 miliardy korun. Společnost to dnes uvedla v tiskové zprávě.

Praha - Digitalizace ve stavebnictví přinese finanční úspory podle 90 procent zástupců veřejných investorů. Desetina naopak uvedla, že digitalizace stavební proces nezjednoduší a úspory nepřinese. Vyplývá to ze studie analytické společnosti CEEC Research, kterou zveřejnila na dnešním setkání s odborníky. Oslovila v ní stovku zástupců veřejné správy. Digitalizace metodou BIM má být od roku 2022 povinná u všech stavebních zakázek nad 150 milionů korun a projektových prací nad šest milionů korun.

Praha - Libor Dvořák je od dubna novým předsedou představenstva a generálním ředitelem ERV Evropské pojišťovny, Štěpán Landík od ledna zodpovídá za obchod a marketing. Změny v představenstvu ERV Evropské nastaly na základě plánovaného odchodu dlouholetých členů vedení Vladimíra Krajíčka a Ondřeje Rušikvase, informovala dnes pojišťovna ČTK.

Strakonice - Strakonická textilní firma Moira, která vyrábí funkční prádlo, vyvíjí kalhotky s pásem cudnosti pro zákazníky z Německa. Měly by být z pevných vláken, aby nešly snadno probodnout nožem. Žádají ho lidé, kteří se bojí o bezpečí svých dětí. Moira poslední roky dělá i prádlo pro vojáky, její výrobky testuje 15 vojenských jednotek. Tento týden se představila švédským ozbrojeným složkám. ČTK to řekli výkonná ředitelka firmy Marcela Vlčková a zakladatel firmy Mario Vlček.

Pardubice - Státní podnik Lesy ČR obnovil historickou vodní nádrž a dvě tůně v Jablonském lese u Letohradu na Orlickoústecku. Díla zadrží vodu v krajině nebo přispějí k ochraně před povodní, uvedl podnik v tiskové zprávě.

Náchod - Společnosti Vodovody a kanalizace Náchod (VAK), která na Náchodsku zásobuje vodou přes 74.000 obyvatel, loni klesl zisk o osm procent na 15,1 milionu korun. Se snížením zisku firma v plánu pro loňský rok počítala. Většinu zisku, konkrétně 12,7 milionu korun, chtějí dát vodárny na investice. Na dividendy by mělo jít 742.015 korun, tedy jedna koruna na akcii. O rozdělení zisku rozhodne valná hromada na konci května, uvedla firma ve svém webu.

Praha - Území Prahy 7 čeká na několika místech rekonstrukce tramvajových tratí a trolejí. Nejhorší stav tramvajových komunikací je v ulici U Výstaviště, v části ulice Komunardů a na Bubenském nábřeží. Na dotaz ČTK to dnes řekl technický ředitel dopravního podniku (DPP) Jan Šurovský. Jako první začne od čtvrtka 11. dubna výměna kolejí na Strossmayerově náměstí, jejímž cílem je snížení hlučnosti projíždějících tramvají. Práce potrvají do 16 května.

New York - Provozovatel alternativní taxislužby Uber Technologies chce na burze během své primární veřejné nabídky (IPO) prodat akcie za deset miliard dolarů (227 miliard Kč). V technologickém sektoru by tak šlo o jednu z největších IPO všech dob. Registraci u Komise pro cenné papíry a burzy (SEC) ve Spojených státech hodlá firma podle zdrojů agentury Reuters oznámit už ve čtvrtek, obchodování na newyorské burze by pak mělo být zahájeno začátkem května.

Londýn - Největší britská maloobchodní společnost Tesco díky úsporám a převzetí velkoobchodu Booker zvýšila v uplynulém finančním roce provozní zisk o 34 procent na 2,21 miliardy liber (65,7 miliardy Kč). Překonala tak očekávání. Firma, která podniká i v České republice, tak podle analytiků pokračuje pod vedením šéfa Dave Lewise v zotavování. Tesco dnes také uvedlo, že výrazně zvýší dividendu.

Hongkong/Frankfurt - Německý automobilový koncern Volkswagen hodlá odkoupit významný akciový podíl v partnerské firmě JAC Motors v Číně. Jako poradce už proto automobilka kontaktovala investiční banku Goldman Sachs, řekli agentuře Reuters lidé seznámení se situací. Firma, která je na největším automobilovém trhu světa největším zahraničním výrobcem aut, chce využít zmírnění vlastnických pravidel pro zahraniční automobilky, které loni oznámila čínská vláda.