• Zveřejněno: 10.04.2019

Datum: 10.04.2019 08:06
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji inflace v březnu. Podle odhadů analytiků meziroční inflace v březnu stoupla na 2,8 až 2,9 procenta z únorových 2,7 procenta. Důvodem je růst cen spojených s bydlením, především energií, a zdražování potravin.

Praha - Cena vepřového masa na evropském trhu stoupá, od poloviny března do současnosti u jatečně zpracovaných prasat o zhruba pětinu, u jednotlivých samostatně obchodovaných částí i o 40 procent. ČTK to řekl výkonný ředitel Českého svazu zpracovatelů masa Jan Katina. V následujících měsících vepřové zdraží i v obchodech, možná až o pětinu, dodal.

Datum: 10.04.2019 03:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 03:00

Praha - Český statistický úřad dnes zveřejní údaje o vývoji inflace v březnu. Podle odhadů analytiků meziroční inflace v březnu stoupla na 2,8 až 2,9 procenta z únorových 2,7 procenta. Důvodem je růst cen spojených s bydlením, především energií, a zdražování potravin.

Praha - Odpadní části sicilských pomerančů, ananas, mořské řasy a další udržitelné materiály obsahují oděvy nové kolekce Conscious švédské módní firmy Hennes & Mauritz (H&M). Kolekce vznikla podle firmy v rámci dlouhodobého cíle, kterým je omezení dopadu textilního průmyslu na životní prostředí. Oděvy z udržitelných i moderních materiálů v úterý představili zástupci H&M a Institutu cirkulární ekonomiky INCIEN. Firma H&M v minulých letech čelila obvinění ze záměrného poškozování neprodaných oděvů.

Washington/Londýn - Britská bankovní společnost Standard Chartered se dohodla, že úřadům ve Spojených státech a Británii zaplatí zhruba 1,1 miliardy dolarů (25 miliard Kč) kvůli porušování amerických sankcí vůči Íránu a dalším zemím. Informovaly o tom v úterý příslušné úřady a firma.

Řím - Italská vláda v úterý snížila odhad letošního růstu domácí ekonomiky na pouhých 0,2 procenta z dříve předpokládaného jednoho procenta. Zároveň zvýšila cíl pro letošní rozpočtový schodek na 2,4 procenta hrubého domácího produktu (HDP) z 2,04 procenta slíbených Evropské komisi.

New York - Americké akcie v úterý oslabily kvůli obchodnímu napětí mezi Spojenými státy a Evropskou unií a obavám ohledně zpomalování růstu světové ekonomiky. Akciový index S&P 500 tak vykázal první pokles za posledních devět obchodních seancí.

Canberra - Společnost Wing, která je vedle Googlu členem skupiny Alphabet, může spustit službu doručování zboží pomocí dronů v Austrálii. Po 18 měsících zkušebního provozu získala povolení od australského Úřadu pro civilní letectví (CASA).

Bratislava - Americký provozovatel alternativní taxislužby Uber se ještě letos na jaře hodlá vrátit do Bratislavy, kde zhruba před rokem přerušil svou činnost. Informoval o tom server Sme.sk. Upozornil, že rozhodnutí Uberu přišlo jen několik dnů poté, co na Slovensku začaly platit nové zákony pro taxislužbu.

Datum: 09.04.2019 20:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 20:00

Praha - Dnes zveřejněné odhady ministerstva financí k dalšímu vývoji ekonomiky více odpovídají ekonomické realitě než odhady zveřejněné dnes Mezinárodním měnovým fondem (MMF). Vyplývá to z vyjádření analytiků oslovených ČTK. MMF podle ekonomů vychází z únorových odhadů České národní banky a nebere příliš v potaz dopady snížených odhadů pro německou ekonomiku. To přitom může výrazně ovlivnit českou ekonomiku.

Praha - Energetické skupině EP Energy klesl loni meziročně konsolidovaný zisk před odečtením úroků, daní a odpisů (EBITDA) o 22,1 procenta na 7,6 miliardy korun (296 milionů eur). Konsolidované tržby vzrostly o 0,3 procenta na 47,1 miliardy korun (1,8 miliardy eur). Výsledky hospodaření za rok 2018 dnes firma zveřejnila na svém webu. EP Energy patří do Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského.

Praha/Washington - Ministerstvo financí a Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršily odhad růstu české ekonomiky v letošním roce. Ministerstvo v nové prognóze počítá s růstem o 2,4 procenta, v předchozí lednové predikci odhadovalo 2,5 procenta. MMF v pravidelném jarním výhledu předpokládá pro ČR na letošek tempo růstu 2,9 procenta. V říjnu fond očekával, že český hrubý domácí produkt letos zpomalí na tři procenta. Podle analytiků je odhad ministerstva blíže realitě než výhled MMF. Fond zhoršil také odhad růstu globální ekonomiky.

Praha - Česká měna dnes stagnovala vůči euru i dolaru. K evropské měně zakončila proti pondělku o haléř slabší na 25,63 Kč/EUR, k americké si o haléř polepšila na 22,74 Kč/USD. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online.

Praha - Pražská burza dnes oslabila, index PX klesl o 0,1 procenta na 1083,42 bodu. Dolů ho táhly akcie operátora O2, technologické společnosti Avast a ČEZ. Výraznějšímu poklesu indexu bránily hlavně cenné papíry mediální skupiny CME a Monety. Vyplývá to z internetových stránek burzy.

Liberec - Za lepší železniční spojení na Prahu, Drážďany, Berlín nebo Vratislav a napojení na páteřní evropské tratě bojuje česko-německo-polské Trojzemí. Aby ukázali, jak náročné je v oblasti cestovat vlakem, zorganizovali dnes zástupci Libereckého kraje, Dolnoslezského vojvodství a Svobodného státu Sasko propagační jízdu zvláštního vlaku. Vlak během ní urazil bezmála 120 kilometrů a osmkrát překročil hranici. Na některých místech musel jet kvůli špatnému stavu kolejí sotva čtyřicetikilometrovou rychlostí.

Praha - Obvodní soud pro Prahu 1 se dnes začal znovu zabývat letitým sporem mezi státem a společností Casino Kartáč Group. Firma v roce 2006 neúspěšně požádala ministerstvo financí o povolení provozovat online ruletu. Později podala žalobu a chtěla od státu nahradit ušlý zisk. Pražské soudy žalobu nejprve zamítly, jejich rozhodnutí ale loni na podzim zvrátil Nejvyšší soud.

Praha - Průměrná rychlost mobilního internetu LTE u T-Mobile přesáhla v březnu 50 Mbit/s, což bylo nejvíce na trhu a o devět procent více, než v únoru. V meziročním srovnání ale jde o dvouprocentní pokles. Druhý Vodafone zvýšil rychlost o dvě procenta na 47 Mbit/s. O2 zrychlilo o tři procenta na 38 Mbit/s. Vyplývá to z měření serveru DSL.cz.

Plzeň - Pražská developerská společnost Trigema postaví na okraji Plzně ve směru na Prahu přes 100 bytů. Čtyři čtyřpodlažní bytové domy vyrostou do dvou let u Obchodního centra Plzeň - Rokycanská. ČTK to dnes řekl mluvčí firmy Radek Polák. Jde jeden z největších nových bytových projektů v západočeské metropoli.

Praha - Výkonný výbor Odborového svazu pracovníků zemědělství a výživy vyzval ministerstvo zemědělství k zákazu dovozu kuřecího masa z Polska a dalších zemí, které používají k chlazení masa vodu. Ministerstvo na dotaz ČTK sdělilo, že s ničím podobným nepočítá. Svaz podle informací na svém webu sdružuje 30.000 členů.

Šanghaj - Čínská vláda letos omezí dovoz uhlí na objem loňského roku, aby podpořila domácí producenty. S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Čína je největším spotřebitelem uhlí na světě a vloni dovezla 281,23 milionu tun energetického a koksovatelného uhlí a antracitu.

Washington/Paříž - Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) navrhl seznam produktů z Evropské unie, na které chtějí Spojené státy uvalit odvetná cla za subvence pro výrobce letadel Airbus. Na seznamu je řada produktů - od velkých komerčních letadel až po mlékárenské produkty a víno, informovala agentura Reuters. Úmyslem zavést cla dnes pohrozil na twitteru i prezident Donald Trump.

New York - Japonský jen dnes posiluje vůči dolaru i euru. Těží ze zprávy, že Spojené státy zvažují uvalení cel na vybrané evropské zboží jako odvetu za subvence pro výrobce letadel Airbus. Japonskou měnu, která je považována za bezpečnou investici v období nejistoty, podpořilo rovněž zhoršení odhadu letošního růstu světové ekonomiky Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Chicago - Počet nových zakázek amerického výrobce letadel Boeing se v prvním čtvrtletí meziročně propadl téměř o polovinu, výrazně se snížil rovněž počet letounů dodaných zákazníkům. Za poklesem stálo přerušení provozu letounů 737 MAX po tragických nehodách v Indonésii a v Etiopii, uvedla agentura Reuters.

Londýn/New York - Ceny ropy dnes klesly z pondělního pětiměsíčního maxima poté, co Rusko signalizovalo zmírnění těžebních škrtů, na nichž se dohodli členové Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a jejich spojenci, ke kterým Rusko patří.

Brusel - Americká společnost Facebook se po diskuzi s Evropskou komisí a úřady na ochranu spotřebitelů rozhodla upravit podmínky používání své internetové sociální sítě a jasně vysvětlit, jakým způsobem nakládá s údaji o uživatelích. Informovala o tom dnes Evropská komise ve své tiskové zprávě.

Brusel - Německý výrobce elektroniky Bury požádal Evropskou komisi (EK), aby prověřila licenční postupy finské společnosti Nokia týkající se patentů nezbytných pro komunikační zařízení v osobních vozech. Obdobnou stížnost nedávno vznesla také automobilka Daimler.

Budapešť/Peking - Maďarský ministr financí Mihály Varga označil čínského výrobce telekomunikačních zařízení Huawei po dnešní schůzce s představitelem vedení této firmy za strategického partnera své země pro informační technologie. Informovala o tom agentura Reuters s tím, že Maďarsko ignoruje obavy mnoha západních vlád, které považují používání technologií čínské firmy za bezpečnostní riziko.

Wolfsburg - Odbyt hlavní značky VW z německého automobilového koncernu Volkswagen se v prvním čtvrtletí meziročně snížil o 4,5 procenta na 1,456 milionu vozů, a to zejména kvůli slabší poptávce v Číně. Pokles zaznamenaly rovněž luxusní značky Audi a Porsche. Vyplývá to z dnešních údajů koncernu.

New York - Před investicemi ve východoevropských zemích, které se připojily k Evropské unii, varuje americký list The Wall Street Journal (WSJ). Poukazuje na řadu soudních sporů, v nichž figuruje 11 zemí včetně České republiky. V materiálu, o němž dnes informoval server Echo24.cz, se věnuje zejména sporu ČR se švýcarským investorem Sebastianem Pawlowským a sporu Polska a americké společnosti Invenergy LLC.

Datum: 09.04.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Ministerstvo financí v nové prognóze zhoršilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 2,4 procenta z lednových 2,5 procenta. Důvodem je především zhoršení ekonomického vývoje v zahraničí, informoval dnes úřad v tiskové zprávě. Pro příští rok MF nechalo odhad na 2,4 procenta. Loni ekonomika stoupla o 2,9 procenta.

Washington/Praha - Tempo růstu globální ekonomiky v letošním roce zpomalí na 3,3 procenta z loňského tempa 3,6 procenta. Ve svém pravidelném jarním výhledu World Economic Outlook to dnes uvedl Mezinárodní měnový fond (MMF). Příští rok by se ale růst měl vrátit na 3,6 procenta. Horší je také výhled pro Českou republiku.

Rijád - Hodnota objednávek prvních zahraničních dluhopisů největší ropné firmy na světě, saúdskoarabské Saudi Aramco, už překonala 100 miliard dolarů (2,3 bilionu Kč). S odvoláním na informované zdroje to dnes uvedla agentura Reuters. Je to zatím největší poptávka po dluhopisech na rozvíjejících se trzích a ukazuje, že trhy mají před plánovanou primární nabídkou ve firmu důvěru, přestože někteří investoři se obávají vlivu saúdské vlády na společnost.

Londýn - Odchod Británie z Evropské unie by mohl být tento týden opět odložen, možná dokonce až o rok. Britské hospodářství by tak ale zůstalo vězněm nejistoty, která podrývá důvěru v něj, napsala agentura AP. Zatímco o přínosu brexitu se během brexitové politické krize, která rozdělila společnost, různé tábory vytrvale přely, nikdo nepopírá, že nejasnost panující kolem odchodu z EU hospodářství poškodila. Loni rostla britská ekonomika nejpomaleji od roku 2012, jen o 1,4 procenta.

Praha - Lidé odevzdali do pondělí 2,4 milionu daňových přiznání. Pondělí bylo posledním dnem pro podání přiznání bez sankcí. Fyzické osoby podaly 2,06 milionu přiznání a firmy 346.632. V tiskové zprávě o tom dnes informovala finanční správa.

Praha - Trh spotřebitelských úvěrů se díky novele zákona z konce roku 2016 zpřehlednil a zkultivoval, zlepšila se i právní jistota pro obě strany. Na dnešní konferenci pořádané Českou národní bankou se na tom shodli zástupci poskytovatelů úvěrů i spotřebitelů. Všechny firmy, které chtěly úvěry poskytovat nebo zprostředkovávat, musely podle zákona do března 2017 požádat ČNB o licenci a splnit stanovená kritéria. Viceguvernér ČNB Tomáš Nidetzký dnes uvedl, že počet zprostředkovatelů spotřebitelských úvěrů klesl od konce roku 2017 o 9000 na současných 17.000. Před změnou zákona se počet poskytovatelů či zprostředkovatelů úvěrů odhadoval na asi 55.000.

Lucemburk - Ministři zemí EU odpovědní za evropskou problematiku dnes v Lucemburku hledali cesty, jak zajistit, že evropské peníze skutečně v budoucnosti podpoří méně rozvinuté evropské regiony. Diskuse o budoucí podobě strukturálních fondů i společné zemědělské politiky ale rozhodně nebude uzavřena za nynějšího rumunského předsednictví, tedy v první polovině letošního roku.

Budapešť - Malá skupina maďarských podnikatelů a politiků blízkých předsedovi vlády Viktoru Orbánovi založila v Londýně mezinárodní tiskovou agenturu V4NA, která má přinášet zprávy zejména ze střední a východní Evropy. Informovala o tom dnes agentura Reuters.

Praha - Největší objem veřejných zakázek loni získaly stavební firmy Eurovia (18,5 miliardy korun), Metrostav (11,6 mld. Kč) a dodavatel mýta CzechTool (10,7 mld. Kč). Dohromady jim patřila necelá desetina z celkově zadaných 470,6 miliardy korun. Vyplývá to z údajů společnosti Datlab a Nejvyššího kontrolního úřadu, které má ČTK k dispozici.

Praha - Celkové reálné výdaje do reklamy letos vzrostou zhruba o pět procent na 120 až 125 miliard korun. Hlavním tahounem budou investice do televizní reklamy a digitálních kanálů a aplikací. Vyplývá to z údajů Asociace komunikačních agentur, které má ČTK k dispozici.

Praha - Společnost EP Infrastructure (EPIF), která je jednou z hlavních složek Energetického a průmyslového holdingu (EPH) podnikatele Daniela Křetínského, vydala osmileté dluhopisy v celkové nominální hodnotě 70 milionů eur (asi 1,8 miliardy korun). Firma to uvedla na svém webu.

České Budějovice - Vrchní soud v Praze rozhodl, že insolvenční řízení vedené proti vagonce Legios Loco zastavil Krajský soud v Českých Budějovicích oprávněně. Nevyhověl tak odvolání, které podal Serhij Varcarjuk (Serhiy Vartsaryuk) z Ukrajiny. Vyplývá to z insolvenčního rejstříku. Varcarjuk ještě může podat dovolání k Nejvyššímu soudu ČR.

Praha - Veterináři spolu s celníky zajistili 4680 neoznačených nebalených vajec v dodávce s polskou poznávací značkou na Liberecku. Řidič nepředložil k zásilce žádný doklad. Přepravci hrozí až 50milionová pokuta, sdělil dnes ČTK za Státní veterinární správu (SVS) Petr Majer. Správa však za tyto prohřešky obvykle uděluje pokuty řádově nižší.

Zlín - Ředitelství silnic Zlínského kraje (ŘSZK) zahájilo v těchto dnech jarní úklid silnic druhé a třetí třídy po zimě. Vozidla s radlicemi a nástavbami pro posypové materiály začali silničáři již v březnu přestavovat na běžné nákladní automobily nebo jiné silniční mechanismy, které budou využívat opět do zimy. Na úklid silnic letos ŘSZK vynaloží 5,3 milionu korun, řekl dnes ČTK zástupce společnosti Vojtěch Cekota.

Plzeň - Na takzvané odtahovky, tedy dodávková auta zahraničních dopravců, kteří přepravují ojeté i nové automobily, se v Plzeňském kraji zaměřila od loňského listopadu do konce března kontrolní akce celníků s názvem "3,5+". Kontrolovali dodržování denní doby řízení, odpočinku a bezpečnostních přestávek, přepravní povolení i přetížení souprav. Zjistili řadu nedostatků, za porušení právních předpisů vybrali od zahraničních dopravců 24 kaucí v celkové výši 560.000, řekla dnes ČTK mluvčí plzeňského celního úřadu Marcela Kašparová.

Olomouc - Rozlehlý areál bývalých vojenských skladů v sousedství rušné Velkomoravské ulice v Olomouci, který už je léta prázdný a bez užitku chátrá, bude na začátku května nabídnut investorům ve veřejné elektronické dražbě za vyvolávací cenu 300 milionů korun. Realitní transakci připravil insolvenční správce Net Media Group Jan Klváček. ČTK informaci získala z insolvenčního rejstříku. Firma Net Media Group pozemky a budovy skladů vlastní, přičemž od října 2017 je v konkurzu.

Datum: 09.04.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Tuzemské pivovary loni vyrobily rekordních 21,3 milionu hektolitrů piva, výstav tak meziročně vzrostl o 4,7 procenta. Po předloňském poklesu výroby se loni vrátily k růstu. Za zvýšením produkce stálo hlavně pivo určené na vývoz, u kterého se meziročně zvýšila výroba o 11,8 procenta. Tuzemská spotřeba piva se ale loni také zvýšila, a to o 2,9 procenta na 16,5 milionu hektolitrů. Na obyvatele se tak v ČR loni vypilo 141 litrů, o šest velkých piv meziročně více, uvedli dnes na tiskové konferenci zástupci Českého svazu pivovarů a sladoven.

Praha - Devizové rezervy České národní banky v březnu meziměsíčně stouply na 127,175 miliardy eur, v únoru dosáhly po revizi 125,733 miliardy eur. Proti loňskému březnu byly vyšší zhruba o 5,6 miliardy eur. V dolarech byly devizové rezervy meziměsíčně a meziročně nižší, naopak v korunách se zvýšily. Vyplývá to z informací, které dnes banka zveřejnila.

Praha - Únorové meziroční zvýšení českého exportu bylo pouze přechodné, ve druhém čtvrtletí tempo růstu vývozu zpomalí. Vývoz by ovšem klesnout neměl. Vyplývá to z indexu exportu, který dnes na tiskové konferenci představili členové Asociace exportérů a Raiffeisenbank. Za hlavní důvody tohoto očekávání považují ekonomické oslabení Německa, nízký přírůstek nových zakázek nebo nedostatek pracovníků. V únoru export meziročně vzrostl o 5,1 procenta po lednovém zvýšení o 1,4 procenta.

Praha - Objem nových úvěrů poskytnutých stavebními spořitelnami za celý letošní rok meziročně poklesne a zřejmě se dostane na úroveň roku 2017. Tehdy stavební spořitelny poskytly úvěry za zhruba 55 miliard korun. Na dnešní tiskové konferenci to uvedl předseda Asociace českých stavebních spořitelen Jan Jeníček. Loni poskytly stavební spořitelny úvěry za 67,4 miliardy korun, meziročně o 22 procent více. Za první letošní čtvrtletí spořitelny poskytly úvěry za 11,4 miliardy korun, což byl meziroční pokles o zhruba třetinu.

Benešov - V Benešově by měla již brzy začít výstavba dopravního terminálu. Radnice jedná se sdružením firem, které vyhrálo výběrové řízení, o smlouvě, termínech a harmonogramu stavebních prací. Nejpozději v květnu by se mělo začít, práce potrvají 18 měsíců, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Rychnov u Jablonce nad Nisou (Jablonecko) - Severočeská vodárenská společnost (SVS) rekonstruuje zhruba třetinu kanalizačního přivaděče na čistírnu odpadních vod v Rychnově u Jablonce nad Nisou. Připravuje se také investice do zvýšení kapacity samotné čistírny, na kterou by se v budoucnu měla napojit část Kokonín nedalekého Jablonce nad Nisou. Práce na přivaděči začaly už v březnu kácením stromů, hotovo by mělo být na konci září. ČTK o tom dnes informoval mluvčí SVS Mario Böhme.

Chrudim - Dopravní terminál před železničním nádražím v Chrudimi by se měl začít stavět v září. Radnice by chtěla stavbu zahájit i dříve, zřejmě to ale nebude možné, neboť zářijový termín byl součástí kritérií tendru na stavební firmu. Město již vybírá technický dozor, který bude průběh stavby kontrolovat.

Semily - S ročním předstihem hledají Semily firmu, která postaví mateřskou školu za zhruba 85 milionů korun. Pro devítitisícové město jde o jednu z klíčových investic. Starostka města Lena Mlejnková (Volba pro Semily) si nevybavuje žádnou jinou stavbu, u níž by dodavatele hledali takto brzy.

Brno - Vědci z Mendelovy univerzity v Brně se podílejí na čtyřletém projektu, jehož cílem je snížit dopady sucha na pěstování sladovnického ječmene, zachovat jeho vysokou kvalitu a potřebné výnosy pro výrobu piva. Cílem je získat genotypy vhodné pro další šlechtění, uvedl v tiskové zprávě proděkan Agronomické fakulty Radim Cerkal.

Washington - Úřad amerického obchodního zmocněnce (USTR) navrhl seznam produktů z Evropské unie, na které chtějí Spojené státy uvalit odvetná cla za subvence pro výrobce letadel Airbus. Na seznamu je řada produktů - od velkých komerčních letadel až po mlékárenské produkty a víno, informovala agentura Reuters.

Šanghaj - Čína plánuje zakázat těžbu bitcoinů a dalších kryptoměn. Národní rozvojová a reformní komise (NDRC) dnes zveřejnila návrh revidovaného seznamu průmyslových aktivit, které plánuje zrušit, protože nesplňují příslušné zákony a předpisy, jsou nebezpečné, plýtvají zdroji nebo znečišťují životní prostředí. Je mezi nimi těžba kryptoměn, včetně bitcoinů.

Paříž - Bankovní ústav Société Générale plánuje propustit 1600 lidí, většinou z divize korporátního a investičního bankovnictví. Banka to dnes oznámila v tiskové zprávě, a potvrdila tak dřívější spekulace médií. Třetí největší francouzské bance se loni nedařilo a už dříve musela snížit odhad tvorby zisku i tržeb. Uvedená divize zaměstnává zhruba 18.000 lidí ve 30 zemích, celá banka pak má v celém světě 148.000 zaměstnanců a vlastní většinový podíl v české Komerční bance.

Paříž - Francouzské Národní shromáždění v pondělí večer schválilo velkou většinou hlasů zavedení digitální daně na národní úrovni. Tříprocentní daní zatíží příjmy velkých mezinárodních internetových firem. Výnos z ní by měl pomoci financovat nouzová ekonomická a sociální opatření avizovaná vládou prezidenta Emmanuela Macrona v prosinci, kdy vrcholily protesty hnutí žlutých vest. Píší o tom francouzská média.

San Francisco - Spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Twitter Jack Dorsey obdržel za loňský rok svůj první plat od doby, co se před čtyřmi lety vrátil do nejvyšší funkce. Dostal 1,4 dolaru (32 Kč), tedy 140 centů, což odpovídá jednomu centu za každý znak v původnímu počtu znaků tweetu. Vyplývá to z prohlášení firmy pro americkou Komisi pro cenné papíry a burzy (SEC).