• Zveřejněno: 10.06.2019

Datum: 10.06.2019 08:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 08:00

Praha - Ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO) odmítl spekulace, že by na dnešním jednání dozorční rady Českých drah byl místo současného ředitele státního dopravce Miroslava Kupce zvolen šéfem firmy náměstek ministerstva pro místní rozvoj Václav Nebeský, jak se objevilo v médiích. Ředitele ČD určí otevřené výběrové řízení, uvedl dnes na twitteru Kremlík. Kremlík a premiér Andrej Babiš (ANO) minulý týden uvedli, že Kupec nesplnil očekávání ohledně stabilizace vedení společnosti.

Praha - Správa železniční dopravní cesty loni snížila ztrátu o více než půl miliardy korun na 529 milionů Kč. Způsobily ji především odpisy. Tržby a výnosy společnosti meziročně vzrostly o tři miliardy na 30,4 miliardy korun. Informuje o tom deník E15. Firma původně počítala se ztrátou téměř čtyřnásobně vyšší.

Paříž - Italsko-americký výrobce automobilů Fiat Chrysler Automobiles (FCA) a francouzská automobilka Renault hledají způsob, jak oživit fúzi, od níž FCA minulý týden odstoupil, a jak zajistit souhlas aliančního partnera Renaultu Nissan Motor. Informovala o tom dnes agentura Reuters s odvolání na zdroje blízké automobilkám. Nissan se chystá výměnou za podporu fúze po Renaultu žádat, aby výrazně snížil svůj podíl 43,4 procenta v japonské automobilce, napsala Reuters s odvoláním na dva dobře obeznámené zdroje.

Datum: 09.06.2019 16:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 16:00

Praha - Investiční skupina Pale Fire Capital (PFC) koupila 55 procent v českém obchodním portálu Aukro.cz. Zbylých 45 procent vlastní Leverage Technology. Transakce ohodnotila Aukro zhruba na čtvrt miliardy korun, uvedl server Forbes.cz. Podle něj je pravděpodobné, že nový majitel dá do firmy další peníze a zvýší tak svůj podíl v majetkové struktuře.

Praha - Podíl kurzových sázek, které byly uzavřeny na internetu, loni v Česku meziročně klesl o 0,1 procentního bodu na 90,9 procenta. Nevzrostl poprvé od roku 2009, kdy bylo internetové sázení v ČR povoleno. Klienti v kurzových sázkách prosázeli 69,5 miliardy korun, meziročně o 7,6 procenta více. Objem sázek na internetu meziročně stoupl o 7,5 procenta na 63,2 miliardy korun, na pobočkách se zvýšil o 8,2 procenta na 6,3 miliardy korun. Vyplývá to z údajů Generálního finančního ředitelství (GFŘ).

Praha - Poslanecký návrh na zavedení elektronického stavebního deníku u staveb, které vznikají na základě veřejné zakázky, zřejmě v pondělí narazí na nesouhlas vlády. Vyplývá to z návrhu stanoviska pro jednání vlády. Vládní legislativci v něm poukazují hlavně na to, že digitalizace stavební agendy je součástí připravované nové úpravy stavebního práva. Pod návrhem jsou podepsaní poslanci z klubů Pirátů, ANO, KSČM, KDU-ČSL, TOP 09, STAN a SPD a také někteří nezařazení poslanci.

Praha - Členské společnosti České leasingové a finanční asociace (ČLFA) poskytly v prvním čtvrtletí firmám a podnikatelům na financování strojů či zařízení 6,27 miliardy korun, meziročně o 4,7 procenta více. Celkem financovali 4341 strojů nebo zařízení, o pětinu více než před rokem, informovala ČTK ČLFA.

Pardubice - Po roce ztráty vykázala rafinérie Paramo zisk. Na konci loňského roku byl její čistý zisk přes jednu miliardu korun, předloni byla společnost ve ztrátě ve výši 89 milionů korun. Vyplývá to z výroční zprávy podniku. Předtím firma hospodařila se ztrátou v letech 2009 až 2014.

Benešov - Benešov prodal zchátralý Rosův mlýn poblíž silnice na Sázavu. Noví majitelé za něj zaplatili 1,5 milionu korun, chtějí ho zrekonstruovat a vybudovat u něj ekologickou zahradu, řekl ČTK místostarosta Roman Tichovský (ODS).

Brno - Brněnská trolejbusová vozovna Husovice letos slaví 90 let existence. Do budoucna by v ní však měl každodenní ruch utichnout a měla by se stát muzeem městské hromadné dopravy, podobně jako se jím stala například tramvajová vozovna v Praze-Střešovicích. Brněnský dopravní podnik už má na přeměnu zpracovanou studii, řekla ČTK mluvčí podniku Hana Tomaštíková.

Hradec Králové - Společnost Vodovody a kanalizace (VAK) Hradec Králové chce letos zvýšit investice do obnovy a výstavby vodárenských a kanalizačních sítí na 238 milionů korun z loňských 228 milionů korun. V desetiletém investičním plánu na roky 2019 až 2028 firma počítá s výdaji na úrovni 2,3 miliardy korun. Hlavní investice se letos budou týkat rekonstrukcí sítí v Hradci Králové, Třebechovicích pod Orebem, Novém Bydžově a v Chlumci nad Cidlinou. Ve výroční zprávě vodáren to uvedl jejich ředitel Jiří Šolc. Společnost patří městům a obcím.

Most - Severočeská vodárenská společnost (SVS) dokončila opravu téměř šesti kilometrů trasy strategického vodovodního přivaděče na Mostecku. Voda v něm teče z Přísečnice směrem na Bílinu. Díky opravě se posílí dodávka pitné vody dál na Ústí nad Labem. Následovat bude rekonstrukce dalšího úseku přivaděče na Litoměřicku. ČTK o tom informovala SVS. Náklady na stavbu jsou přes 132 milionů korun včetně DPH.

Fukuoka (Japonsko) - Napětí v obchodních vztazích ve světě se zintenzivnilo, a zvýšilo tak rizika pro zrychlení růstu globální ekonomiky. Uvádí to závěrečné prohlášení z dvoudenní schůzky ministrů financí a šéfů centrálních bank skupiny největších ekonomik světa (G20) v v japonské Fukuoce. Dokument ale neobsahuje žádnou konkrétní výzvu k řešení obchodních sporů, z nichž největší vedou v poslední době Spojené státy a Čína.

Minsk/Varšava - Bělorusko částečně obnovilo dodávky ruské ropy do Polska, kam byl tranzit stejně jako do dalších zemí přerušen kvůli znečištění suroviny. Podle agentury Reuters to dnes uvedla běloruská státní energetická společnost Belněftěchim. V červnu by podle jejího vyjádření mělo směrem k Polsku proudit 65.000 tun ropy denně. Polská rafinerská společnost PKN Orlen očekává, že ropa dorazí do jejího závodu Plock během několika dní.

Řezno (Německo) - Bavorský premiér Markus Söder na sudetoněmeckém sjezdu v bavorském Řezně (Regensburg) přislíbil, že vedle rozvíjení lepších vztahů s Českou republikou se zasadí také o modernizaci železničního spojení. Na bídný stav železničních cest mezi Bavorskem a Prahou už v sobotu upozornil nejvyšší politický představitel Němců vysídlených po válce z českých zemí Bernd Posselt.

Datum: 09.06.2019 12:00
Klíčová slova: Souhrn ekonomický 12:00

Praha - Květen byl zatím nejklidnějším měsícem na železnici letošního roku, poprvé totiž ubylo mimořádných událostí. V minulém měsíci se jich stalo 98, což je nejen letos nejméně, ale i o osm méně než v předchozím roce. Inspektoři tak letos museli řešit celkem 544 nehod, což je i přes květnový pokles o 20 procent meziročně více. Vyplývá to ze statistik Drážní inspekce. Zhruba 15 procent nehod se stává na železničních přejezdech.

Praha - Meziroční inflace v květnu klesla na 2,6 procenta z dubnových 2,8 procenta, vyplývá z odhadů většiny analytiků oslovených ČTK. Ve srovnání s předchozím měsícem ovšem ceny podle odhadů vzrostly. Český statistický úřad zveřejní údaje o květnové inflaci v úterý 11. června.

Praha - Investice do realitních nemovitostí v Česku budou letos vyšší než loni, kdy dosáhly 2,62 miliardy eur (67,3 miliardy korun). Za letošní první čtvrtletí vzrostla jejich hodnota meziročně o 214 procent na 1,08 miliardy eur. Rekordní objem z roku 2016 (3,8 miliardy eur) však překonán nebude, vyplývá z údajů realitní poradenské společnosti Colliers, které má ČTK k dispozici.

Ostrava - Několik lokomotiv, které budou mít výstavní premiéru, ale například také unikátní součástky z historického vlaku Slovenská strela uvidí návštěvníci letošního mezinárodního veletrhu drážní a manipulační techniky Czech Raildays, který se příští týden uskuteční v Ostravě. Nákladový areál hlavního nádraží v Přívoze zaplní expozice téměř 200 vystavovatelů. ČTK to řekl manažer veletrhu Stanislav Zapletal. Akce je jedinou svého druhu v Česku.

Kladno - Důl Schoeller, jehož hloubení v Libušíně u Kladna začalo před 120 lety, dodnes připomíná těžní věž. I poblíž Kladna je několik dalších zajímavých objektů spojených s hornictvím, například Důl Michael v Brandýsku nebo Důl Stehelčeves. ČTK to řekl vedoucí Hornického skanzenu Mayrau Tomáš Voldráb. Skanzen sídlí ve Vinařicích u Kladna a je v něm možné vidět autentické hornické prostředí. Těžba uhlí na Kladensku skončila po několika stoletích v roce 2002.

Minsk - Bělorusko částečně obnovilo dodávky ruské ropy do Polska, kam byl tranzit stejně jako do dalších zemí přerušen kvůli znečištění suroviny. Podle agentury Reuters to dnes uvedla běloruská státní energetická společnost Belněftěchim. V červnu by podle jejího vyjádření mělo směrem k Polsku proudit 65.000 tun ropy denně. Dodávky ropovodem Družba, který přivádí ropu i do Česka, byly zastaveny v dubnu a od té doby jednotlivé země vyjednávaly o jejich obnovení.