• Zveřejněno: 28.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) neuvažuje o snížení DPH na potraviny, řekla to pořadu České televize Otázky Václava Moravce. Vládě to navrhuje Svaz obchodu a cestovního ruchu. Podle ministryně Aleny Schillerové by to ale nevedlo ke snížení cen potravin v obchodech, ale desítky miliard korun by si nechaly obchodní řetězce na maržích.

Země v Evropě zavádí různá opatření, aby se znovu nastartovala spotřeba, například Německo snížilo sazbu DPH u potravin. Podle ministryně financí by to však v České reoublice nemělo žádný vliv na cenu v obchodech. 

„Já jsem zásadně proti snížení DPH na potraviny, protože kdybychom ho snížili, tak když pominu to, že by to byly desítky miliard korun, tak komu by ty peníze zůstaly? Zůstaly by řetězcům, to je absolutně něco, co tady v žádném případě nedopustíme,“ upozornila Alena Schillerová.

Potvrdila to také ekonomka Ilona Švihlíková, která konstatovala, že když se v České republice zvýší DPH, okamžitě se to odrazí v cenách. Naopak když se sníží, ceny zůstanou podle Švihlíkové stejné. „Obávám se, že by došlo k tomu, co říká paní ministryně, že by se nesnížily ceny, ale šly by do marží,“ doplnila Ilona Švihlíková.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové neexistuje žádná záruka, že se řetězce o peníze podělí. Odmítla však to, že by Německo tímto krokem dotovalo obchodní řetězce. „Oni (tj. obchodní řetězce) si v Německu v životě nedovolí to, co si dovolí v České republice,“ uvedla Alena Schillerova. Ministryně financí zároveň upozornila, že obchodní řetězce v Česku mají velmi vysoké marže na potraviny. „Pokud někdo vydělal na pandemii, tak to byly především řetězce s potravinami. Už je čas, aby se s lidmi podělili a aby ty marže snížili a promítlo se to do ceny potravin,“ řekla Alena Schillerová.

Ministryně financí současně však odmítla regulaci cen, kterou nyní plánuje například Rakousko. „Je to něco, co není v tržní ekonomice běžné, abychom regulovali ceny. Pokud ale říkáte, že v Rakousku nebo Polsku chtějí touto cestou jít, já se s tím ráda seznámím,“ dodala Alena Schillerová.

Předsedkyně Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová upozornila na to, že v Německu nebo Rakousku není tolik zahraničních obchodních řetězců jako v Česku. „Oni by to nechali svým domácím (tj. řetězcům), v tom je ten obrovský rozdíl,“ upozornila Eva Zamrazilová.

Naproti tomu prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáš Prouza, v souvislosti s návrhem zvýšit podíl českých potravin na pultech obchodů ve srovnání se zahraničním zbožím, již dříve uvedl, že snížení DPH u potravin z patnácti na deset procent by bylo lepší řešení než například povinné minimální množství českých potravin na pultech obchodů. V této návaznosti Tomáš Prouza rovněž upozornil, že v České republice je dnes DPH u potravin čtvrtá nebo pátá nejvyšší v Evropě. Snížit DPH by chtěl od 1. ledna 2021. „Dnes jsme totiž pro mě až v perverzní situaci, kdy DPH na pivo je nižší než na chleba,“ řekl nedávno v České televizi.

K tomu můžeme jen dodat, že návrh novely zákona o potravinách zavést vyšší podíl českých potravina, zejména na pultech supermarketů a hypermarketů, které jsou v majetku zahraničních obchodních řetězců, nakonec, po určité době, prosadila Agrární komora ČR. Zdůvodnila to tím, že jde o ochranu zájmů českých zemědělců, protože jejich potravinářské výrobky nemají, ve srovnání se zahraničními potravinářskými výrobky, jednoduchou pozici, neboť západoevropští farmáři mají jejich potraviny mnohem levnější, než jsou ty české, jelikož původní členské státy EU15 (dnes EU14) dotují své zemědělce mnohem vyššími finančními částkami, než je tomu v České republice. Proto jsou našim zákazníkům na pultech supermarketů a hypermarketů nabízeny v levnější ceně, než jsou ty, které na trh dodávají čeští zemědělci.

  • Zdroj: Česká televize, Agrární komora ČR