• Zveřejněno: 03.07.2021
Koaliční spor o platy ve veřejné sféře sílí. Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) po jednání se zástupci odborů oznámila, že chce, aby v příštím roce došlo k nárůstu. Zástupci odborů naznačili možnost nátlakových akcí, resort financí však v prvním návrhu státního rozpočtu s růstem nepočítá. Předseda Asociace samostatných odborů (ASO) Bohumír Dufek v Událostech, komentářích řekl, že v současné situaci nelze šetřit na nesprávném místě. Bývalý ministr financí Ivan Pilný je ohledně dalšího zadlužování země opatrný.
 
Schodek státního rozpočtu pro příští rok je prozatím naplánován na 390 miliard korun, což vyvolává řadu protichůdných názorů. Josef Středula z Českomoravské konfederace odborových svazů ho označil za nepřijatelný. Bohumír Dufek s ním však souhlasí.
 
„Myslím, že si Česká republika může v tuto chvíli tento schodek dovolit. Nebylo by správné v momentu, kdy ekonomika začíná upadat, šetřit na nesprávném místě,“ řekl předseda ASO. Zmrazení platů podle něj není řešením. „Když se podíváme, kolik dotací dostávají podnikatelé, kolik dotací dostávají firmy, tak jsou zaměstnanci až na posledním místě. Je to zároveň otázka daňového systému v České republice. Mně se absolutně nelíbí, že zde máme na jedné straně spoustu ekonomů – lidí, kteří se staví do pozice, jak by radili státnímu rozpočtu, a přitom s vlastními firmami daní mimo území České republiky. To je prostě nepřijatelné. A vůbec se mi nelíbí, že zahraniční firmy, které neustále hovoří o tom, jak u nás investovaly, vyvezou na dividendách 300 miliard korun. V tomto případě by měl být český daňový poplatník ve výhodě,“ doplnil.
 
Pilný se k aktuální tuzemské ekonomické situaci staví rezervovaně. „Když jsem byl ministr financí, počítal jsem deficit v miliardách, teď se počítá ve stovkách miliard. Je to bezesporu způsobené finišem k volbám a samozřejmě to ještě nekončí, protože zde máme další kreativní návrhy jako zvýšení příspěvku za státní pojištěnce, zvýšení valorizace důchodů, ve hře je zvýšení platů státních zaměstnanců. To ten rozpočet požene do výše, kterou si prostě nemůžeme dovolit, protože stoupá obsluha státního dluhu,“ konstatoval.
„Když jsem se stal ministrem financí a byl dvakrát u pana prezidenta, tak mi dával za příklad našeho prvního ministra financí pana Rašína, který měl nad sebou na stěně nápis: Nedám. Já jsem se podle toho choval, moje následovnice nikoli,“ dodal Pilný.
 
Dufek věří, že je stále dostatek času na konstruktivní diskusi. „Do vytvoření státního rozpočtu, tedy do měsíce září, je dostatečně dlouhá doba na to, abychom o návrzích jednali,“ míní.
 
 
 
  • Zdroj: Česká televize