• Zveřejněno: 02.01.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Provoz e-neschopenek začal bez problémů a systém je plně funkční. Od spuštění na Nový rok jich sociální správa dostala přes tři tisíce, oznámila to dnes ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD).

Podle Jany Maláčové, jak uvedla Česká televize, už na první den roku vydali lékaři 274 elektronických neschopenek, nicméně skutečnou funkčnost musí podle ní ukázat až provoz pracovního dne. „Nicméně dnes 2. ledna na první pracovní den za několik málo hodin evidujeme více než tři tisíce e-neschopenek. To znamená, vidíte, že to nabíhá poměrně rychle a každou hodinou se to bude samozřejmě měnit,“ řekla na tiskové konferenci dopoledne ministryně práce a sociálních věcí.

Hlavní přednost systému vidí ministryně v tom, že pacienti nebudou muset nikam chodit s žádným papírem ani žádat o peníze. „Nic se ale nemění na jejich povinnosti okamžitě informovat zaměstnavatele, že nepřijdou do práce,“ uvedla Jana Maláčová. Podle ní lékaři do minuty e-neschopenku vystaví a informaci o nemoci pracovníka ze systému „v řádu minut“ dostanou i zaměstnavatelé.

Podle České televize e-neschopenku má využívat 22.000 zdravotnických zařízení. V systému jsou údaje 4,5 milionu zaměstnanců a 280.000 zaměstnavatelů.

Jana Maláčová dále vyzdvihla, že její úřad dokázal e-neschopenky připravit velmi rychle – zmínila se o půlroce. „Zákon byl schválen 12. června minulého roku,“ upřesnila. Rychlost zavádění e-neschopenek ale vzbudila i kritiku.

Zaměstnavatelé i lékaři si stěžovali, že neměli dost času na testování nového systému. Někteří lékaři také požadovali, aby za vyplnění e-neschopenky dostávali úhradu – buď od pojišťoven, nebo od MPSV. To ale vláda odmítla s tím, že digitalizace lékařům zjednodušuje administrativu.

  • Zdroj: Česká televize