• Zveřejněno: 24.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Vláda plánuje v příštím roce přijmout téměř tisíc nových státních zaměstnanců. Vyplývá to z prvního návrhu státního rozpočtu na příští rok. Zaměstnanci státu přibydou přesto, že jednotlivá ministerstva dostala od resortu financí za úkol seškrtat ve státní správě celkem 5700 míst. Stát totiž hodlá přijmout víc lidí, než kolik jich propustí: nabírat se mají noví policisti, hasiči i vojáci. Tisíce nových lidí pak má přijít do školství. Uvedla to Česká televize ve svém sobotním zpravodajství.

Vláda tak plánuje v příštím roce vydat na platy státních zaměstnanců o 13 miliard víc než letos. Důvodem je nejen nárůst počtu zaměstnanců, ale hlavně plánovaný růst platů učitelů o 10 procent. Nepedagogičtí pracovníci mají navíc dostat 7 procent a další státní zaměstnanci pak 2 procenta.

Celkem hodlá stát v příštím roce platit 465 tisíc lidí, což je nejvíc v historii. Ruku v ruce s tím rostou i náklady na jejich platy: zatímco v roce 2015 vydal stát na tyto zaměstnance 137,5 miliardy korun, tak v příštím roce budou náklady ještě o 83 miliard vyšší.

Školy mají podle státu v příštím roce nabrat téměř 4800 nových lidí. Třetinu z nich tvoří učitelé, další dvě třetiny pak nepedagogičtí pracovníci. Ministr školství Robert Plaga konstatoval, že do systému se začínají vracet lidé, kteří byli učitelé a vracejí se zpátky k učitelské profesi.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové souvisí nástup tisícovek lidí do škol s reformou regionálního školství. Přičemž zároveň dodala, že samozřejmě vnímá i to, že se nedaří potřebný počet pedagogů získat, a že ani pro rok 2019 nebyl nárůst tohoto počtu pedagogů zabezpečen.

Vedle školství hodlá v příštím roce nabírat i armáda, která se má rozšířit o zhruba tisíc vojáků. Podobný počet nováčků má nastoupit také k bezpečnostním sborům – zejména k policii a hasičům. Podle ministra vnitra Jana Hamáčka jsou již příslušné tabulky rozepsány na jednotlivé útvary a po dohodě s ministerstvem financí, jak budou noví policisté nastupovat, tak na ně přijdou i finanční prostředky.

Ministerstvo financí chce zároveň zrušit asi 5700 úřednických míst. Ministryně financí Alena Schillerová počítá hlavně s rušením neobsazených míst ve státní správě. Dojde ale i k propouštění státních úředníků s tím, že to bude kombinace obojího. Ministryně Alena Schillerová k tomu rovněž uvedla, že zatímco před čtyřmi lety evidovalo ministerstvo financí zhruba pět tisíc neobsazených míst, v prvním čtvrtletí letoška už jich bylo téměř 24 tisíc.

Nejvíc úřednických míst mají škrtat ministerstva práce a sociálních věcí, financí, vnitra, spravedlnosti a také obrany. Například ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová má ušetřit přes 1100 míst. Podle je to však velký problém, přičemž argumentují tím, že je zde zákona o státní službě, a lidé nemohou být ze svých pracovních míst jen tak propuštěni.

K plánu na zrušení 350 úřednických míst se kriticky vyjádřil i ministr obrany Lubomír Metnar, neboť podle něho to není příliš reálné. Zdůvodnil to tím, že když se prvně hovořilo o propuštění 10 % úředníků, tak na ministerstvu obrany je jich „jen“ 1200.

Vláda ČR projedná přesuny v počtech státních zaměstnanců v pondělí. Definitivně je bude schvalovat v září, spolu s celým státním rozpočtem.