• Zveřejněno: 07.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) chce případné změny ve vládě probrat s prezidentem Milošem Zemanem na schůzce, na jejíž termín čeká. Zároveň poukázal na to, že na pondělní schůzce 1. dubna, s prezidentem ČR Milošem Zemanem otázku výměny ministrů neřešili. Takže očekává, že o tom bude s panem prezidentem hovořit na další schůzce. Nyní čeká na termín, kdy ho prezident ČR Miloš Zeman přijme.

Tiskový mluvčí prezidenta ČR Jiří Ovčáček k této informaci posléze pro média uvedl, že termín této schůzky prezidenta ČR s premiérem by se mohl uskutečnit nejpozději ve středu.

V průběhu diskuse na televizi Prima se diváci od premiéra Andreje Babiše dozvěděli, že podle jeho představ by ministři měli pracovat, šetřit, možná méně cestovat a dohlížet na úředníky, kteří mají tendenci „dělat si, co chtějí“.

Zároveň premiér Andrej Babiš zdůraznil, že pokud se na nějakém dalším postupu domluví s prezidentem republiky, tak bude o něm informovat veřejnost. Přičemž dále konstatoval, že když půjde za prezidentem republiky, tak již tam (na Hrad) musí přijít i s návrhem na jméno nového ministra či ministryně. Současně uvedl, že všechny tyto náležitosti kolem výměny ministrů musí nejprve osobně projednat s příslušnými lidmi, jichž se to týká.

TV Prima naznačila, že nejčastěji se v naší veřejnosti spekuluje, že by mohli skončit ministr dopravy Dan Ťok či ministryně průmyslu a obchodu Marta Nováková (oba za ANO). Přitom v televizním pořadu zaznělo, že ministryně Marta Nováková čelí kritice a výzvám na odstoupení kvůli nedávnému incidentu, kdy zástupce Tchaj-wanu musel na žádost čínského velvyslance opustit setkání zahraničních investorů se zástupci českého ministerstva průmyslu. Na to reagoval premiér Andrej Babiš tak, že pokud se rozhodne změnit ministry, musí mít podstatně důležitější důvody pro jejich výměnu. Připustil však, že se Nováková dopustila některých nepovedených výroků.

Premiér Andrej Babiš dále neodpověděl moderátorce pořadu na dotaz, zda je s ministrem Danem Ťokem domluven na jeho výměně. Odmítl však, že by případný odklad jeho konce na dopravě byl způsobený policejním vyšetřováním kolem mýtného systému. Uvedl, že problém kolem mýtného systému s tím nemá nic společného.

Z této televizní diskuse vyplývá, že bude nutné čekat na to, jak se premiér Andrej Babiš s prezidentem ČR Milošem Zemanem, na případných změnách ve vládě domluví, a samozřejmě, že i s potenciálními kandidáty na ministra či ministryni. Zatím je tato otázka jen v rovině politických a novinářských spekulací. Nechme se tedy překvapit.