• Zveřejněno: 08.04.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) ve středu večer předal KSČM návrh na zřízení komerční banky v rukou státu. Jde o jednu z podmínek KSČM pro podporu menšinového vládního kabinetu. Mezi stranami v době boje s pandemií koronaviru probíhá dohodovací řízení, kromě vzniku banky řeší například i možné spojení zdravotních pojišťoven. Řízení bylo na týden přerušeno.

„S našimi experty prostuduji návrh na založení banky komerčního typu v rukou státu,” popsal po zhruba hodinu a půl dlouhém jednání další kroky předseda KSČM Vojtěch Filip. Podle předsedy poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka jde „o konkrétní materiál”.

Ministr obrany Lubomír Metnar byl pak, podle Vojtěcha Filipa, požádán, aby odbrzdil jednání o sloučení Vojenské zdravotní pojišťovny a Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra.

Představitelé hnutí ANO a KSČM se, podle Jaroslava Faltýnka, shodli na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne. Filip označil poměr za realistický, byť míní, že požadavky měly být plněny rychleji. Chce, aby dohodovací řízení skončilo do příští soboty, kdy se sejde Ústřední výbor KSČM. Uvedl ale, že široké vedení se k věci vyjadřovat zřejmě nebude.

V úterý skončilo hlasování členů ÚV, v němž se drtivá většina vyjádřila pro ukončení tolerance vládního kabinetu ANO a ČSSD.

V naplňování tři roky staré toleranční dohody je KSČM spokojena s růstem minimální mzdy a valorizací důchodů. Částečně vláda podle nich plní požadavky na zpřísnění ochrany přírodních zdrojů.

Dohodovací řízení vyvolala KSČM po tom, co vládní kabinet přes jejich nesouhlas poslal armádě deset miliard korun, o které byl rozpočet obrany zkrácen loni na podzim.

  • Zdroj: Novinky.cz