• Zveřejněno: 20.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministerstvo financí by se při sestavování rozpočtu na rok 2020 nemělo řídit omezujícím doporučením sněmovního rozpočtového výboru. V nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce to řekl místopředseda hnutí ANO a předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek, podle kterého se letos rozpočet vyvíjí dobře. Místopředseda Strany přímé demokracie (SPD) Radim Fiala a místopředsedkyně TOP 09 Markéta Adamová Pekarová se ale shodli na tom, že vládě se nemůže podařit, aby dodržela na letošek plánovaný schodek ve výši 40 miliard korun.

Z dalšího vyjádření Jaroslava Faltýnka vyplývá, že návrh státního rozpočtu vyvíjí dobře. Přepokládá, že návrh, který bude Poslaneckou sněmovnou odsouhlasen, bude vládou ČR dodržen. Sice si uvědomuje, že česká ekonomika zpomaluje, ale, podle něho, je stále v „excelentní“ kondici.

Na základě návrhu předsedy klubu TOP 09 Miroslav Kalouska totiž v pátek sněmovní rozpočtový výbor doporučil vládě, aby zavázala část provozních výdajů jednotlivých rozpočtových kapitol tak, aby dodržela schválený čtyřicetimiliardový schodek státního rozpočtu. Při zdůvodnění svého návrhu Miroslav Kalousek poukazoval přitom na rizika ochlazování růstu ekonomiky, nižších příjmů rozpočtu a na tlaky na jeho výdaje. Pro usnesení zvedla ruku i předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá z KSČM, která menšinové koalici umožňuje vládnout tím, že ji toleruje.

Poslanec Jaroslav Faltýnek na to reagovat tím, že jde o nějaké doporučení rozpočtového výboru ministryni financí, přičemž sám za sebe bude doporučovat, ať se jím neřídí. Podle něho nejde o žádný signál, že by KSČM byla nějak nervózní ohledně rozpočtových plánů. Ministryně Alena Schillerová (za ANO) už se vyslovila v podobném duchu, že na doporučení výboru nebude brát zřetel.

V průběhu televizní diskuse se předseda poslanců SPD Radim Fiala vyslovil, že vnímá obavy rozpočtového výboru z hrozby výrazně vyššího schodku letošního rozpočtu, a to jako oprávněné. Zkrátka, jak dále uvedl, obává se, že při splnění všech záležitostí, které se nyní ve vládě a v Poslanecké sněmovně navrhují, pokud jde o výdaje rozpočtu, tak nelze plánovaný schodek, tj. 40 miliard korun, dodržet.

Pokud by se ministerstvu financí podařilo zvýšit příjmy rozpočtu, pak by se Schillerová doporučením výboru řídit nemusela, Radim Fiala tomu ale nevěří. Má za to, že snahy vlády o zvyšování daní jasně ukazují, že už i ona počítá s tím, že jí dojdou peníze, protože toho slíbila příliš mnoho.