• Zveřejněno: 23.11.2018
  • Autor: tz

Vláda musí snižovat zátěž podnikatelů, takové je základní východisko nového programového prohlášení Svazu průmyslu a dopravy ČR. Jeho znění schválila podzimní valná hromada. Při přípravě nových zákonů a předpisů by vláda měla aplikovat metodu „jedna nová povinnost zavedena, dvě stávající povinnosti zrušeny“.

Své požadavky a priority svaz shrnul do třinácti kapitol, které se týkají například vzdělávání, trhu práce, energetiky, životního prostředí, podpory exportu, dopravy nebo výzkumu, vývoje a inovací. „Máme představu, že vláda bude dodržovat principy a zásady sociálního dialogu, které na tripartitě platí už 25 let,“ doplnil programové prohlášení Jaroslav Hanák, prezident Svazu průmyslu a dopravy ČR.

Kritický zůstává nedostatek lidí na trhu práce, který už viditelně brzdí růst české ekonomiky. „Nedostatek pracovníků zasahuje také střední management nebo pozice specialistů. Alternativa, která nám hodně pomáhá, jsou režimy pro zaměstnávání cizinců. V našich chemičkách pracuje řada Ukrajinců. Pořád je ale proces najímání cizinců zdlouhavý a administrativně náročný,“ uvedl Daniel Rubeš, personální ředitel společnosti Agrofert, která letošní valnou hromadu hostila v prostorách Centra pohybové medicíny.

Svaz v programovém prohlášení vyzývá vládu, aby rozšířila a případně modifikovala stávající projekty a režimy ekonomické migrace, které by urychlily nábor cizinců ze třetích zemí. Svaz už poslal premiérovi Andreji Babišovi dopis, v němž požaduje, aby se okamžitě zvedl limit pro zaměstnávání Ukrajinců na 50 tisíc lidí. Jen tak budou firmy moci pokrýt nedostatek vybraných profesí na českém trhu práce.

Tradiční prioritou Svazu zůstává rozvoj digitální ekonomiky. Po vládě Svaz požaduje, aby převedla do praxe koncepci digitální Česko. Úřad vlády by měl také hrát silnější úlohu v oblasti koordinace aktivit spojených s Jednotným digitálním trhem EU a dalšími evropskými politikami. „Vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla mě přesvědčil, že vláda má konečně v digitalizaci vizi. Všechny rezorty prý na jejím naplňování spolupracují,“ dodal Jaroslav Hanák.

  • Zdroj: Svaz průmyslu a dopravy ČR