• Zveřejněno: 06.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) je přesvědčen, že se dá s Evropskou unií vyjednat stavba nového bloku v Jaderné elektrárně Dukovany, i když Evropský parlament schválil nařízení, podle kterého patří jaderná energetika mezi „špinavé“ zdroje. Prohlásil to v nedělním pořadu TV Prima Partie.

Hospodářské noviny ve čtvrtek napsaly, že cena nového jaderného zdroje v České republice by se měla pohybovat okolo tří set miliard korun. Chystané evropské opatření by ho však podle odborníků, které list oslovil, mohlo prodražit o jednotky až desítky miliard korun. Podle oslovených odborníků Evropská unie bankám, které budou jadernou elektrárnu financovat, nařídí, aby na tento projekt měly vyšší finanční rezervy v hotovosti, což povede ke zdražení úvěrů.

Ministr Karel Havlíček v televizním programu TV Prima k tomu uvedl, že budoucnost evropské jaderné energetiky je o velkém boji a lobbingu na úrovni Evropské unie ze strany států, které se bez tohoto druhu energie neobejdou. V této souvislosti kromě České republiky uvedl i Slovensko, Francii i skandinávské země. Zároveň podotkl, že na společném postupu v záležitosti se premiér Andrej Babiš a on, jako ministr průmyslu a obchodu, v tomto týdnu dohodli v Praze se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim a ministrem hospodářství Peterem Žigou.

Současně k celé záležitosti ministr Karel Havlíček uvedl, že vláda ČR nemá jinou možnost, než se pustit do rozšíření jádra. Konstatoval, že pokud někdo vymyslí něco lepšího, nechť s tím přijde. Podle něho je to nutné odideologizovat, což vysvětlil tak, že to není o tom, že bychom si v České republice nepřáli třeba více obnovitelných zdrojů, ale řešení této otázky má nějaké geografické předpoklady. V České republice nelze dělat větrné elektrárny, jako to dělají v Německu, dodal Karel Havlíček.

V průběhu nedělního pořadu Partie v TV Prima se ministr Karel Havlíček rovněž věnoval problematice mobilních dat. Podobně, jako prohlásil nedávno premiér Andrej Babiš, označil za aroganci kvalitu zpracovaného materiálu o reálných cenách mobilních dat, který vládě dodala Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS). Přičemž možné vyšší zdanění operátorů, o kterém dříve mluvil premiér Andrej Babiš, označil za finální řešení, které se dá provést ve chvíli, kdy všechny nástroje a vyjednávání o nižších cenách za data selžou.

Konstatoval, že trh se, podle něj, začíná rozhýbávat a operátoři chtějí jednat. „Jsem bytostně přesvědčený, že během několika měsíců – už z psychologického důvodu – se začnou ceny posouvat níže,“ dodal ministr Karel Havlíček.