• Zveřejněno: 10.11.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Německý výrobce automobilových součástek firma Schaeffler plánuje propustit 1300 zaměstnanců. Podle zpravodajství Mladé fronty DNES důvodem tohoto propouštění zaměstnanců je rychlejší přechod automobilového průmyslu od spalovacích motorů k elektrickým. Firma působí i v České republice.

Firma Schaeffler k tomu dále uvedla, že přechod k elektromobilům způsobil nadbytečnou kapacitu ve výrobě součástek pro vozidla se spalovacím motorem. „Tento krok je nezbytný k tomu, aby se firma přizpůsobila budoucnosti,“ prohlásil generální ředitel Klaus Rosenfeld. Dodal, že propuštění není důsledkem zvýšených nákladů na energie ani geopolitické situace, nýbrž transformace odvětví.

Přibližně tři čtvrtiny propuštěných budou z pozic v administrativě a centrálních funkcí ve výzkumu a vývoji spalovacích motorů. Zbytek bude z výroby. Zhruba tisíc pracovních míst má zaniknout v Německu. Uzavírání závodů ale firma neplánuje.

Propouštění si vyžádá jednorázové náklady 130 milionů eur (3,2 miliardy korun). Má ale přinést roční úspory zhruba 100 milionů eur.

Firma Schaeffler také oznámila, že výnosy ve třetím čtvrtletí zvýšila o 27 procent na 4,24 miliardy eur (přes 103 miliard korun). Firmě se dařilo díky obchodům v průmyslovém sektoru. Firma Schaeffler mimo jiné vyrábí také pohony pro větrné turbíny. Za celý letošní rok firma čeká růst tržeb o šest až osm procent.

Dodavatelé pro automobilový průmysl se stali jedním z nejvýznamnějších příkladů převratných změn v tomto odvětví. Pro firmu je to už druhý transformační program v posledních letech. Již v roce 2020 firma oznámila zrušení 4400 pracovních míst.

Generální ředitel Klaus Rosenfeld německé agentuře DPA řekl, že přechod na elektrický pohon je mnohem rychlejší, než se donedávna předpokládalo. Hnací sílou však, podle něho, není politika v Evropě nebo v Německu, ale vývoj na velkých trzích v Číně a ve Spojených státech. Obě země patří k největším prodejním trhům německých automobilek.

V České republice provozuje společnost Schaeffler závody v Lanškrounu a ve Svitavách.

  • Zdroj: iDNES.cz