• Zveřejněno: 08.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Premiér Andrej Babiš (ANO) v sobotu na konferenci v Bratislavě opakovaně vyjadřoval k protestům proti jeho údajnému konfliktu zájmů. Uvedl, že není ve střetu ve střetu zájmů a řekl, že podobný scénář, kdy se na Slovensku po masových demonstracích měnila vláda, v Česku nepřipadá v úvahu.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu měl premiér Andrej Babiš při setkání se slovenským premiérem na tiskové konfremci po setkání se slovenským premiérem Peterem Pellegrinim prohlásit, že Česká republika není Slovensko. V České republice se nebude měnit vláda na základě demonstrací. Zároveň k tomu uvedl, že není žádný důvod, aby lidé protestovali, protože se mají skvěle. Současně se vyjádřil, že akceptuje protesty lidí, kteří demonstrují. Ovšem ihned dodal, že je mezi lidmi rozšířeno plno nepravd s tím, že za dobu, co je v politice se ve společnosti nashromáždilo plno lží. Načež dodal, že pokud by neselhaly tradiční politické strany, nikdy by nešel do politiky.

Premiér Andrej Babiš se také na předcházející tiskové konferenci v Bratislavě vyjádřil i k demonstracím proti své osobě. Přičemž uvedl, že změnu chtějí lidé, kteří prohráli volby. Konstatoval, že v úterý na Václavském náměstí v Praze za jeho demisi demonstrovalo 70.000 lidi, jak potvrdila policie, nikoliv 120.000 lidí, jak uváděli organizátoři demonstrace.

Premiér Andrej Babiš na konferenci v Bratislavě také lákal investory do České republiky s tím, že Česká republika je nejúspěšnější zemí v Evropě a patří mezi nejbezpečnější země světa. Podle něho je naše republika nejlepší nejen vregionu, ale v celé Evropě. „Pokud chcete investovat, (Česká republika) je nejlepší místo, je to místo budoucnosti,“ řekl Andrej Babiš v panelové diskusi na konferenci věnované mladým podnikatelům a talentům.

Podle Andreje Babiše jsou Češi inovativní a v mnoha profesích patří ke špičce. Připomněl období předválečného Československa, které označil za jednu z nejúspěšnějších zemí a lídrem v řadě sektorů.

Česká republika, podle Andreje Babiše, neplánuje na rozdíl od Slovenska převzít euro, což zdůvodnil tím, že eurozóna potřebuje změny. V eurozóně podle něj nemají co dělat Řecko a Itálie, které by ji měly opustit, pokud neuskuteční potřebné reformy.