• Zveřejněno: 12.02.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

České banky poskytly v roce 2019 lidem 75 500 hypotečních úvěrů za 175,6 miliardy korun. Proti předchozímu roku to bylo o 21.700 hypoték a 35 miliard korun méně. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z dat zveřejněných na stránkách ministerstva pro místní rozvoj. Hypoteční trh se podle expertů loni vyrovnával s přísnější regulací České národní banky (ČNB) a zaznamenal nejhorší výsledky za pět let. 

Podle limitů, která platí od října 2018, by dluh žadatele o hypotéku neměl překročit devítinásobek ročního čistého příjmu a na splátku dluhu by měl vynakládat maximálně 45 procent měsíčního čistého příjmu. Zároveň platí doporučení, aby banky neposkytovaly hypotéky nad 90 procent ukazatele LTV, tj. poměru výše úvěru k hodnotě zástavy. Zároveň, aby omezily i hypotéky nad 80 procent.

Podle ČNB byl rok 2019 silně ovlivněný takzvaným efektem předzásobení v roce předchozím. V období po ohlášení nových příjmových limitů platných od října 2018 totiž skokově vzrostl objem nově uzavřených hypotečních smluv. O to méně se jich pak podle centrální banky zákonitě poskytlo v období následujícím, tedy v první polovině roku 2019. Ve druhé polovině loňského roku se objemy skutečně nových hypotečních úvěrů postupně dostávaly na běžné úrovně předchozích let.

Ve zprávě České televize se dále uvádí, že přestože byl rozjezd hypotečního trhu na začátku loňského roku pomalejší kvůli předzásobení z předchozího roku, od září se objem poskytnutých hypoték vrátil nad 15 miliard korun, tedy na dříve běžné úrovně. Takže, podle předpokladu bankovních expertů se hypoteční trh bude muset smířit s tím, že hypoteční žně již skončily a trh se vrací do normálu.

  • Zdroj: Česká televize