• Zveřejněno: 15.10.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Lidé v době epidemie více nakupují elektronicky. I proto internetoví prodejci hledají lidi do skladů i na rozvoz objednávek. Odvětví, které nabírají zaměstnance, je ale více. Uvedli to ve své zprávě středeční Lidové noviny.

Podle této zprávy koronavirová krize, která zavinila útlum aktivit řady firem a vede k růstu nezaměstnanosti, naopak táhne nahoru některé obory. Třeba internetový obchod, logistiku či farmacii. Těm dnes chybějí zaměstnanci v řádu tisíců. Nedostatek lidí přetrvává i v IT.

Lidové noviny k tomu dále uvedly, že podle ředitele personální agentury Grafton Recruitment Martina Mala je největší poptávka po pracovnících v oblasti internetového obchodu a logistiky. A není to jen důsledek toho, že v posledních měsících opustily Česko statisíce zahraničních zaměstnanců. Zároveň uvádí, že e-commerce posílila tím, že většina spotřebitelů se přesunula z kamenných obchodů do online prostředí. Ruku v ruce s tím jde i vytváření nových pracovních pozic v logistice, protože někdo musí zpracovat objednávku a postarat se o její doručení k zákazníkovi.

Agentura Grafton Recruitment před pár dny zveřejnila výsledky průzkumu mezi 2200 zaměstnavateli, z něhož vyplynulo, že nové pozice vznikají také v oblasti farmaceutického průmyslu.

„To nepochybně souvisí s tím, že v dubnu až květnu spotřebitelé vzali lékárny útokem, protože si mysleli, že budou potřebovat větší zásoby léků,“ říká Martin Malo. To anonymně potvrzuje i jedna z pracovnic lékárenské sítě Dr. Max. „Od března je problém udělat si i kratičkou pauzu na oběd,“ stěžuje si.

Lékárny hledají farmaceuty i jejich asistenty za pulty prodejen anebo poradce v oblasti dermatologie. Ale i lidi starající se o zásobování nemocnic a pracovníky do e-shopů či takzvané „létající lékárníky“, tedy obchodní cestující.

„Z trhu máme podobné informace,“ potvrzuje hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček. Struktura ekonomiky se podle něj kvůli covidu trvale mění, perspektivními odvětvími jsou právě e-commerce, logistika, farmacie a IT. Volné pozice se podle něj nedaří obsazovat také kvůli tomu, že se státními zásahy, jako je třeba program Antivirus, udržují pozice, které v budoucnu nebudou potřeba.

Podle Jiřího Halbrštáta z personální agentury Manpower Group pandemie urychlila řadu změn, které by se jinak projevovaly pozvolna. Skokově se změnilo chování spotřebitelů, pracovní preference zaměstnanců, způsob organizace práce ve firmách, nebo se také v některých oblastech zrychlí automatizace. IT, e-commerce, logistika, strojní inženýrství, zdravotní a sociální služby a jiné rostou dlouhodobě a pandemie přinesla další pozitivní impulz.

Jaroslava Šindelářová ze speditérské firmy Geis k tomu řekla, že aktuálně firma skutečně pociťuje nedostatek zaměstnanců. Týká se to hlavně jejích logistických projektů, a to nejen těch, které jsou spojeny s e-commerce. Obsadit místa manipulačních dělníků ve skladech je v současné době těžší. Zpráva serveru Lidovky.cz dále uvádí, že třetí oblastí, kde se stále nedostává velkého počtu lidí, jsou informační technologie. Konstatuje, že je to dlouhodobý jev. Načež cituje tiskovou mluvčí skupiny ČEZ Alici Horákovou, která prohlásila, že ČEZ pracovníky v oboru IT shání a nabírá dlouhodobě, a to hned do několika společností. Podle ní je to dáno tím, že energetika momentálně prochází bouřlivou proměnou spojenou s digitalizací a decentralizací. IT odborníci se tak uplatní například v distribuci, ale třeba i ve výrobě.

Přičemž to potvrzuje Michal Novák z pracovního portálu Profesia.cz, který říká, že na specializovaném kariérním webu ČEZ každodenně visí nabídka zhruba stovky pracovních pozic. Minulý týden byla více než desetina z nich určena pro „ajťáky“.

Martin Malo z agentury Grafton Recruitment zase upozorňuje, že pod obrovským tlakem nedostatku zaměstnanců se e-shopy a logistika ocitnou zejména v posledních třech měsících roku. Nejde jen o to, že vrchol sezony, Vánoce, obchodům tradičně pomáhaly zvládnout hlavně zaměstnanci z Ukrajiny, ochotní pracovat přesčas i během svátků. Ale právě i kvůli pozměněným nákupním zvyklostem Čechů.

Letošní konec roku je samozřejmě velmi ovlivněn situací ohledně covidu. Myslíme si, že letos bude více než kdy jindy platit, že je normální nakupovat online, a tudíž děláme maximum pro to, abychom zvládli všechny dárky doručit včas,“ řekla Lidovým novinám mluvčí jednoho z největších internetových obchodů Alza.cz Daniela Chovancová. Firma se masivně poptává především po skladnících.

Podle Českého statistického úřadu se v srpnu míra nezaměstnanosti zvýšila na 2,8 procenta práceschopného obyvatelstva z červencových 2,7 procenta. Podle ministerstva práce a sociálních věcí, které eviduje přímo zájemce o práci a nabídky volných míst, v srpnu hledalo práci bezmála 280 tisíc lidí, přičemž zaměstnavatelé nabízeli zhruba 340 tisíc pracovních pozic.

  • Zdroj: Lidovky.cz