• Zveřejněno: 28.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda vlády ČR Andrej Babiš před summitem Evropské unie, který se m á uskutečnil v neděli 30. Června, svolal na neformální schůzku na páteční podvečer premiéry zemí visegrádské čtyřky (V4), tj. Polska, Maďarska, Slovenska a České republiky. Potvrdil to v e svém vyjádření pro Lidové noviny.

Cíle této schůzky, jde podle premiéra Andreje Babiše, aby předsedové vlád V4 znovu koordinovali své představy o tom, koho by V4 měla navrhnout jako konkrétní kandidáty na obsazení pěti vrcholných unijních postů, tj., především do funkce předsedy Evropské komise (EK) a předsedy Evropské rady (ER).

„Potřebujeme takového šéfa Evropské komise (EK), kterému nevadí náš středoevropský region,“ zdůraznil Andrej Babiš, který je hlasitým kritikem dosavadního systému nasazování takzvaných „spitzenkandidátů“, tedy lídrů europarlamentních frakcí, z nichž někteří nemají alespoň dle slov premiéra „teritorium V4 zrovna v lásce“.

Předseda vlády ČR Andrej Babiš dále uvedl, že pro Českou republiku a země V4 je důležité, aby příští předseda Evropské komise nepolitizoval, aby nekomentoval politiku, a aby realizoval hlavně závěry Evropské rady. Trnem v oku (a nejen) českému premiérovi zůstává Němec Manfred Weber, kandidát evropských lidovců. Premiér Andrej Babiš nepodporuje ani hlavu evropských socialistů a současného eurokomisaře, Nizozemce Franse Timmermanse.

Země V4, jež na popud Andreje Babiše ladila společné noty už v předminulém týdnu v Budapešti, má několik konkrétních jmen, odmítá je však prozrazovat médiím. „Ale konkrétní dohody máme,“ ujistil Andrej Babiš.

Ve hře o některý z vysokých unijních postů, patrně o křeslo šéfa unijní diplomacie, zůstává současný místopředseda EK Slovák Maroš Šefčovič. Jednotně deklarovanou podporu celé V4 však dosud nezískal, rezervovaně se k němu staví i šéf českého kabinetu.