• Zveřejněno: 07.04.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) trvá na tom, aby od roku 2021 byla minimální penze 15.000 korun. Podle ní je velký počet seniorů ohrožen chudobou. Uvedla to v nedělním pořadu Partie TV Prima.

Současně k tomu uvedla, že pokud je cílem důchod ve výši 15.000 Kč a parlamentem projde zvýšení důchodů o 900 korun v roce 2020, potom by se v roce 2021 musely důchody zvednout o 801 Kč. Zároveň odmítla kritiku ze strany ministerstva financí, protože ministerstvo dbá jen na jeden faktor a tím je výše státního rozpočtu.

Sama v této souvislosti vidí i společenské dopady otázky výše důchodu. Konstatovala, že rozpočtová odpovědnost je důležitá, ale nesmí to být jen o číslech. Přednášky o rozpočtové odpovědnosti jsou, podle ní, nemístné. Vždyť od roku 2013 v České republice stoupl počet lidí starších 65 let ohrožených chudobou o třetinu.“

V diskuzi dále odmítla, že je systém nákladný. Uvedla k tomu, že poměr důchodu k HDP je asi 8 procent. Pokud to navýšíme o 32,5 miliardy, tak se to zvýší o cca tři čtvrtě procenta. Současně uvedla, že na důchody a sociální politiku se v České republice dávají finance, které jsou pod průměrem EU. Zároveň popřela, že by byl důchodový systém ohrožen. Konstatovala, že pokud se v ČR najdou dodatečné fiskální příjmy, tak obavy čeští důchodci mít nemusejí.

Zároveň uvedla, že není dobře, že příjem rozpočtu jde především ze zdanění příjmů a spotřeby. Zopakovala, že chce zavést sektorovou daň a digitální daň. „Na návrh ministra zdravotnictví se budou zvyšovat spotřební daně na líh a tabák,” prohlásila k tomu Jana Maláčová.

Zmínila se také, že v komisi pro spravedlivé důchody zvažují zvýšení minimálních odvodů pro živnostníky, aby i oni měli slušné důchody. Řeší se i otázka třetího pilíře. Sama ale podotkla, že spoření na důchod není řešením, protože ne všichni si na důchod mohou spořit.

Současně odmítla i konkurenční lidovecký návrh k otázce řešení důchodů s tím, že takový návrh by měla překládat vláda, nikoliv jako poslanecký návrh. Zároveň jí vadí, že s tímto návrhem návrhy nepřišli lidovečtí zástupci v komisi pro spravedlivé důchody. Dodala, že jejich návrh by stál 150 miliard.