• Zveřejněno: 08.06.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministr zemědělství Miroslav Toman (za ČSSD) chce nařídit veřejným institucím, aby používaly určitý podíl lokálních nebo bio potravin. Změnu chce dát do novely zákona o potravinách, ministerstvo se tak chce podílet na pozměňovacím návrhu několika desítek poslanců. V neděli to uvedl v pořadu Partie na CNN Prima NEWS.

Podle zpravodajství Českého rozhlasu původní poslanecký návrh na úpravu vládní novely zákona o potravinách by zavedl povinnost nabízet od příštího roku 55 procent českých potravin v obchodech s postupným nárůstem až na 85 procent.

Podle ministra zemědělství Miroslava Tomana by byl únosný návrh na zhruba dvě třetiny, příkaz pro obchodní řetězce by ale byl podle něho pouze „deklaratorní“.

Návrh novely zákona se nyní vrátil do druhého sněmovního čtení, poslanci ho chtějí přepracovat. Ministerstvo se chce na této změně podílet.

Pokud ale chce stát něco přikazovat, měl by jít příkladem, řekl Miroslav Toman k případné povinnosti veřejných institucí používat v nějaké míře lokální nebo bio potraviny. Prováděcí předpis k zákonu by pak chtěl nechat notifikovat u Evropské komise, aby se nepříčil evropskému právu.

Český rozhlas zároveň uved, že od návrhu na povinné množství českých potravin v obchodech se v posledních dnech distancovala například společnost Agrofert. Podle jeho mluvčího Karla Hanzelky by nešel ani splnit například u masných výrobků. „Důvodem je nesoběstačnost. Tolik masa (především vepřového) se zkrátka v České republice nevyprodukuje, aby se pokryla celková spotřeba obyvatel. A nejde jen o nás, kteří máme v České republice vlastní chovy, ale o všechny producenty masa a uzenin,“ uvedl Karel Hanzelka.

Podle Českého rozhlasu jsou proti tomuto návrhu také nadnárodní potravinářské společnosti sdružené v Českém sdružení pro značkové výrobky, dále Asociace soukromého zemědělství, Hospodářská komora ČR a její členská organizace Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR.

Novelu zákona o potravinách, tj. zajistit určitý podíl českých potravin, na pultech obchodů, naopak podporuje Agrární komora ČR. Podle ní koronavirová krize mimo jiné ukázala, že je žádoucí, aby Česká republika byla soběstačnější v produkci potravin, které místní zemědělci dokážou vyrobit za stejných či nižších nákladů jako ti zahraniční.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS, Český rozhlas