• Zveřejněno: 25.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Zpráva Evropské komise (EK) v pondělí 24. června potvrdila to, co Ministerstvo zemědělství (MZe) dlouhodobě řeší: na trhu v EU je řada produktů stejné značky s odlišným složením a stejnou nebo podobnou přední stranou balení. Uvádí to ministerstvo zemědělství ve své tiskové zprávě.

Podle ministerstva zemědělství ze zveřejněné studie, kterou si nechala vypracovat Evropská komise, vyplývá, že 31 procent testovaných produktů prezentovaných spotřebiteli jako stejné nebo podobné, měly v různých členských státech odlišné složení. Analýza se týkala téměř 1400 potravinářských výrobků z 19 zemí EU.

„Plošné testy v Evropské unii potvrdily, že dvojí kvalita potravin je závažný problém a její počáteční zpochybňování ze strany Evropské komise nebylo na místě. Výsledky společného testování ukázaly, že dvojí kvalita existuje u významné části testovaných výrobků. Nejde o to, že některá verze stejně prezentovaného výrobku by byla zdravější nebo méně zdravá nebo nekvalitní. Jde o rozdílný podíl hlavních nebo charakteristických složek v daném produktu. Ten by měl být ve všech stejně prezentovaných výrobcích stejný. Nemůžeme připustit, aby v Unii existovali občané několika kategorií,“ řekl ke zveřejněné zprávě Evropské komise ministr zemědělství Miroslav Toman.

Ministerstvo zemědělství řeší dvojí kvalitu potravin novelou zákona o potravinách, kterou v květnu schválila vláda. „Tímto návrhem zakazujeme dvojí kvalitu potravin. Mým cílem je zajistit spotřebitelům férové zacházení. Zaručit jim, že budou mít možnost koupit si v České republice stejně kvalitní výrobky jako jinde v Unii,“ zdůraznil ministr Miroslav Toman.

Přímo v zákoně proto bude uvedeno, že „na trh je zakázáno uvádět potraviny, označené totožně s potravinou uváděnou na trh v jiném členském státě EU, ačkoliv potravina uváděná na trh v České republice má odlišné složení nebo vlastnosti“. Na dodržování zákazu dvojí kvality bude dohlížet Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Za porušení pravidel bude hrozit pokuta až do výše 50 milionů korun.

„Díky tomu, že dvojí kvalitu v novele zákona o potravinách zakazujeme, začne tento zákaz platit podstatně dříve, než v rámci dvouleté transpoziční lhůty evropské směrnice,“ dodal ministr zemědělství Miroslav Toman.