• Zveřejněno: 07.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Stát by si mohl vyhradit 49 nových míst pro stavby vodních děl a hospodaření s vodou. Navrhuje to ministerstvo zemědělství. Podle zpravodajství České televize o tom jednala v úterý Národní koalice pro boj se suchem. Zazněly přísliby miliardových investic, mimo jiné půjdou na přivaděče vody v nejpostiženějších oblastech.

Přes sto míst určených pro stavbu nových vodních děl a dalších opatření proti suchu by nově mělo být v Generelu lokalit pro akumulaci povrchových vod. Ministerstvo zemědělství chce totiž rozšířit aktuální 65bodový seznam o dalších 49 míst. V hájených územích se nesmí mimo jiné stavět dopravní koridory nebo zařízení pro průmysl a energetiku, která by mohla narušit geologické poměry lokality.

O které konkrétní lokality jde, nechce zatím ministerstvo zemědělství prozradit. Náměstek ministra zemědělství Aleš Kendík ale ujistil, že nejde o místa, proti kterým měli lidé dříve výhrady. Podle něho, byla většina lokalit, o nichž se v roce 2015 jednalo, byla místními lidmi vnímána negativně, proto se nyní o nich již nejednalo a do nového návrhu nebyly zařazeny. Zároveň k tomu dodal, že pokud jde o nově vytipované lokality, tak nejde o cenné oblasti z pohledu životního prostředí nebo místa, kde žije mnoho lidí.

Ministerstvo zemědělství dnes, v úterý, představilo tak své plány na jednání Národní koalice pro boj se suchem, ve které jsou zastoupeni politici, vědci i zástupci vodohospodářů a zemědělců. Koalice se sešla v době, kdy je sucho podle expertů v České republice horší než loni v téže době a prognóza srážek není příznivá. Nádrže jsou teď sice plné, ale chybí podzemní voda. V zimě totiž sice napadlo hodně sněhu, ale hlavně na horách

Podle ředitele Českého hydrometeorologického ústavu Marka Riedra sucho ovlivňují především sněhové srážky ve středních a nižších polohách. Takže ačkoli napadlo v absolutním množství poměrně velké množství srážek, situaci se suchem příliš nevylepšily.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) na jednání koalice proti suchu slíbil, že v následujícím desetiletí půjde na projekty spojené s vodou 50 miliard korun. Mimo jiné se za ně budou stavět a rozšiřovat vodovody.

Podle ministra zemědělství Miroslav Tomana je v plánu například vybudování přivaděče Praha–Kladno nebo posílení kapacity Východočeské vodárenské soustavy Náchod – Hradec Králové. Přičemž, propojení vodárenských soustav pomůže se zásobováním vodou téměř pro tři miliony lidí. Vylepšení vodovodů by se měli dočkat také lidé na Klatovsku nebo Liberecku. 

Ministerstvo životního prostředí zároveň avizovalo dotační výzvu, ve které rozdělí obcím a městům půl miliardy na nové vodovody. Ministerstvo zemědělství spolu s Lesy ČR chystá také rekonstrukci, obnovu, odbahnění nebo stavbu 1215 rybníků a malých vodních nádrží. Každý rok na ně půjde půl miliardy korun.