• Zveřejněno: 13.02.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

Pravomoci Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) kontrolovat hospodaření se státními penězi se možná rozšíří. Změnu ústavy ve středu schválila Poslanecká sněmovna. Čeká se na postoj Senátu. Uvedla to ve svém zpravodajství Česká televize.

Novela zákona o Nejvyšším kontrolním úřadu, kterou předložili Piráti, rozšiřuje pravomoci úřadu tak, že by mohl kontrolovat i hospodaření s dalšími veřejnými penězi. Mohl by také prověřovat hospodaření firem, v nichž mají stát nebo samosprávy většinový podíl. Nyní musí novelu schválit ještě Senát, kde obdobné pokusy v minulosti neuspěly.

Nejvyšší kontrolní úřad nyní prověřuje jen hospodaření se státním majetkem a plnění státního rozpočtu. Kontrolu hospodaření jiných subjektů než státu, tedy i obcí a krajů, může podniknout v případě, kdy hospodaří se státním majetkem.

Koho přesně bude smět NKÚ kontrolovat, stanoví až související vládní novela zákona o NKÚ. Poslanci v ní ve středu odhlasovali jen dílčí úpravy a před závěrečným hlasováním její projednávání přerušili do doby, než Senát rozhodne o schválené novele ústavy. Důvodem je, že pro projednávání ústavní novely nemá Senát stanovenou lhůtu, zatímco pro běžný zákon platí lhůta 30 dní. Stejně tak poslanci přerušili projednávání obdobné novely zákona o NKÚ, kterou předložili Piráti.

V dílčím hlasování poslanci o vládní novele rozhodli, že úřad bude moci kontrolovat hospodaření krajů a statutárních měst. Původně vláda navrhovala, aby mohl dohlížet na obce s rozšířenou působností.

Z novely poslanci vypustili možnost kontrolovat hospodaření veřejných vysokých škol a veřejných výzkumných institucí. Úřad ale podle ní bude moci kontrolovat Českou televizi a Český rozhlas. Poslanci odmítli návrh rozšířit počet členů širšího vedení úřadu, kolegia, z nynějších 15 na 17.

Pro novelu hlasovalo 138 poslanců, zapotřebí jich byla ústavní většina, tedy 120 hlasů. Pro změnu ústavy hlasovali poslanci z klubů ANO, KSČM, Pirátů, SPD, ČSSD a po jednom poslanci z klubů KDU-ČSL a STAN.

Neprošel návrh ústavně-právního výboru, aby se NKÚ zabýval i tím, jak fungují kontroly ve veřejné správě. Předseda kontrolního výboru Roman Kubíček (ANO) poukazoval na to, že sám úřad o tuto kompetenci nestojí.

Příslušná databáze kontrol by si podle něj vyžádala podle odhadů od šesti do 200 milionů korun. Martin Kupka (ODS) označil tuto částku za „vycucanou z prstu“ a evidenci kontrol hájil. Podle Kupky jsou hlavně malé obce zatěžovány častými kontrolami.

Poslanecká sněmovna neschválila pozměňovací návrhy poslanců Kateřiny Valachové (ČSSD) a Martina Kupky, aby běžný zákon o NKÚ patřil mezi normy, na jejichž znění se musí shodnout obě parlamentní komory.

O rozšíření kontrolních pravomocí NKÚ usiluje už od roku 2013 protikorupční platforma Rekonstrukce státu. „Přínosem kontrol ze strany NKÚ je zejména to, že se jedná o jediný nezávislý auditní orgán státu. Na rozdíl od takzvaných interních kontrol ministerstev může zaručit objektivní a politicky nestranné informace o hospodaření s veřejnými prostředky,“ uvedl v dnešní tiskové zprávě Josef Karlický z platformy.

  • Zdroj: Česká televize