• Zveřejněno: 16.07.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká republika bude muset kvůli evropským návrhům, které mají země EU nasměrovat ke splnění přísnějších emisních cílů v roce 2030, předělat Národní energeticko-klimatický plán. Podle portálu Zemědělec.cz to prohlásil předseda Komory obnovitelných zdrojů energie Štěpán Chalupa. Uvedl, že podílu 40 procent obnovitelných zdrojů na úrovni EU do roku 2030 by mělo podle metodiky výpočtu Evropské komise Česko přispět 29 až 32 procenty, počítá ale s růstem podílu zelených zdrojů na 22 procent.

„Přetahování o dva, tři procentní body nemá smysl. Tak jako tak jde prakticky o zdvojnásobení současného stavu, to je možné zajistit pouze jasným pozitivním přístupem státu. Váhání a zpochybňování, jestli jsou obnovitelné zdroje priorita, musí v Česku skončit,“ řekl Chalupa.

Ministerstvo průmyslu a obchodu v materiálu z loňského prosince uvedlo, že podíl obnovitelných zdrojů na celkové spotřebě energie roste, v roce 2019 činil 16,24 procenta proti 15,14 procenta v roce 2018.

„Transformace energetiky přináší vedle decentralizace výrobní základny také decentralizaci vlastnickou. Namísto několika málo energetických firem vlastnících pár desítek elektráren zde během dekády vzniknou statisíce zdrojů vlastněných samovýrobci, podnikateli, domácnostmi, obcemi, využívající i energetická společenství. Je oprávněné předpokládat, že role státu by měla být těmto trendům vytvářet podmínky,“ uvedl Chalupa.

  • Zdroj: Miroslav Svoboda