• Zveřejněno: 08.02.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

ČSSD a hnutí ANO se nakonec dohodly, že pro příští rok nebude koalice prosazovat obědy zdarma pro všechny děti. Místo toho se má ztrojnásobit částka ve stávajícím dotačním programu ministerstva školství na obědy zdarma pro děti z chudých rodin. V něm by mělo být k dispozici až 100 milionů, což by mělo stačit na bezplatné obědy pro asi 25 tisíc dětí. Po jednání koaliční rady to řekla první místopředsedkyně poslaneckého klubu ČSSD Kateřina Valachová, jak ve svém zpravodajství uvedla Česká televize.

ČSSD původně navrhovala bezplatné obědy pro všechny děti ze školek a z prvního stupně základních škol, což by vyšlo ročně zhruba na 5,4 miliardy korun. Ministr školství Robert Plaga (ANO) navrhoval kompromis, podle kterého by na bezplatné obědy dosáhly jen děti z těch rodin, které pobírají přídavky na děti. To by vyšlo státní rozpočet na 1,7 miliardy.

Ústup od plošného zavádění bezplatných obědů do škol naznačoval před týdnem i premiér Andrej Babiš, kdy by se se koalice mohla přiklonit spíše k rozšíření dosavadních projektů.

Dotační program ministerstva školství funguje od roku 2015. „Neznamená byrokracii pro školy, nežene školy ani rodiče na úřad práce pro nějaké potvrzení,“ vysvětlovala na brífinku poslankyně Kateřina Valachová. Podle ní je posouzení životních poměrů u konkrétních rodin a dětí na řediteli školy, který může flexibilně reagovat. „Nedochází ke stigmatizaci dětí. Nedochází k tomu, že bychom se dívali na děti skrze peněženky rodičů nebo skrze sociální systém,“ doplnila.

Také podle ministryně financí Aleny Schillerové (za ANO) je posílení programu nejlepší cestou, která nepředstavuje vyšší administrativní náročnost.

Poslankyně Kateřina Valachová zároveň upozorňovala, že zmíněný program necílí na mateřské školy. Nadále však pro ně pokračuje podpora z evropských peněz z programu ministerstva práce a sociálních věcí.

„Tu máme zajištěnou do roku 2020. Potom se z hlediska hospodárnosti budeme dívat na to, co vyjednáme z evropských peněz v roce 2021, co bude pokračovat z národních zdrojů, jestli například u mateřských škol přece jen školní stravování nezahrneme do něčeho, na co se mohou rodiče spolehnout, že stát jako službu zajistí. Ale to je otázka až na rok 2021 a dále,“ konstatovala Kateřina Valachová.