• Zveřejněno: 03.11.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Předseda poslaneckého klubu ANO Jaroslav Faltýnek je přesvědčen, že opoziční strany měly dostatečný prostor, aby přednesly své námitky k vládnímu daňovému balíčku. Nebojí se proto ústavní stížnosti, kterou opozice avizovala poté, co Jaroslav Faltýnek prosadil pevný termín hlasování, což znamená, že rozprava k tématu může skončit předčasně. Oznámil to v nedělním pořadu České televize Otázky Václava Moravce.

Naproti tomu předseda klubu Pirátů Jakub Michálek v témže pořadu upozornil, že Ústavní soud ČR již dříve podobný postup vládních stran označil za porušení jednacího řádu.

V pořadu Otázky Václava Moravce zároveň zaznělo, že poslanci se již třikrát mimořádně, a předtím jednou řádně, sešli, aby projednali daňový balíček a následně i zvýšení rodičovského příspěvku. Dosud se ale k hlasování ani nepřiblížili. Protože jde o třetí čtení, bylo na rozpravu vždy maximálně pět hodin a všechen čas zabraly dlouhé projevy opozičních poslanců.

Například v pátek předčítal předseda poslanců TOP 09 Miroslav Kalousek téměř tři a půl hodiny z evropské směrnice Solvency II. Do rozpravy se přihlásilo přes dvacet dalších poslanců, nejspíše však na všechny nedojde. Proto poslanec Jaroslav Faltýnek prosadil, že se ve středu v 10 hodin začne hlasovat. Opoziční strany daly najevo, že pokud nebudou mít dost prostoru pro vyjádření svých výhrad, obrátí se na Ústavní soud ČR.

Předseda klubu KDU-ČSL Jan Bartošek, jehož stranický předseda Marek Výborný již avizoval, že se strana k případné stížnosti připojí, v tomto televizním pořadu odmítl, že by byla taková akce předem odsouzena k neúspěchu. V minulém volebním období přitom za podobných okolností opozice u Ústavního soudu neuspěla. Tehdy koalice prosadila pevné hlasování při zavádění EET.

Ohledně daňového balíčku, podle Jana Bartoška, jednali poslanci podstatně kratší dobu. Nezazněly všechny argumenty. Všechny příspěvky, které v diskusi zaznívají, byli k věci. Nečetla se tam Babička nebo něco takového. Zatímco při projednávání EET zaznívaly příspěvky, které k věci nebyly. V tento moment se vedla rozprava, která je k věci. Nikdo neodbíhal. „Jsem přesvědčen, že žaloba má šanci na úspěch,“ konstatoval Jan Bartošek.

Jaroslav Faltýnek naopak míní, že v součtu dostali opoziční poslanci na diskusi více času, než tomu bylo v případě EET. Počítá totiž i s časem, o který chtěla koalice jednání prodloužit, ale opoziční strany takovou možnost vetovaly. „My jsme dali velký časový prostor, v podstatě více než u EET,“ usoudil Jaroslav Faltýnek. Navíc očekává, že když Ústavní soud ČR nezrušil zákon o EET, zachová se stejně v případě daňového balíčku.

Jakub Michálek (Piráti) o tom však není přesvědčen. Připomněl, že i když soud zákon minule nezrušil, konstatoval, že koalice porušila předčasným ukončením rozpravy jednací řád. Proto by nyní mohl být výsledek odlišný. „Předtím žádné rozhodnutí Ústavního soudu nebylo. Teď máte rozhodnutí Ústavního soudu,“ sdělil Jakub Michálek.

Opoziční politici mají k daňovému balíčku výhrady z několika důvodů. Nejhlasitěji poukazují na plánované zdanění technických rezerv pojišťoven, ale také se pozastavují nad tím, že koalice původně slibovala, že daně vůbec nebude zvyšovat.

Podle Jana Bartoška se může stát i to, že příjmy, které vláda od balíčku očekává, stát vůbec nezíská. Upozornil, že neproběhl řádný proces RIA – tedy hodnocení dopadů regulace. „Nemáte spočítáno, co to udělá s alkoholem, zda to nepovede k rozvoji černých palíren a kauzy Drak, kterou jsme tady měli. Nemáte spočítáno, jestli daně nepřivedou to, že se sem bude pašovat více černého tabáku, zda to nepovede k rozvoji černého on-linu. Jen jste se koukli z okna a řekli si ‚kde jsou nějaké prachy, které bychom si mohli sebrat?‘,“ podotkl Jan Bartošek.

Podpořil ho i předseda pirátských poslanců Jakub Michálek, podle kterého se vláda obecně dopady svých daňových zákonů příliš nezabývá. Předchozí koaliční vláda ČSSD, ANO a KDU-ČSL podle něj měla od komise pro RIA asi 50 souhlasných stanovisek ročně, nynější kabinet je na tom mnohem hůře. Uvedl, že současné vládě počet doporučení z komise pro RIA klesl na deset.

V průběhu diskuse k daňovému balíčku Jaroslav Faltýnek několikráte zopakoval, že úvahy o podání stížnosti opozičních poslanců k Ústavnímu soudu ČR je poněkud předčasná záležitost, protože zatím není jasné, jak celé středeční hlasování dopadne.