• Zveřejněno: 09.06.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ministryně práce a sociálních věcí Jana Maláčová (ČSSD) chce navrhnout reformu penzí. Senioři by podle ní měli dostávat 28 procent průměrné mzdy nebo dalších pět set korun za každé vychované dítě. Podle některých politiků či odborníků se prakticky o důchodovou reformu nejedná. Návrh prý řeší jenom výdaje, nikoli příjmy. Ministryně Jana Maláčová chce také prosadit zvýšení minimální mzdy na 18 tisíc korun. Tématu se věnovaly úterní Události komentáře České televize.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Michal Pícl (ČSSD) v Událostech, komentářích řekl, že dát seniorům tři sta korun nad rámec valorizace je nutné. „To, co tady bylo za dob pravice, že se vůbec nevalorizovalo na důchodech, jsme za vlády Bohuslava Sobotky změnili, a tím, že doháníme nad rámec valorizace, tak se snažíme dohnat resty minulosti,“ uvedl. 

Na to, že si kvůli takovému zvýšení důchodů bude muset stát více půjčit, Michal Pícl řekl: „Tady se zrušila superhrubá mzda za 120 miliard korun, a nikdo se nad tím nepozastavil. Toto (důchody) bude stát asi deset miliard navíc, já si myslím, že senioři si to zaslouží,“ argumentoval.

Podle první místopředsedkyně Pirátů a místopředsedkyně sněmovního výboru pro sociální politiku Olgy Richterové je důležité, aby na důchody bylo i za deset let. „Přáli bychom si důchody na vysoké výši, ale zároveň vidíme, že jsou domácnosti, které výrazně utrpěly koronakrizí, jsou to bohužel zejména domácnosti s dětmi, samoživitelé,“ uvedla. 

Podle předsedy Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Josefa Středuly si Česká republika deset miliard korun na zvýšení důchodů dovolit může. „Spotřebou, kterou důchodci realizují především v Česku, podpoří české firmy, malé a střední firmy. Tyto peníze se skutečně vrátí do ekonomiky,“ míní. Zároveň ale upozornil i na plýtvání, například zrušení daně z převodu nemovitosti.

Viceprezident Svazu průmyslu a dopravy ČR Jan Rafaj řekl, že pokud by Česko mělo zdravé státní finance, tak deset miliard by nebyl problém. „Tato vláda prozatím v té praktické rovině neudělá s důchodovým systémem vůbec nic. Tím nechci popřít, že tady existuje komise pro spravedlivé důchody, na druhé straně tady nemáme nic hotového. ČSSD se může vymlouvat na koaličního partnera, nicméně je to vláda, která tuhle zemi řídí, a zatím má nulový výsledek z hlediska důchodového systému,“ upozornil. 

Podle Jana Rafaje jsou velkým problémem také „nápady, které zavádí ČSSD a hnutí ANO“, jež vedou k velkému deficitu státního rozpočtu. „Země, které ke svému deficitu přistoupily obdobným způsobem v minulosti, se dostaly postupně do situace, kdy nejsou schopny ufinancovat důchody jako takové,“ sdělil.

Návrh Jany Maláčové ale ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) nepovažuje za důchodovou reformu, řekla to v pondělních Událostech, komentářích. O reformu se nejedná ani podle Jana Rafaje. „Je to důchodová reforma, zásadně to mění ten systém. Napravuje to některé nespravedlnosti,“ oponoval Michal Pícl. Jako příklad uvedl například příspěvek za vychované dítě nebo možnost jít do předčasného důchodu kvůli náročnější profesi, což uvítal i Josef Středula.

„Tak, jak je to dnes připraveno, to přináší okamžité výdaje, ale neřeší to okamžitě příjmovou stránku,“ říká Jan Rafaj.

Náměstek ministryně práce a sociálních věcí Michal Pícl upozornil na to, že spolu s důchodovou reformou měla přijít i ta daňová, ta ale podle něj nepřišla. „My jako sociální demokraté říkáme, kde na to vzít, chceme se podívat na ten neúměrný odtok kapitálu do zahraničí, chceme sektorové daně a víme, jakým způsobem ty příjmy do České republiky přinést,“ řekl.

  • Zdroj: Česká televize