• Zveřejněno: 13.06.2019
  • Autor: Mgr. Tomáš Hartman

Koncem roku 2018 Spojené státy odstoupily od tzv. společného komplexního akčního plánu (JCPOA) ohledně íránského jaderného programu. Současný americký prezident Donald Trump se tak jasně vymezil proti politice svého předchůdce Baracka Obamy, co se týče vztahů s Íránem. Důvodem k tomu bylo to, že je podle něj dohoda od základu špatně koncipovaná a nedává dostatečné záruky, že bude íránský program obohacování uranu použit pouze pro mírové účely. Dohoda JCPOA byla přijata šesti světovými velmocemi – Spojenými státy, Velkou Británií, Francií, Čínou, Ruskem a Německem v roce 2015, a od poloviny ledna 2016 byla zrušena většina sankcí EU a OSN vůči Íránu.

Rozhodnutí americké vlády postavilo EU do obtížného situace, protože chce na jednu stranu zachovat obchodní vztahy s Íránem a zajistit evropským firmám přístup na íránský trh, ale na druhou stranu nechce přilévat olej do ohně, který momentálně hoří v oblasti mezinárodních obchodních vztahů. V souvislosti s vypovězením dohody ze strany Spojených států oznámila Evropská komise, že aktualizuje tzv. blokovací nařízení, což je legislativní akt z roku 1996, který chrání evropské subjekty před extrateritoriálním uplatňováním právních předpisů třetích zemí. Kromě toho je možné díky nařízení vymáhat škody způsobené z těchto extrateritoriálních právních předpisů.

V souvislosti s vypovězením JCPOA ze strany Spojených států oznámili 31. ledna 2019 zástupci Velké Británie, Francie a Německa, že chtějí vytvořit obchodní mechanismus, který by umožnil evropským společnostem obchodovat s íránskými protějšky bez toho, aby byly porušovány americké sankce. Mechanismus dostal název INSTEX (Instrument in Support of Trade Exchanges – nástroj na podporu obchodních výměn) a měl by umožnit legitimní obchod evropských firem s Íránem.

Zatímco podle tří zakládajících zemí a ani podle institucí EU není INSTEX v rozporu se zavedenými sankcemi, americká strana dala jasně najevo, že společnosti využívající INSTEX by se mohly setkat s určitými omezeními na americkém trhu, konkrétně by jim nemusel být umožněn přístup k financím amerických bank. INSTEX by měl v prvé řadě pomoci s obchodní výměnou produktů, které jsou klíčové pro íránský trh. Především se jedná o léky, lékařská zařízení a zemědělsko-potravinářské výrobky. Později by se měla obchodní výměna zaměřit i na nejdůležitější íránský vývozní artikl, tedy ropu.

Přestože je v primární řadě INSTEX určený pro obchod mezi EU i Íránem, EU nevylučuje, že by ho v pozdější fázi mohly využívat i subjekty mimo evropskou osmadvacítku, ani že by se mohl využít pro jiné třetí země, ve kterých čelí firmy z EU extrateritoriálním sankcím jiných států. Systém by měl pomoci zejména malým a středním podnikům, které nemají prostředky na to, aby mohly s Íránem obchodovat na vlastní pěst a nemusely se bát, že americké sankce poruší. Podle vyjádření zástupců EU by měl být systém spuštěn v nejbližších týdnech, žádné konkrétní datum ale zatím stanovené nebylo. Kromě toho Komise připravuje seznam doporučení, jak postupovat, pokud chtějí pokračovat s obchodní činností v Íránu a je k dispozici i pro konzultace firmám, které se nacházejí ve specifické situaci vyžadující individuální přístup.