• Zveřejněno: 11.05.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Meziroční růst spotřebitelských cen v České republice je nejvyšší od prosince 1993. Inflace v dubnu zrychlila na 14,2 procenta z březnových 12,7 procenta. Vliv na to měly zejména ceny bydlení, pohonných hmot a potravin. Podle zpravodajství České televize to vyplývá z údajů, které zveřejnil Český statistický úřad (ČSÚ). Analytici čekali pomalejší růst mírně nad třinácti procenty. Meziměsíčně se spotřebitelské ceny zvýšily o 1,8 procenta.

Podle ČSÚ spotřebitelské ceny vzrostly, oproti loňskému dubnu, o 14,2 procenta. Bylo to nejvíce za poslední tři desetiletí, kdy v prosinci 1993 meziroční růst cen dosáhl hodnoty 18,2 procenta. Ceny zboží úhrnem vzrostly o 15,3 procenta a ceny služeb o 12,1 procenta.

V cenách vynakládaných za bydlení meziročně zdražila elektřina o 30,1 procenta, zemní plyn o 44,2 procenta, tuhá paliva o 24,1 procenta a teplo a teplá voda o 17,5 procenta. Růst byl ve všech případech vyšší než v březnu. Nájemné se v dubnu zvýšilo o 4,5 procenta, vodné o 5,3 procenta a stočné o 6,4 procenta.

Rychlejší než v březnu, byl dubnový meziroční růst také u potravin. Například mouka v dubnu meziročně zdražila o víc než polovinu, maso o 11 procent, polotučné trvanlivé mléko téměř o třetinu, vejce o víc než 14 procent a cukr o víc než čtvrtinu. Chleba byl tak proti loňsku dražší o víc než pětinu, cena másla stoupla o 31,6 procenta a brambor o 19,2 procenta.

Ceny lihovin naopak proti loňskému dubnu klesly o 4,1 procenta, u vína se nezměnily a u piva vzrostly o dvě procenta. Růst cen stravovacích služeb zrychlil na 19,5 procenta. Auta zdražila meziročně o téměř 14 procent a pohonné hmoty a oleje o 41,5 procenta. Podle ČSÚ ceny oděvů vzrostly o 21,4 procenta a obuvi o 15,2 procenta.

Tržby v maloobchodě v březnu zrychlily meziroční růst na 5,4 procenta z únorových revidovaných 4,1 procenta. Výrazně si polepšily hlavně prodejny nepotravinářského zboží, které byly loni zavřené kvůli epidemii koronaviru. Nižší tržby naopak letos měly podle ČSÚ internetové obchody. Meziměsíčně maloobchodní tržby klesly o 0,1 procenta.

Nejvyšší růst zaznamenaly prodejny s oděvy a obuví, tržby v nich proti loňskému březnu vzrostly více než trojnásobně. ČSÚ dále uvádí, že v porovnání s rokem 2019 však byly o čtvrtinu nižší. Prodejny sportovního vybavení utržily o 17,8 procenta více, prodejny domácích potřeb o 17,3 procenta více a tržby v drogeriích vzrostly o 15,5 procenta.

Naopak e-shopy si v tržbách pohoršily téměř o pětinu. Podle ČSÚ byl pokles prodeje internetových a zásilkových obchodů ovlivněn vysokou srovnávací základnou z loňského roku. Tržby klesly také nespecializovaným prodejnám s převahou potravin, a to o 2,2 procenta. Ve specializovaných prodejnách potravin pak lidé utratili o 5,3 procenta více než loni v březnu.

Tržby za prodej a opravy motorových vozidel klesly meziročně o 1,6 procenta. Nižší byly tržby za prodej aut včetně náhradních dílů, za opravy lidé utratili více.

  • Zdroj: Česká televize