• Zveřejněno: 13.03.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Na nejvyšší úrovni jednají v těchto dnech ve Washingtonu DC zástupci globálních odborů ITUC – Mezinárodní odborové konfederace se Světovou bankou a Mezinárodním měnovým fondem (MMF).

Podle tiskové mluvčí Českomoravské konfederace odborových svazů (ČMKOS) Jany Kašparové toto třídenní jednání dokazuje zájem významných mezinárodních finančních institucí o podporu růstu pracovních míst, snížení chudoby, genderové nerovnosti, důstojné práce. Tato témata jsou diskutována v kontextu půjček Světové banky a MMF, který dohlíží na mezinárodní měnový systém a sleduje ekonomickou a finanční politiku svých 189 členských zemí. Zároveň akcentuje a zdůrazňuje možná rizika pro stabilitu a poskytuje poradenství ohledně potřebných úprav politiky. Odboráři se setkali s Christinou Lagarde, generální ředitelkou MMF, Kristalinou Georgievou, prozatímní předsedkyní Skupiny Světové banky, Gitou Gopinath, hlavní ekonomkou MMF. Dalšími tématy jsou aktuální ekonomická prognóza a otázka způsobu překonání krizí v rozvíjejících se ekonomikách. Postoj odborů je jasný, reformy a změny musí vést ke snižování nerovnosti, návrat k receptům z 80. let je slepá cesta.

Hlavní ekonomka MMF Gita Gopinath účastníkům setkání mj. sdělila, že ekonomika zpomaluje více, než představitelé Světové nabjky a MMF očekávali s tím, že rizikem nejsou jen Trumpovy obchodní války, ale také rostoucí politická nestabilita a také i klesající podíl mezd vůči HDP, což je varující. Proto Gita Gopinath zdůraznila, že svět potřebuje nový mezinárodní systém zdanění nadnárodních firem.

V odborové delegaci je rovněž předseda ČMKOS Josef Středula, který moderuje panel věnovaný sociálně spravedlivému přechodu k bezuhlíkové ekonomice.