• Zveřejněno: 29.05.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Desítky firem žádá vládu o mimosoudní vyrovnání. Jenže ta je ignoruje a myslí si, že podnikatelé do sporů nepůjdou, řekl v pořadu 360° na CNN Prima NEWS prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) Tomáš Prouza.

Podle něho je ale dobře, že vláda po mnoha týdnech varování konečně začala respektovat zákony. „Vláda naštěstí stihla připravit opatření, využila k tomu i materiály od nás. Doufám, že se lidé budou chovat rozumně. Věcí, co jsme museli řešit na zahrádkách, bylo naprosté minimum,“ řekl Tomáš Prouza s tím, že opatření proti šíření koronaviru dávají z 80 procent smysl. „Jednáme s vládou, jak by vypadala záchranná brzda, kdyby se něco změnilo,“ dodal.

Podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR je pondělní otevření překotné. „Nám by samozřejmě mnohem víc dávalo smysl, kdyby vláda rozvolňovala v systému balíčků. Většina z byznysu je na (otevření) připravena. Jsou ale sektory, kde trvá déle, než se zprovozní, například, než se napustí bazény,“ míní Tomáš Prouza.

Imunolog Václav Hořejší doufá, že už se nic hrozného nestane, protože značná část populace, hlavně riziková skupina, je naočkovaná a značná část lidí covid prodělala. Podle něho se ale nařízení respektovat nebudou. „Naplno se otevřou restaurace bez omezení až na potvrzení o očkování či prodělání choroby, ale myslím si, že nebude vůle to kontrolovat,“ dodal Václav Hořejší.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS