• Zveřejněno: 05.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Českou finanční správu čekají změny. Podle ředitelství by ji mělo ke konci roku opustit zhruba pět stovek zaměstnanců. Souvisí to s šetřením a propouštěním, které požaduje ministryně financí Alena Schillerová (za ANO) i po dalších resortech. Kritici oponují, že některé malé berní úřady mohou zaniknout. To ministryně Schillerová odmítá. Uvedla to Česká televize ve svém zpravodajství.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové ministerstvo financí navrhne určité snížení, ale pokud jde o územní pracoviště, tak rozhodnutí o jejich rušení musí podepsat sama ministryně financí. Načež ministryně Alena Schillerová dodala, že žádnou takovou vyhlášku nepodepíše.

Ovšem naproti tomu starostové obcí namítají, že již takové plány existují. V některých městech mají místo finančních úřadů zůstat jen jejich podatelny a většina zaměstnanců se přesune jinam. Podle finanční správy jde zatím jen o návrh, o kterém se rozhodne v červnu. Týká se to třeba města Sušice.

Finanční úřad, jak ho občané znají dnes, by nejen v Sušici, ale třeba i západočeských Kralovicích a Stříbře, měl skončit. Podle starosty Stříbra návrh počítá s tím, že na úřadu budou jen dva úředníci dva dny v týdnu.

Podle starosty Stříbra a poslance za ČSSD Václava Votavy má finanční správa představu, že si na obecním úřadu města Stříbra pronajme nějakou místnost, kterou bude takto využívat. Poslanec Václav Votava k tomu dodává, že se pořád říká, že se státní správa má přibližovat občanům, ale toto je pravý opak.

Mluvčí finančního úřadu pro Plzeňský kraj Michaela Hošťálková to zdůvodnila tím, že se tak děje v důsledku úspor v provozním rozpočtu finanční správy.

Podle zpravodajství České televize, ale nejde jen o Plzeňský kraj. O záměru se někteří starostové dozvěděli i na Vysočině. Podle senátory Miloše Vystrčila (ODS) jde o úhybný manévr ze strany finanční správy. Protože, když člověk na podatelnu přijde, tak musí přijít ještě jednou, protože ne všechny potřebné věci, tj. dokumenty apod., nemají úředníci v daném okamžiku k dispozici. Tuto skutečnost si senátor Miloš Vystrčil vyzkoušel na vlastním příkladu.

Česká televize k tomu dále dodává, že ambicí ministryně financí Aleny Schillerové je seškrtat deset procent úředníků. Jak se to konkrétně dotkne finanční správy, má ukázat analýza, kterou má úřad mít hotovou na konci května.

Podle mluvčího finanční správy Petra Habáně mají ředitelé finančních úřadů v krajích, a to napříč celou Českou republikou, za úkol připravit možnost změn organizační struktury, které se budou týkat slučování oddělení nebo obvodů jednotlivých úřadů. Zda úředníci kanceláře opustí, by mělo být jasné v polovině roku. Podle kritiků to povede k tomu, že kdo může, potřebné záležitosti si pojede vyřídit jinam. A finanční správa pak podatelny jako nevytížené zavře. Ta ale zdůrazňuje, že neplánuje rušit územní pracoviště.

Část opozice navíc upozorňuje, že finanční správa hodlá propouštět ve chvíli, kdy se na ni chystají nové povinnosti, a to například v souvislosti s tím, že vláda chce zavést digitální daň pro internetové giganty.

Mluvčí finanční správy Petr Habáň vysvětluje, že v tuto chvíli ještě není jasné, jaké povinnosti pro finanční správu, tedy kontrolní činnosti, z toho návrhu vlastně vyplynou.

Podle poslankyně Věry Kovářové (STAN) je, v souvislosti se zavedením EET, pro občany a podnikatele každodenní kontakt velmi důležitý. Navíc, podle ní hrozí, že toto opatření ve svém důsledku povede k vylidňování venkova.