• Zveřejněno: 24.06.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda
Protivládní demonstrace, které vyvrcholí nedělním protestem na pražské Letné, mohou podle bývalého prezidenta Václava Klause změnit atmosféru v zemi a zneklidnit situaci. Klaus v neděli v debatě Partie TV Prima řekl, že se jedná o protesty zneuznaných lidí, kteří jsou frustrovaní, že nevyhráli volby. Frustrace a snaha se zviditelnit podle něj stojí i za tím, že se opoziční strany vyvolaly hlasování o nedůvěře vládě, které se uskuteční ve středu v Poslanecké sněmovně.

Václav Klaus řekl, že demonstrace jsou fenomén, ale jinou věcí jsou demonstrace organizované, manipulované, na které se sváží zadarmo z Moravy „zaplacení lidé“. Podle něho se před 30 lety demonstrovalo proti tehdejšímu režimu, dnes protestuje hrstička zneuznaných lidí, kteří jsou nespokojení a frustrovaní, že nevyhráli volby s tím, že tyto demonstrace mohou zneklidnit zemi, rozeštvávat a přispět k nepohodě v České republice. Zároveň dodal, že on sám je daleko více frustrovaný než většina lidí. V této souvislosti mimo jiné zkritizoval vládnutí Pirátů v Praze.

Exprezident Václav Klaus současně však uvedl, že účast demonstrantů na Letné však nepovažuje za způsob, jak frustraci vyjevit. Vláda premiéra Andreje Babiše (ANO), podle Václava Klause, dělá jinou politiku, než kterou by někdejší předseda vlády Václav Klaus dělal sám. Na adresu premiéra Andreje Babiše prohlásil, že nemá důvod být jeho stoupencem, protože současný premiér založil politickou kariéru na vymezování proti němu. Zároveň dodal, že je zapotřebí hodnotit jeho vládu tak, jak funguje či nefunguje. Dále uvedl, že on vidí řadu pozitivních věcí této vlády, a to ve srovnání s tím, jak by se chovaly jiné politické strany, kdyby byly ve vládě. Konkrétně ocenil Andreje Babiše za to, že na jednání Evropské rady se postavil proti „nesmyslné doktríně“ o člověkem vyvolaném globálním oteplování.

V další návaznosti na demonstrace proti premiérovi Andreji Babišovi exprezident Václav Klaus uvedl, že za chystaným středečním hlasováním o nedůvěře vůči vládě Andreje Babiše vidí frustraci opozičních politiků a poslanců. Konstatoval, že ti se již dlouho nezviditelnili. Proto chtějí vyvolat hlasování o nedůvěře a budou několik hodin mít šanci, aby „ČT24 vysílala jejich moudrá nebo méně moudrá plácnutí do vody.“ Současně dodal, že střet zájmů Andreje Babiše je již šest let známá věc, kdy Andrej Babiš vstoupil do politiky a stal se místopředsedou vlády, kterou tehdy vedl premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zároveň Václav Klaus podotkl, že lze také dospět k názoru, že za auditem právníků Evropské komise mohou být i jiné zájmy Evropské unie, než je onen střet zájmů, o němž orgány EU vědí již šest let. Naznačil, že by se to mohlo vyložit i tak, že je to reakce orgánů EU na to, že premiér Andrej Babiš v poslední době podpořil stanoviska Polska a Maďarska, to je zemí Visegrádu, což se v Bruselu nemusí někomu líbit.

V souvislosti s demonstracemi proti vládě Andreje Babiše exprezident Václav Klaus rovněž kritizoval vládní sociální demokracii, především ministryni práce Janu Maláčovou (ČSSD). Chová se podle něj jako „fanatička“, která popírá zásadu, že práce je východiskem a sociální dávky pouhou výjimkou. Šéfa diplomacie Tomáše Petříčka (ČSSD) označil za ostudu zahraniční politiky. V další návaznosti svých slov, Václav Klaus také uvedl, že kdyby nebylo ČSSD, neměl by Andrej Babiš vládu a podivil se tomu, že zatímco proti Andreji Babišovi se pořádají demonstrace, vůči sociálním demokratům se nikdo takto nevymezuje.

K současnému dění kolem demise ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD) exprezident Václav Klaus řekl, že každý z dosavadních tří prezidentů si „hrál s Ústavou”. Váhaní prezidenta Miloše Zemana s odvoláním ministra kultura Antonína Staňka proto nebere nijak fatálně. Zároveň se kriticky vyjádřil i vůči odvolanému řediteli Národní galerie Praha Jiřímu Fajtovi s tím, že když nastupoval do funkce prezidenta ČR v roce 2003, museli úředníci Pražského hradu dát do pořádku ekonomické nesrovnalosti, které tam zanechal (Václav Klaus patrně myslel dobu působení bývalého prezidenta Václava Havla – pozn. redakce) právě Jiří Fajt.