• Zveřejněno: 12.03.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

S tím, jak se Spojené státy díky rychle vakcinaci dostávají z otěží koronaviru, zůstává nejpostiženější oblastí Evropa. Zahraniční média si všímají, jak pomalu na Starém kontinentu funguje distribuce vakcín a jak jsou EU i jednotlivé vlády mnohem méně než USA ochotné stimulovat ekonomiku záchrannými balíčky. Uvedla to ve svém zpravodajství televize CNN Prima NEWS.

Zatímco Velká Británie díky rychlému očkování vyhlíží dovolenou u moře, ve zbytku Evropy nadále vládne skepse. Nákaza koronavirem se šíří, očkuje se pomalu, nemocnice jsou přeplněné a ekonomika krvácí. „Rychlost v očkování a ekonomický stimul. Nic z toho Evropa nemá,“ tepe postup Unie americká CNN.

Zpráva dále uvádí, že v USA již naočkovali přes 30 milionů lidí a o víkendu tam řekli jasné „ano!“ vzkříšení ekonomiky. Americký senát totiž schválil další masivní podpůrný balíček, který má pomoci k oživení trhu. Částka o objemu 1,9 bilionu dolarů (42 bilionů korun) se rozdělí mezi téměř všechny Američany, většině z nich zacinká na účtu jednorázová injekce 1.400 dolarů (31 tisíc korun). Co by konzervativní ekonomové nazvali učebnicovými „vrtulníkovými“ penězi a cestou za neřízenou inflací, je pro Američany recept na cestu z krize.

Americká CNN dále konstatuje, že pokud nechce Evropská unie následovat agresivní měnovou politiku USA, bude se muset smířit s tím, že v krátkodobém horizontu ztratí ekonomický kontakt s ostatními velmocemi. „V Evropě se znovu postavíme na nohy, ale bude to později než jinde,“ věští Carsten Brzeski, šéf výzkum ve finanční skupině ING. „Evropská ekonomika se vrátí na předkrizové hodnoty nejdříve v roce 2023, a to zhruba půl roku až rok poté, co se vzkřísí Spojené státy,“ doplnil pro americkou CNN.

Ačkoli Brusel v druhé polovině příštího roku natiskne nových 800 miliard euro (21 bilionů korun), podle Carstena Brzeského, to očekávaný impulz nepřinese, protože bude Evropská unie prostřednictvím členských států uvolňovat peníze do oběhu postupně.

Zahraniční média také upozorňují na to, že Evropská unie, oproti Velké Británii, nezvládá objednávat potřebný počet očkovacích dávek. Zatímco v Británii už upotřebili zhruba 23 milionů dávek, Německo, které je na tom v pevninské Evropě nejlépe, využilo sedm milionů dávek.

„Distribuce koronavirových vakcín je klíč k ekonomickému vzestupu,“ míní ekonomický analytik Sam Miley z londýnského centra pro ekonomiku a výzkum.
  • Zdroj: CNN Prima NEWS