• Zveřejněno: 03.05.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Česká národní banka (ČNB) v nové prognóze zhoršila odhad růstu české ekonomiky v letošním roce na 2,5 procenta a pro příští rok na 2,8 procenta. Podle zpravodajství České televize to na tiskové konferenci po jednání bankovní rady ČNB uvedl její guvernér Jiří Rusnok.

Zpráva dále uvádí, že v předchozí únorové prognóze centrální banka počítala pro letošní rok s růstem ekonomiky o 2,9 procenta a příští rok o tři procenta.

Zároveň ČNB očekává slabší kurz koruny. Průměrný kurz koruny letos bude, podle nového odhadu, 25,3 koruny za euro a příští rok koruna posílí na průměrných 24,70. V předchozí únorové prognóze ČNB odhadovala pro letošní rok průměrný kurz 25 korun za euro a příští rok 24,20.

V případě inflace ČNB odhad pro druhé čtvrtletí příštího roku zvýšila na dvě procenta. V únoru počítala s růstem inflace o 1,9 procenta. Pro třetí čtvrtletí 2020 ponechala banka odhad inflace na dvou procentech.

Celkově inflační tlaky, podle Jiřího Rusnoka, polevují. Rizika pro odhadovaný vývoj jsou podle guvernéra ČNB zhruba vyrovnaná. Mezi rizika a nejistoty Jiří Rusnok zařadil výraznější a případně i dlouhodobější zpomalení růstu ekonomické aktivity v zemích eurozóny. Dalším rizikem jsou protekcionistická opatření ve světovém obchodě a také i vývoj kurzu koruny.