• Zveřejněno: 02.01.2021
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ekonomové si mohli před rokem malovat grafy o vývoji ekonomiky, které ovlivní brexit či obchodní válka, ale příroda nakonec všechny predikce změnila. V silvestrovské debatě ekonomů na CNN Prima NEWS to řekl Lukáš Kovanda. Ilona Švihlíková zase upozorňuje, že krize otvírá dveře novým příležitostem.

Lukáš Kovanda k průběhu loňského roku uvedl, že byl nepředpověditelný. „Znovu se potvrdilo – nevěřte ekonomům, protože žádný z ekonomů nic takového nepředpokládal, ani nemohl. Možná to ukázalo, že lidstvo by mohlo být trochu pokornější, protože takové exogenní šoky jsou prostě nepředpověditelné,“ sdělil Lukáš Kovanda.

„Když jsme si loni malovali, o kolik porostou ekonomiky, největší hrozbou se zdála obchodní válka nebo brexit. Tyto věci naprosto ustoupily do pozadí, když se ukázalo, že je tu něco závažnějšího, co jsme si ani nedovedli představit. To je pro mě velké poučení. Můžeme si namalovat procenta, jaká chceme, ale příroda nás nakonec doběhne,“ řekl Lukáš Kovanda.

Zároveň doplnil, že věří, že se v roce 2021 podaří proočkovat značnou část populace. Pokud se tak stane, přijde ekonomický růst. „Ekonomové hovoří o základních nejpravděpodobnějších scénářích, já u nás očekávám v příštím roce mírný růst kolem dvou procent a postupné zotavování evropské i světové ekonomiky. Očekávám, že vakcína zabere a podaří se proočkovat podstatnou část populace, takže by po letních prázdninách mohlo být pryč období karanténních uzavírek. V první polovině roku si jich ještě několik zakusíme,“ vysvětlil Lukáš Kovanda.

Ekonomka Ilona Švihlíková zase upozornila, že krize přináší příležitost pro nová odvětví. „Otevírá se okno příležitosti pro poměrně velké změny ve světové ekonomice. Ať už se to týká strategického uvažování vlád či budoucnosti globalizace. Ale nejsem si jistá, jestli si v České republice dostatečně uvědomujeme, co se ve světové ekonomice může spustit za komplexní proměny,“ popsala Ilona Švihlíková.

Podobně hovořil také Lukáš Kovanda. „Krize dokázala vyburcovat sexy odvětví jako nanovlákna či 3D tiskárna, ale naopak některá odvětví, která prosperovala před rokem 2020, jako byla kongresová turistika či letecká doprava, budou mít problémy,“ vysvětlil ekonom Lukáš Kovanda.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS