• Zveřejněno: 16.06.2022
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ekonomické problémy na mnoho českých domácností teprve čekají. Dostane se do nich také střední třída, tedy lidé, kteří berou třeba i 40 tisíc korun měsíčně. Myslí si to ekonom Lukáš Kovanda. „V tuto chvíli zatím lidé nepociťují problémy naplno, protože stále ještě mnoho z nich těží ze zafixovaných cen energií nebo splátek hypotečních úvěrů,“ řekl ve vysílání CNN Prima NEWS.

Přestože není jasně vymezeno, které domácnosti lze zařadit do takzvané střední třídy, zcela jistě to budou i lidé, jejichž mzda se pohybuje kolem 40 tisíc korun měsíčně. „Záleží ale také na velikosti jejich celkového majetku, celkového bohatství,“ upozornil hlavní ekonom Trinity Bank Lukáš Kovanda.

Podle něho se v řádu několika příštích měsíců do ekonomických potíží ale dostanou i tito lidé. „V tuto chvíli zatím problémy nepociťují naplno, protože stále ještě těží ze zafixovaných cen energií, splátek hypoték a podobně. V příštích měsících a příštím roce se to však pro ně stane kritické. Splátky hypoték jim mohu vzrůst klidně o pět, šest i sedm tisíc měsíčně, do toho také vzrostou platby za energie. Měsíční náklady se jim tak mohou zvýšit i o 15 tisíc korun,“ upozornil Lukáš Kovanda.

Přidá se i nezaměstnanost

Že se však už některé domácnosti začínají potýkat s finančními potížemi, zmínil předseda Asociace občanských poraden Hynek Kalvoda. „V některých našich poradnách zaznamenáváme nárůst dotazů souvisejících s dluhy, závazky nebo se zjišťováním nároku na sociální dávku až o 50 procent v porovnání s loňským rokem. Lepší obrázek uvidíme kolem poloviny července, kdy budeme mít k dispozici statistiku za druhé čtvrtletí,“ řekl pro CNN Prima NEWS.

Předseda Asociace občanských poraden varoval, že pokud se do vážných finančních potíží dostane střední třída, bude to mít i národohospodářské důsledky. „Bude to i problém pro stát, protože střední třída odvádí hodně na daních z příjmů i ze spotřeby. Je to nejrozsáhlejší třída všude v Evropě,“ upozornil. Podle Lukáše Kovandy se dá rovněž očekávat, že v příštím roce začne růst nezaměstnanost, což se rovněž střední třídy dotkne.

  • Zdroj: CNN Prima NEWS