• Zveřejněno: 08.11.2019
  • Autor: Miroslav Svoboda

Ostrý start čeká v lednu příštího roku elektronické neschopenky. Lékaři k nim mají výhrady, systém prý v současnosti nemohou pořádně testovat. Ministerstvo práce a sociálních věcí (MPSV) námitky odmítá, testovací fáze podle něj probíhá bez problému. Podle zpravodajství České televize ministr zdravotnictví Adam Vojtěch tvrdí, že ministerstvo udělalo kroky, které byla třeba. Věří, že systém bude od ledna 2020 spuštěn.

Do ostrého startu projektu e-neschopenek zbývá několik týdnů a z řad praktických lékařů se ozývají výhrady. Podle nich jde o to, že i když je to elektronická neschopenka, tak se nadále má tisknout poměrně rozsáhlý papír. Elektronizace tím ztrácí glanc, který měla mít. Přičemž upozorňují, že nefunguje testovací režim. Nevědí, jestli budou moci stornovat neschopenku, když ji pacient náhle nebude chtít nebo když ji budou předávat dalšímu lékaři. Nejasností je, podle nich, poměrně hodně. Dále konstatují, že elektronická neschopenka příliš času neušetří. Výhodou je, že se nemusí vyplňovat formuláře a mohou je tisknout z počítače, ale ve výsledku systém ušetří pouze jeden papír.

Ministerstvo práce a sociálních věcí už dříve uvedlo, že lékaři měli pro své připomínky dost času, je proto s podivem, že s kritikou přichází až nyní. To ale praktičtí lékaři odmítají.

Náměstek ministryně Jany Maláčové (ČSSD) Robin Povšík tvrdí, že testování systému funguje, ve zkušebním provozu je například v pražském IKEMu. U soukromých lékařů podle náměstka záleží na jejich iniciativě. Podle něho je to na lékařích, kteří se musí sami svobodně rozhodnout, jestli ho budou testovat dnes, nebo příští týden.

Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha jeho úřad udělal všechny potřebné kroky, například snížil administrativní zátěž pro lékaře. Zbytek projektu je ale plně v režii ministerstva práce a sociálních věcí. „Věřím tomu, že od ledna bude systém spuštěn a funkční,“ řekl ministr. 

Premiér Andrej Babiš (ANO) se podle svých slov shodl s ministryní Janou Maláčovou, že stokorunová úhrada, kterou lékaři chtějí za každou vystavenou neschopenku, by byla chybou. „Byla by to motivace mít daleko více elektronicky neschopných. Proto říkáme, že ne, není k tomu důvod,“ vysvětluje předseda vlády.

Digitální neschopenka by měla výrazně zjednodušit výměnu informací mezi lékařem, zaměstnavatelem a Českou správou sociálního zabezpečení (ČSSZ). Zaměstnanci dále zůstane povinnost své nadřízené informovat o pracovní neschopnosti, nebude ale muset zařizovat doklady. Pojištěnec už nebude muset předávat doklady zaměstnavateli, náhrada mzdy i nemocenské mu přijdou automaticky. Nemocnému dál zůstane v papírové podobě jen průkaz práce neschopného. Zaměstnavatelé se budou moci přihlásit do portálu, kde najdou informace o dočasné pracovní neschopnosti zaměstnanců. Systém jim také umožní požádat o zasílání oznámení o vzniku, trvání anebo ukončení neschopenky, a to buď do datové schránky, anebo na e-mailovou adresu.