• Zveřejněno: 15.07.2020
  • Autor: Miroslav Svoboda

K oživení ekonomiky bude potřeba stimulovat investice firem, podpořit spotřebu, export, ale také výzkum a inovace. Na národní ekonomické konferenci to, podle zpravodajství České tlevize, v úterý řekl vicepremiér a ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). Vláda podle něj do ekonomiky vyčlenila na pomoc kvůli koronavirové krizi vůči hrubému domácímu produktu podobný objem peněz jako například Francie.

Důležité bude podle Karla Havlíčka to, aby firmy neodkládaly investice. Podniky, které je plánovaly na další roky, by měly dostat podnět, aby k nim přikročily nejpozději do dvou let. „S přiměřenou výhodou by je měly udělat dříve,“ řekl. Účinnými nástroji by měly podle něj být odpisy či investiční pobídky. Zároveň dodal, že bude potřeba udržet i poptávku. Měla by podle něj vytvořit přiměřenou jistotu pracovního trhu a pracovních míst. Současný program na podporu zaměstnanosti Antivirus by se měl postupně změnit na klasický kurzarbeit. Více podporováni by měli být lidé, kteří chodí do práce, prohlásil dále vicepremiér Karel Havlíček.

Oživení ekonomiky bude, podle Karla Havlíčka, záviset také na exportní politice. Vývoz bude potřebovat podporu, ale situaci ovlivní, jak se zachovají státy, se kterými Česko obchoduje. Klíčové budou podle ministra rovněž investice do výzkumu a inovací.

Kvůli šíření koronaviru trval v tuzemsku od 12. března do 17. května nouzový stav. Většina obchodů měla zavřeno, veřejnost měla zákaz vstupu do stravovacích zařízení, hotelů, penzionů, na sportoviště. Zastavil se cestovní ruch. Na podporu ekonomiky vláda připravila mnoho podpůrných programů, například půjčky se státní zárukou COVID, podporu pro lázeňský sektor, příspěvek na komerční nájem nebo podporu zaměstnanosti.

  • Zdroj: Česká televize