• Zveřejněno: 10.11.2017
  • Autor: Sára Kopečková

Nejste spokojeni s výší své mzdy? Pak je příhodná chvíle, si říci nadřízeným o přidání – nejen proto, že se daří ekonomice, firmám a nezaměstnanost je rekordně nízká. Vhodný čas na to je proto, že je listopad a schválení více peněz můžete slavit hned v novém roce.

Takže – pracujete-li ve firmě, kde nejsou odbory, je na vás, abyste si peníze vybojovali sami a přesvědčili šéfa, aby vám od ledna přidal. Závěrem roku se totiž ve firmách sestavují finanční plány na další rok. Nezbytné ovšem je zabodovat správnými argumenty. Ale než se dostaneme ko konkrétním radám, shrňme si, kdo dostane v roce 2018 přidáno.

Ten, koho si chtějí firmy udržet

Ano, lepší pohled na výplatní pásku s vysokou pravděpodobností bude čekat každého, koho si firmy budou chtít udržet. Hospodářská komora ČR dokonce předpověděla, že mzdy příští rok poskočí v průměru o 8,6 %. To není špatné.

Prognóza vychází z toho, že je nyní nedostatek kvalifikovaných lidí, nízká nezaměstnanost a firmy zároveň hledají spoustu nových zaměstnanců. Právě tato konstelace tlačí mzdy nahoru. Zmíněných 8,6 % je však samozřejmě průměr za celou ekonomiku. To, kolik šéf ve výsledku přidá, záleží na profesi, regionu i na tom, jak dlouho už svou práci děláte.

Jak na šéfovo uši?

I když tomu situace na trhu práce nahrává, šéf vám výplatu nezvedne jen proto, že si to přejete. Jaké argumenty tedy použít, abyste ho přesvědčili?

Šéf nejlépe uslyší na dosažené výsledky. Využijte toho, že se blíží konec roku a ohlédněte se zpátky. Co se vám povedlo? Kam jste se posunuli? Jaké nové povinnosti vám přibyly? Jak jste obstáli v nově svěřené roli?

Ideálně, když svůj úspěch vyjádříte konkrétním číslem (procentuální zvýšení návštěvnosti stránek, počet nově získaných klientů a podobně).

Co raději nevytahovat...

Pozor - do vyjednávání o platu nepatří soukromé záležitosti. To, proč chcete přidat, by se mělo týkat skutečně jen práce. Neříkejte šéfovi, že chcete víc peněz, protože: manželka jde na mateřskou, chcete dát dítě na drahou soukromou školu, koupili jste větší byt a platíte nehoráznou hypotéku.

Nevydírat odchodem

A ještě jedna věc – nevydírejte šéfa, že pokud vám nepřidá, odejdete. Pokud za sebou nemáte výsledky, které stojí za ocenění, položením nože na krk to fakt nedoženete. A co víc – mohl by vás chytit za slovo…

O kolik peněz si říct?

Jakmile máte připravené argumenty, přichází další krok. O jaké zvýšení si říct, aby to z pohledu šéfa bylo tak akorát?

Podívejte se, kolik nabízí konkurence. U řady inzerátů například na Jobs.cz uvidíte reálný nástupní plat. Existují na internetu i různé kalkulačky, případně je možné si zadat na portálech nabízejících práci jakéhosi hlídacího psa - srovnání platů v různých profesích. Jednou za čas vám to bude pak chodit do vašeho emailu. Tím budete v obraze, do jaké míry jste ohodnocení spravedlivě.

Poté můžete nadřízenému říct konkrétní a reálnou částku, kterou byste rádi příjem navýšili. Zkuste si říct třeba o 5 – 10 % k platu navíc (záleží ale na profesi a regionu). Raději než procenta šéfovi povězte konkrétní částku („Chtěl bych přidat o 3000 Kč měsíčně.“)

A když uslyšíme NE?

Může se přesto stát, že vám šéf zvýšení výplaty odmítne. Z různých důvodů. Pokud je nadřízený nezmíní sám, zeptejte se ale určitě, proč není zvednutí platu možné.

Třeba je na tom firma špatně a nemůže rozhazovat. Možná byste však dosáhli na jiné výhody. Zkuste si vyjednat možnost pracovat občas z domova, pružnou pracovní dobu nebo další vzdělávání.

Zmínil šéf, že od vás čeká trochu jiné výsledky, a teprve potom začne o přidání uvažovat? I v tomto případě je ideální začít to řešit teď, závěrem roku. Domluvte se společně, na čem v roce 2018 zapracujete a co bude hodnoceno jako úspěch.

Zvažte, zda jinde nebudou štědřejší. Pokud vám v práci odmítli přidat, někdy to může být i v osobní rovině. S tím se velmi těžko bojuje. Pak je možná na čase poohlédnout se po jiném místě.

Nebraňte se nabídkám

Být loajální k firmě je totiž určitě chvályhodné, ale neznamená to, že musíte být stoprocentně imunní vůči nabídkám od konkurence. Mnoho lidí by mohlo vyprávět, jak zvýšení platu dosáhli až poté, co pohrozili odchodem k jinému zaměstnavateli. Buďte ovšem féroví a neobelhávejte šéfa úžasnou konkurenční nabídkou, která ve skutečnosti neexistuje.

Statistiky výši platu a spokojenost zjišťují

Závěrem dodejme, že dva ze tří Čechů jsou spokojeni se svým nynějším zaměstnáním. S výší platu ale už ne. Konkrétně 63 procent lidí soudí, že je jejich měsíční příjem nižší, než by si za odváděnou práci zasloužili. Vyplynulo to například z šetření Centra pro výzkum veřejného mínění.